Honing van de imker of uit de supermarkt: wat is beter?

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 19:17

Je denkt misschien dat alle soorten honing hetzelfde zijn (allemaal één pot nat – letterlijk), maar niets blijkt minder waard. Er bestaan grote verschillen in kwaliteit en voedingswaarde, evenals in smaak, tussen de honingen die je in de supermarkt koopt en de honingen die rechtstreeks van de imker afkomstig zijn. 

Honing van de imker of honing van de supermarkt?

Inhoudsopgave:

  1. Wat is honing van supermarkt?

  2. Wat is authentieke honing?

  3. Wanneer is honing biologisch?

  4. Honing als frauduleus product

  5. Controleer het land van herkomst

  6. Pas op met exclusieve honing

  7. Specifieke eigenschappen van honing

  8. Pas op met invoer en oogst

  9. Ons advies

Wat is honing van supermarkt?

In de regel zijn supermarkthoningen simpelweg van mindere kwaliteit dan imkerhoningen. Imkers zijn vakprofessionals: ze weten wat ze doen en zetten kwaliteit op één. Dat komt ook tot uitdrukking in de prijs van de honing. Die is bij de imker hoger (voor wat, hoort wat). Als supermarkthoning té goedkoop is, zegt dat eigenlijk altijd iets over de beperkte kwaliteit. Wist je dat met veel supermarkthoning op de één of andere manier gesjoemeld is? Deze honing wordt fraaier aangeprijsd dan hij in feite is. De supermarkthoning kan bijvoorbeeld zijn aangelengd of zo bewerkt dat alle vitamines eruit zijn. Bekijk ook andere artikel over puur honing en fruiten kopen in plaats van snoepen - gezonde alternatief.

Wat is authentieke honing?

Denk je aan rauwe honing, dan denk je aan de honingbij. Niet zo gek ook, want honing komt van nature van de bij en wordt niet in de fabriek gemaakt. Voor veel consumenten is de beleving van een potje honing (naast de smaak natuurlijk) erg belangrijk. In de supermarkt lijken alle potje op elkaar. Potjes honing verschillen wat dat betreft niet veel van potjes pindakaas of doosjes hagelslag. Het wordt natuurlijk een heel ander verhaal als je een keer bij een lokale imker op bezoek bent geweest, een rondleiding hebt gehad en precies hebt gezien hoe dit natuurlijke pracht product tot stand is gekomen.

Het zien van het potje dat je bij de imker hebt gekocht en het ruiken van de verse honing roept onmiddellijk tal van herinneringen op. De meeste mensen kopen lang zo vaak niet een potje honing als ze een pot pindakaas kopen. Honing is en blijft een bijzonder product. Optimaal genieten doe je met honing van de imker.

Authentieke honing

Wanneer is honing biologisch?

Honing mag niet zomaar biologisch worden genoemd. Hiervoor moeten er eerst strenge eisen aan het product worden gesteld. Biologische honing vind je daarom ook niet zomaar in de supermarkt terug. Honing van de imker is vaak wel biologisch en dat merk je aan de smaak: die is een stuk voller, een stuk meer intens. Om biologische honing te verkrijgen, moet je onder meer de bijenkasten zo plaatsen dat de stuifmeel- en nectar bronnen binnen drie kilometer van de kasten voor het overgrote gedeelte uit biologische gewassen bestaan. Een belangrijke eis is dat er geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast worden op deze gewassen.

 

Honing als frauduleus product

Wist je dat honing in de top 10 van frauduleuze producten staat? Dat wil zeggen dat heel veel informatie die je op honingpotjes geschreven ziet staat, niet of maar gedeeltelijk waar is. Aan de ene kant is het een grof schandaal dat er zoveel met honing wordt gesjoemeld, aan de andere kant zegt het iets over de kwaliteit van échte honing: deze is zo groot dat iedere producent zijn of haar product als zodanig wilt aanprijzen. Wist je dat het veel uitmaakt wat imkers hun bijen voeden? In de wintertijd worden bijen doorgaans gevoed met suikerdeeg (een water- en suikeroplossing).

Een biologische imker doet dit uitsluitend in de winter, om de bijen in de koude periode in leven te houden. Sommige imkers geven dit suikerdeeg echter ook in de bloeiperiode. Het suikerwater blijft in de maag van de bij en heeft invloed op het honingproduct dat ze uiteindelijk produceren. De kwaliteit hiervan gaat achteruit.

 

Controleer het land van herkomst

Helaas werken niet alle imkers ambachtelijk. Veel imkers voeden hun bijen heel het jaar door suikerdeeg. Of erger nog: ze vullen de honing zelf aan met suikerwater. Het probleem is dat je op het etiket van de honing niet goed kunt nagaan of voor het product suikerwater is gebruikt. In onze webshop bieden wij honing uit verschillende landen aan:

Pas op met exclusieve honing

Veel honingetiketten prijzen een exclusief soort honing aan. Bekende voorbeelden zijn acacia- en manuka honing. Na grondig onderzoek van de Consumentenbond (al in 2014) bleek dat deze “exclusieve” honingen feitelijk weinig meer zijn dan aangelengde goedkope bloemenhoning. Welke bloemen bijen bezoeken, heeft overigens wel een grote impact op de geur en smaak van de honing. Bloemenhoning houdt feitelijk een mengelmoesje in: de bijen bezoeken verschillende soorten bloemen en kruiden om hun honing te produceren.

Acaciahoning is pas echt acaciahoning als het stuifmeel dat de bij verzamelt voor een groot percentage van de acacia boom afkomstig is. Zelfs als een honing officieel een exclusieve honing is, blijft het de vraag of de smaak, geur, textuur en kleur je bevallen. Welke honing het beste bij je past, ontdek je door er verschillende te proberen. Gewone bloemenhoning smaakt neutraal.

 

Specifieke eigenschappen van honing

Honing kom je in heel wat verschillende varianten en prijscategorieën tegen. Je kunt onder meer kiezen uit vloeibare (doorzichtige) en crème honing, die wat meer melkachtig is van kleur. De meeste mensen kiezen voor de goedkope bloemenhoning die in de supermarkt te verkrijgen is. Deze honing is echter niet zuiver of rechtstreeks van de imker afkomstig, maar wordt uit verschillende honingsoorten samengesteld. De smaak is dus altijd neutraal, nooit echt uitgesproken. Wie zijn of haar honing rechtstreeks bij de imker koopt, kan advies vragen over waar je de honing het beste voor kunt gebruiken. Voor elke gebruikstoepassing is een ideaal potje honing te vinden. Smeer je de zonnebloemhoning met voorkeur op je boterham, of gebruik je deze tijdens het koken/in de salade? De imker weet voor elke gebruikersvoorkeur raad.

Eigenschappen van honing

Pas op met invoer en oogst

Maar liefst 40% van alle honing wordt ingevoerd uit China. Staat er op het etiket ‘gemengde EG honing’ of ‘honing uit niet EU en EU landen’, dan weet je dat het niet zuivere imkerhoning betreft. De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de zuiverheid van honing en geconstateerd dat bij zeker 14% van de honingsoorten goedkope suikersiroop is toegevoegd.

Ons advies

Verzekerd zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit honing? Bestel je honing dan bij de imker of bij Pure Honey en koop hem niet in de supermarkt. Misschien vind je het niet erg dat je bloemenhoning uit een mix van verschillende soorten honing bestaat en wellicht is aangelengd met suikersiroop. In dat geval kun je ook prima honing in de supermarkt kopen. Eén ding is in ieder geval zeker: de imker heeft passie voor zijn vak en doet er alles aan de beste honing te produceren met oog voor mens en bij. Uiteindelijk zijn het toch de natuurproducten die uitgesproken lekker zijn.

 

Bronnen van deze artikel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.