Welke honing kiezen? Honing van nectar of honing van honingdauw?

Gepubliceerd op 28 maart 2023 om 11:52

Velen van ons twijfelen voordat ze aan hun honingavontuur beginnen of ze honing van nectar of honing van honingdauw moeten kiezen. Honing van nectar is honing van alle bloemen. Rauwe honing van honingdauw daarentegen wordt geproduceerd uit honingdauw, een afscheiding van de jeneverbes en bladluizen. Er wordt aangenomen dat honing van honingdauw gezondheidsvoordelen heeft, maar het is de moeite waard om beide soorten honing te verkennen om de juiste honing voor jezelf te vinden.

Honing voor beginners

Inhoudsopgave:

  1. Hoe wordt rauwe honing van nectar geproduceerd?

  2. Welke honing soorten zijn van nectar?

  3. Eigenschappen van nectarhoning

  4. Hoe wordt honingdauwhoning gemaakt?

  5. Naaldhoningdauw

  6. Eigenschappen van naaldhoningdauw

  7. Bladhoningdauw

  8. Is er honing van bladhoningdauw gezond?

  9. Nectarhoning of honingdauwhoning?

Hoe wordt rauwe honing van nectar geproduceerd?

Bijennectar is niet alleen een lekkernij voor velen die van zoetigheid houden, maar het is ook een essentieel voedingsbestanddeel dat nodig is voor het overleven van bijen tot de late herfst en winter. De meest bekende en populaire honing is honing van nectar. Maar is het de moeite waard om je af te vragen hoe rauwe honing van nectar wordt gemaakt?

Nectar is de belangrijkste grondstof voor de productie van honing. Het is een sterk aromatische stof die bijen verzamelen van verschillende geurende planten, zoals phacelia, koolzaad, boekweit, gewone ossentong en heide. Dankzij de verzamelbijen bereikt het de bijenkorf en wordt het overgedragen aan de werksterbijen, die de nectar omzetten in honing (afgebroken tot eenvoudige suikers).

Bovendien is nectar rijk aan bijenafscheiding, wat het proces van honingproductie aanzienlijk versnelt. De snelheid van de productie van rijpe honing hangt af van het aantal bijen dat betrokken is bij de "productie". Het bijenrpoduct wordt vervolgens door bijen in de cellen van de honingraat neergelegd en bedekt met een dunne laag bijenwas - hierdoor wordt de honing niet blootgesteld aan externe invloeden, rijpt hij sneller en neemt geen water op.

Rauwe nectar honing

Welke honing soorten zijn van nectar?

Er zijn veel honing soorten gemaakt van nectar. Ze verschillen van smaak, kleur en eigenschappen afhankelijk van de plant waarvan ze worden verzameld. De meest populaire nectarhoningsoorten zijn:

Koolzaadhoning - In vloeibare toestand heeft het een licht strokleurige kleur en wordt het melkachtig tijdens het kristallisatieproces. Het is erg zoet en heeft een duidelijk merkbare raapgeur.
Bloemenhoning - Kleuren variëren van licht, bijna transparant tot donkerbruin, afhankelijk van de verzamelde bloemensoorten. Het heeft een duidelijk bloemig aroma.
Boekweithoning - Heeft de donkerbruine kleur van boekweit en heeft een scherpe, karakteristieke geur en smaak. De smaak is licht verbrand.
Lindehoning - Kleur varieert van licht tot licht strokleurig. Lindehoning heeft een uniek bloemig aroma. De smaak is zoet, maar heeft een karakteristieke pittige noot.
Acaciahoning - De kleur is licht, bijna transparant. Acaciahoning is erg zoet en heeft een unieke acaciageur.

Rauwe honing soorten
Nectar honing eigenschappen

Eigenschappen van nectarhoning

Nectarhoning heeft verschillende eigenschappen afhankelijk van de variëteit. Desalniettemin zijn alle soorten uitstekend geschikt als toevoeging aan het dagelijkse dieet, zowel zoet als hartig, en zijn ze ook uitstekende vervangers van suiker en worden ze aan allerlei dranken zoals honinglimonade toegevoegd.

Bloemenhoning wordt aanbevolen bij allergieën. Het versterkt het lichaam goed bij fysieke en mentale vermoeidheid. Lindehoning is zeer geschikt voor verkoudheid en lichte koorts, het heeft zweet- en antibacteriële eigenschappen. Aan de andere kant, vanwege de hoge ijzergehalte, wordt boekweithoning aanbevolen bij bloedarmoede en algemene lichamelijke zwakte. Acaciahoning wordt aanbevolen voor mensen met diabetes en maagproblemen.

Hoe wordt honingdauwhoning gemaakt?

Honingdauwhoning is naast bloemenhoning de tweede soort honing die in Polen verkrijgbaar is. Het wordt vaak geproduceerd in natuurgebieden Natura 2000. In tegenstelling tot bloemenhoning is het iets moeilijker en complexer om te verkrijgen. Honingdauw is een kleverige stof die aan bladeren en bomen blijft kleven, vooral in de zomer en herfst. Bladluizen en andere organismen die in bomen leven nemen sap op en scheiden het uit als nectar, wat uiteindelijk door bijen wordt verzameld en gemengd met plantaardige sappen en bijenafscheidingen voordat het wordt omgezet in honing.

Naaldhoningdauw

Honingdauwhoning wordt voornamelijk geproduceerd uit honingdauw van bomen zoals sparren, dennen en lariksen. Naaldhoning heeft een unieke dennensmaak en -aroma. De kleur is donker met bruine en groene tinten. Naaldhoning heeft een zware, kleverige consistentie.

Honingdauwhoning
Dennenhoning

Eigenschappen van naaldhoningdauw

Honingdauwhoning wordt algemeen beschouwd als de gezondste Poolse honing. Het is belangrijk om te onthouden dat elke soort honing veel gezondheidsvoordelen heeft. Naaldhoning wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan ernstige zwakte en bloedarmoede. Het kan de werking van het hart en het hele cardiovasculaire systeem ondersteunen. Ideaal voor de herfst en winter omdat het infecties en verkoudheid kan bestrijden. Het kan gunstige effect op het spijsverteringsstelsel hebben. Dennenhoning is een uitstekende aanvulling op de voeding met micro- en macro-elementen, evenals essentiële elementen zoals kalium en ijzer.

Bladhoningdauw

Het wordt verkregen uit verschillende soorten bomen, waaronder lindebomen, esdoorns, berken en beuken. De manier van verzamelen van honingdauw van naald- en bladbomen is hetzelfde. Bladhoningdauw heeft een kenmerkende licht harsachtige smaak die lijkt op naaldhoning, maar met een kenmerkend kruidig aroma. Het is ook iets zoeter dan naaldhoning. De kleur is donker met een groene tint.

Is er honing van bladhoningdauw gezond?

Kenmerken van rauwe honing verkregen uit bladhoningdauw heeft vergelijkbare eigenschappen als honingdauwhoning verkregen uit naaldbomen. Maar dankzij zijn sterke diuretische werking kan het de nierfunctie verbeteren. Honing van bladhoningdauw is vooral aanbevolen voor mensen met botproblemen - het bevat veel calcium. Het wordt ook aanbevolen bij tandproblemen - het kan helpen bij het verwijderen van tandsteen. We weten dat mensen die veel koffie drinken, roken of te veel alcohol consumeren ook rauwe honing van bladhoningdauw moeten kopen, omdat het de werking van al deze vervuiling neutraliseert. Bovendien heeft deze honing een kalmerend effect en kan het stress verminderen.

Bladhoningdauw

Nectarhoning of honingdauwhoning?

Met een korte beschrijving van beide soorten honing, zou je geen probleem moeten hebben om te kiezen tussen honing van nectar en honingdauw. Zowel nectarhoning als honingdauwhoning hebben een scala aan gezondheidsvoordelen en het is niet eenduidig te zeggen welke beter is. Het werkt zeer positief. Eigenlijk hangt het af van wat wij kiezen. Bij het kiezen van echte honing moet men rekening houden met de eigenschappen ervan. Het moet ons niet alleen helpen, maar we moeten ook rekening houden met de smaak en het aroma. We moedigen je aan om verschillende soorten te proberen en degene te kiezen die het beste bij je past.

Best verkocht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.