Ontdek de 6 voordelen van apitherapie en bijenproducten

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 07:00

De kans is groot dat je nog nooit van apitherapie gehoord hebt. Toch is het zeker iets waarin je je zou moeten verdiepen, al is het maar om je algemene kennis te verbreden. Apitherapie verwijst namelijk naar ‘apis’, dat Latijn is voor ‘bij’. 

Wat is apitherapie? Pure Honey

Het betreft een alternatieve geneeswijze waarbij door honingbijen geproduceerde producten en bestanddelen worden ingezet om kwalen en symptomen te bestrijden. Deze producten en bestanddelen zijn onder meer rauwe honing, maar ook bijenwas, mellitine (een stofje in bijengif), propolis, darrenbroed, bijenpollen, bijenbrood en zelfs koninginnengelei. Aan de verschillende stofjes zijn uiteenlopende geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Klachten kunnen zowel voorkomen als genezen worden. De bijenproducten worden zowel inwendig gebruikt als voedingssupplementen en als uitwendige verzorgingsproducten. De behandeling van zowel mens als dier staat centraal.

Inhoudsopgave:

  1. De geschiedenis van apitherapie

  2. Apitherapie en de moderne geneeskunde

  3. Apitherapie in de moderne wereld

  4. Het gebruik van bijenbrood

  5. Het gebruik van bijengif

  6. Gebruik van bijenpollen

  7. Gebruik van bijenwas

  8. Gebruik van propolis

  9. Gebruik van darrenbroed

De geschiedenis van apitherapie

Apitherapie heeft een verrassend lange geschiedenis. Zo werden bijenproducten voor het eerst medicinaal gebruikt in het oude Egypte. Uit een papyrus blijkt dat liefst 1.600 voor Christus honing al geneeskrachtige toepassingen kende, onder meer in de behandeling van geïnfecteerde wonden. Ook bij de Grieken en Romeinen werden bijenproducten medicinaal gebruikt. Apitherapie kent een lange, kleurrijke geschiedenis. Tot in de 20e eeuw werd het in delen van Europa actief gepraktiseerd, met name in de landen ten oosten van het Ijzeren Gordijn.

Apitherapie en de moderne geneeskunde

In de moderne geneeskunde speelt apitherapie een relatief kleine rol. Nog altijd worden er bepaalde bijenproducten geneeskrachtig gebruikt. Sommige bijenproducten blijken even goed of zelfs beter te werken dan modernere varianten (standaardbehandelingen). Honing wordt nog altijd succesvol toegepast voor de behandeling van verschillende soorten (brand)wonden. Het bestanddeel propolis staat bekend als sterk natuurlijk antibioticum.

Ook in de moderne geneeskunde speelt het nog een centrale rol. Van propolis is bekend dat het een ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft. Ook weert het schimmels, gaat het allergische reacties tegen en ondersteunt het de wondgenezing. Daarnaast blijken de melkzuurbacteriën in magen van bijen bepaalde antiobiotica-resistente bacteriën te kunnen doden. 

Apitherapie in de moderne wereld

  • Ook vandaag de dag zijn er wereldwijd meerdere organisaties die van apitherapie gebruik maken, die apitherapie opleidingen aanbieden en kennis op het gebied van apitherapie delen. Met name in Duitsland, Oost-Europa, de Verenigde Staten en Aziatische landen kom je veel van zulke kennisinstituten tegen.
  • Opvallend genoeg is apitherapie in Nederland relatief onbekend. In andere landen speelt het een veel grotere rol in zowel de reguliere als alternatieve geneeskunde.Bij bijen geneeskunde wordt doorgaans niet van hele bijen gebruik gemaakt, maar juist van bepaalde bestanddelen die deze bijen produceren.
  • Er kunnen zowel fysieke als mentale klachten mee behandeld worden. In totaal zijn er liefst dertien verschillende producten afkomstig van bijen die wereldwijd voor apitherapie worden ingezet.

Het gebruik van bijenbrood

Bijenbrood is een ander woord voor de in de raten opgeslagen bijenpollen. Werkbijen plaatsen stuifmeel in de lege cellen bij het broednest. De huisbijen mengen de bijenpopollen met hun klierafscheidingen en rauwe honing. De mix wordt stevig in de raatcellen vast gestampt. Nadat de pollen met een laagje honing zijn afgesloten, ondergaan ze melkzuurfermentatie. Je kunt het nu bijenbrood noemen. De opgeslagen pollen zijn licht verteerbaar voor mensen.

De pollen en het bijenbrood vormen een hoogwaardig voedingssupplement dat de lever ondersteunt, het zicht versterkt en de vetstofwisseling ondersteunt. Ook leveren ze bepaalde essentiële aminozuren. Het immuunsysteem wordt ondersteund en de vertering gestimuleerd.

Het gebruik van bijengif

  • Bijengif is logischerwijs iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Toch heeft het ook een sterke medicinale werking. Bijengif wordt na winning gedroogd en tot poeder vermalen. Het zal vervolgens in cosmetische of medicinale producten worden verwerkt. Door de gifwinning zullen de bijen gelukkig niet sterven.
  • Bijengif zou onder meer de doorbloeding bevorderen, ontstekingsremmend en pijnstillend werken en antivirale en een antibacteriële werking hebben. Ook wordt beweerd dat bijengiftherapie het ontwikkelingsproces van onder meer ALS, MS en Parkinson kan afremmen. In zo’n 50% van de gevallen blijkt bijengif werkzaam.

Gebruik van bijenpollen

  1. Pollen worden gemaakt van stuifmeel (de mannelijke voortplantingscellen van de plant). Elke bloem produceert een eigen kleur stuifmeel.
  2. Bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen hier klierafscheidingen en nectar aan toe. Van dit goedje maken zij kleine gekleurde bolletjes, die ze in zakjes bij hun achterpoten naar de bijenkast mee terugnemen.
  3. Deze bolletjes/korrels worden door de imkers met behulp van een stuifmeelval geoogst. Omdat de korrels zeer bederfelijk zijn, moeten ze direct goed koel, donker en droog bewaard worden. Van bijenpollen is bekend dat ze de stofwisseling en de lever ondersteunen.
  4. Ze leveren essentiële aminozuren, stimuleren de vertering en verminderen zelfs symptomen van de menopauze.

 

Gebruik van bijenpollen - Pure Honey

Gebruik van bijenwas

Bijenwas komt uit de wasklieren aan de achterlijfjes van werksterbijen. Bijenwas wordt door de bijen geproduceerd door verbranding van honing. De was neemt de kenmerkende zeshoekige raatstructuur aan en gebruiken de was ook voor het verzegelen van broed- en voorraadcellen. Binnen de apitherapie wordt bijenwas gebruikt ter verzachting en bescherming van de huid. Ook heeft bijenwas antivirale en antibacteriële functies. Verder wordt bijenwas met name gebruikt voor de productie van hoogwaardige kwaliteit bijenwaskaarsen.

Gebruik van propolis

Propolis is, zoals gezegd, een sterk natuurlijk antibioticum. In de bijenkast zelf werkt propolis (gemaakt van met name boomhars) als beschermingsmiddel tegen virussen, bacteriën en schimmels. Propolis is het natuurlijke verdedigingsmiddel tegen allerlei soorten aanvallen van buitenaf, waaronder ook vocht en tocht.

De beschermende functies zijn ook voor mensen zeer aantrekkelijk. Propolis werkt ontstekingsremmend en antiseptisch. Ook wordt her risico op infecties aanzienlijk verkleind. Bovendien werkt het licht pijnstillend en ontgiftend. Propolis beschermt onder meer ook tegen radioactieve straling. Het product kan worden ingezet bij huid-, luchtweg-, spijverterings-, urinewegenproblemen en meer. Er zijn verschillende propolis producten op de markt zoals:

Gebruik van darrenbroed

Onder darrenbroed verstaan we darrenlarven. In sommige delen van de wereld worden deze als delicatesse gezien. Daarnaast zijn ze medicinaal in te zetten. De darren worden gewonnen uit verzegelde of onverzegelde raatcellen en eruit geschud. Darrenlarven worden veelal in hun geheel gevriesdroogd of juist verpoederd.

Het restproduct wordt verkocht onder de naam ‘apilarnil’. Darrenbroed wordt gezien als een natuurlijk Viagra, maar ook als versterking van het immuunsysteem. Het werkt antiviraal, vitaliserend en gaat ontstekingen tegen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het nuttigen van darrenbroed je stemming positief kan beïnvloeden.

Bestel direct bijenbproducten

Conclusie

  1. Apitherapie is een natuurlijke geneeswijze die draait om de behandeling van mens en dier met verschillende bijenproducten. Het is belangrijk om apitherapie niet te verwarren met het genezen van zieke bijen, want binnen de apitherapie draait het om de genezing van mensen en dieren. Apitherapie is een samentrekking van de woorden 'api' en 'therapie' en verwijst naar het gebruik van bijenproducten voor medicinale doeleinden.

  2. De wortels van apitherapie gaan terug tot zo'n 6000 jaar geleden en werd al toegepast in de geneeskunde in het oude Egypte. Tegenwoordig is apitherapie minstens zo populair en wordt het in Duitsland ook wel bijengeneeskunde genoemd. Het is een natuurgeneeskundige therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de geneeskrachtige werking van bijenproducten, zoals royal jelly, bijengif, hele bijen, bijenkastlucht en meer.

  3. Apitherapie is een relatief onbekende natuurlijke geneeswijze die echter wel belangrijk is voor het welzijn van de bijen en inzetbaar is op veelzijdige manieren. Het kan worden vergeleken met andere natuurgeneeskundige therapieën, zoals fytotherapie en kruidengeneeskunde, en kan worden ingezet voor een breed scala aan gezondheidsklachten en -problemen, waaronder spijsverteringsproblemen, darmflora, immuunsysteem, ontgiften en meer.

Geraadpleegde bronnen

  • Bogdanov S. "Bee products: chemical and biological properties". In: Sci Tech Food Ind. 1997; 15: 1-6.
  • Khan FR, Abadin ZU, Rauf N. "Honey as a natural medicine: a review of its therapeutic potential". J Pak Med Assoc. 2018; 68(12): 1818-1823.
  • Toreti VC, Sato HH, Pastore GM, Park YK. "Recent progress of propolis for its biological and chemical compositions and its botanical origin". Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 697390.
  • Bankova V. "Recent trends and important developments in propolis research". Evid Based Complement Alternat Med. 2005; 2(1): 29-32.
  • Vanden Berghe W. "Bee products: sources of natural antibiotics". Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 1997; 16(7): 573-582.
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/apitherapy
  • https://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Apitherapie
  • https://bee-healthy-apitherapie.nl/apitherapie/darrenbroed/
Best verkocht - Pure Honey

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.