Rauwe honing weer verkrijgbaar!

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 17:55

Rauwe naaldbomenhoning - de grondstof van boshoning.

Imkers maken onderscheid tussen bloemenhoning, die uit nectar ontstaat, en honingdauwhoning, ook wel bekend als woudhoning of naaldbomenhoning. Voor honingdauw verzamelen bijen suikerhoudende uitscheidingen van plantzuigende insecten, voornamelijk bladluizen, die leven op loof- en naaldbomen.

Deze honingsoorten hebben vaak een kruidig aroma en verschillen qua samenstelling en smaak van bloemenhoning. Daarnaast kristalliseren ze doorgaans langzamer tijdens het bewaren.

Honing van de imker

Bijen in bijenkast - Pure Honey

Hardwerkende bijen

De geschiedenis van rauwe honing

De nijvere bijen bevolken onze planeet al tientallen miljoenen jaren. In een stuk barnsteen dat langs de Oostzee werd gevonden – naar schatting 40 tot 50 miljoen jaar oud – ontdekte men resten van bijen die nauwelijks te onderscheiden zijn van de moderne honingbij.

Op oude rotstekeningen zijn aanwijzingen gevonden van mensen die honing verzamelden uit nesten van wilde bijen. De oudste bekende afbeelding hiervan stamt uit ongeveer 7000 v.Chr. en werd ontdekt in Oost-Spanje.

Rauwe honing en kristallisatie

Rauwe honing is een natuurproduct dat na verloop van tijd kan kristalliseren. Dit is een volledig natuurlijk proces dat bij elke honingsoort voorkomt.
De snelheid waarmee honing kristalliseert, hangt af van de verhouding tussen glucose en fructose, het watergehalte en de bewaartemperatuur.

Hoe lager de temperatuur, hoe sneller de kristallisatie optreedt.
Een gekristalliseerde honing kan weer vloeibaar worden gemaakt door deze voorzichtig in een waterbad van maximaal 40 °C te verwarmen.

Bonenhoning - Pure Honey

Rauwe honing van de imker

Honing uit natuurgebied

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.