Rauwe honing weer verkrijgbaar!

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 17:55

Rauwe naaldbomenhoning - de grondstof van boshoning.

Imkers maken onderscheid tussen bloemenhoning, die uit nectar ontstaan en honingdauwhoning, die ook onder de naam woudhoning of naaldbomenhoning wordt verkocht. Voor de honingdauw verzamelen bijen de suikerhoudende uitscheidingen van plantzuigende insecten, vooraal luizen, die de igenlijke honingdauwzuigers zijn. De insecten leven overwegend op groene planten en het liefst op naaldbomen en loofbnomen. Deze soorten honing hebben bovendien een kruidig aroma. Daarnaast hebben deze soorten een hoger mineraalgehalte dan bloemenhoning. Tevens kristalliseren ze tijdens het bewaren langzamer dan de soorten bloemenhoning.

 

Honing van de imker

Bijen in bijenkast - Pure Honey

Hardwerkende bijen

Rauwe honing, het vloeibare goud van de bijen

De njvere bijen bevolken onze planeet al sinds 50 tot 60 miljoen jaar. In een bij de Oostzee gevonden stuk barnsteen - dat op 40 tot 50 jaar oud wordt geschat - ontdekte men resten van bijen die nauwelijks de huidige honingbij zijn te onderscheiden.

Op oude rootstekeningen zijn er aanwijzingen van mensen die uit netten van wilde bijen honing verzamelen. De oudste van deze afbeeldingen stamt uit ongeveer 7000 v. Chr. en is in het oosten van spanje gevonden. Het levenselixir honing van de imker werd in de overgeleverde natuurgeneeskunde sedert de Oudheid bovenal vanwege zijn antiseptische en antibiotische werking gewardeerd.

Rauwe honing kristallisatie - een teken van kwaliteit

Rauwe honing is een natuurproduct dat bij lang bewaren kan veranderen. Kristallisatie van een rauwe honing is een olledig natuurlijk proces dat vroeg of laat bij elke soort rauwe honing optreed. Het tijdstip waarop hangt af van de verhouding tussen druivensuirker en vruchtensuiker, het watergehalte en de temperatuur waarbij de honing wordt bewaard. Hoe lager de temperatuur  van bewaren, hoe minder kans op rauwe honing kristallisatie. Een gekristalliseerde honing kan in een waterbad met een maximale temperatuur van 40 graden weer vloeibaar worden gemaakt.

Bonenhoning - Pure Honey

Rauwe honing van de imker

Naaldbomenhoning - Pure Honey

Honing uit natuurgebied

Rauwe honing en apitherapie

Rauwe honing is meer dan alleen en voedingsmiddel en geneesmiddel. Hij heeft zelfs een eigen toepassing met de apitherapie. Deze tak van de natuurgeneeskunde houdt zicht uitsluitend bezig met de geneeskrachtige werking van bijenproducten. Bij uiterlijk gebruik van echte honing bevordert hij onder andere de genezing van wonden en helpt bij verbrandingen. Rauwe honing voorkomt de groei van pathogene bacterien en schimmels. Darnaast is honing van de imker geschikt voor toevoeging aan badwater, voor wassen en voor inwrijven en gebruik in kompressen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.