5 redenen waarom honing in koffie beter is dan suiker

Gepubliceerd op 4 mei 2023 om 13:55

Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan is honing in koffie misschien wel de perfecte zoetstof voor jou! Honing is namelijk niet alleen een natuurlijke suiker, maar bevat ook tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we 5 redenen waarom honing in koffie beter is dan suiker. Van het verlichten van hoest en keelpijn tot het verbeteren van de spijsvertering en immuunsysteem.

Ontdek waarom honing misschien wel jouw nieuwe favoriete zoetstof zal worden. 

Inhoudsopgave:

 1. Wat zij de voordelen van honing?

 2. Honing en suiker: wat zijn de verschillen?

 3. Waarom honing in plaats van suiker?

 4. Kan honing in koffie?

 5. Welke soort honing bij gemalen koffie past?

 6. Hoeveel honing moet je in koffie gebruiken?

 7. Conclusie: is honing goed in koffie?

Wat zijn de voordelen van honing?

Honing heeft tal van voordelen ten opzichte van witte suiker:

 • Allereerst heeft rauwe honing een natuurlijke zoetheid en een heerlijke smaak die niet geëvenaard kan worden door witte suiker.
 • Ten tweede is honing een gezondere optie dan witte suiker, omdat het antioxiderende, antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen heeft, wat betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van infecties en het verbeteren van de immuniteit.
 • Smaak van honing is heerlijk en zijn veel gezonde manieren om honing in uw dieet te verwerken, zoals het toevoegen aan thee, havermout of yoghurt.
 • Honing is gezonder dan suiker en bevat geen kunstmatige toevoegingen. Het is zonder twijfel onze favoriete zoetstof!

Honing en suiker: wat zijn de verschillen?

Honing en suiker worden beide vaak gebruikt als zoetstoffen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. Honing is een natuurlijk product dat door bijen wordt geproduceerd en heeft een hogere voedselwaarde dan suiker, omdat het mineralen en antioxidanten bevat. Honing heeft ook een lager glycemische index dan suiker, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel minder snel zal verhogen.

Aan de andere kant is suiker goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar dan honing, wat het voor sommige mensen aantrekkelijker kan maken. Honing bevat geen kunstmatige zoetstoffen en het is zeker goed alternatief voor suiker als zoetstof voor koffie. Koffie te zoeten zonder suiker is de beste keus voor alle koffieliefhebbers.

Verchillende soorten honing

Waarom honing in plaats van suiker?

Het is al bekend dat suiker minder gezond is dan honing. Wij leggen hieronder waarom:

 1. Ten eerste is honing een natuurlijke zoetstof die minder geraffineerd is dan suiker. Dit betekent dat het meer voedingsstoffen bevat, zoals antioxidanten en enzymen.
 2. Daarnaast heeft honing ook een lagere glycemische index dan suiker, wat betekent dat het minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
 3. Bovendien heeft honing een unieke smaak en kan het gebruikt worden in zowel hartige als zoete gerechten.
 4. Honing is niet alleen een gezondere optie dan suiker, maar voegt ook een heerlijke smaak toe aan je eten en drinken. Suiker bevat veel calorieën en kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Tip: Toevoegen van honing is de beste optie om koffie zoeter te maken!

Kan honing in koffie?

Kan honing in de koffie? Ja, natuurlijk! Honing in koffie is een populaire manier om zoetheid toe te voegen aan je ochtenddrankje. Het is een natuurlijke zoetstof die gezonder is dan suiker en bovendien nog lekkerder ook. Een kleine lepel honing in je koffie kan een subtiele smaak van bloemen en fruit toevoegen, terwijl het ook een romige textuur creëert.

Uiteraard hangt de hoeveelheid honing af van persoonlijke voorkeur, maar een goede verhouding is meestal één theelepel honing per kopje koffie. Koffie en honing een heerlijke en gezonde manier om van  te genieten! Heel vaak is alleen kleine hoeveelheid honing nodig om smaak van gemalen koffie lekkerder te maken. 

Honing en koffie - Pure Honey

Koffie met boekweithoning

Welke soort honing bij gemalen koffie past?

Er zijn verschillende soorten rauwe honing beschikbaar en het beste type honing om te gebruiken hangt af van de gewenste toepassing. Als u op zoek bent naar pure honing om toe te voegen aan uw thee of te gebruiken als zoetstof, is het vaak het beste om te kiezen voor een milde honing zoals bloemenhoning, bonenhoning of acaciahoning. Veel mensen vindt boekweithoning de lekkerst in koffie.

Deze honingsoorten hebben een lichte smaak en zijn niet te overheersend. Voor culinaire toepassingen, zoals in saladedressings of marinades, is het beter om te kiezen voor een honing met meer smaak, zoals tijmhoning of manuka honing. Sommige mensen geven ook de voorkeur aan rauwe honing, omdat die minder verwerkt is en daarom meer enzymen en voedingsstoffen bevat dan verwerkte honing. Over het algemeen hangt de beste keuze af van de persoonlijke smaak en het gewenste gebruik,,

Het is zeker de moeite waard om verschillende soorten honing uit te proberen om te zien wat voor u het beste werkt. 

Bestel rauwe honing direct

Hoeveel honing moet je in koffie gebruiken?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid honing die je moet gebruiken in je koffie. Dit hangt af van persoonlijke smaak en voorkeur. Sommige mensen vinden twee theelepel honing voldoende, terwijl anderen misschien twee of drie theelepels nodig hebben om hun koffie zoet genoeg te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat honing een natuurlijke zoetstof is en zich anders zal gedragen dan geraffineerde suiker.

Het heeft een unieke smaak en textuur die de smaak van je koffie kan veranderen. Bovendien bevat honing ook gezonde voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamines. Als je van plan bent om honing te gebruiken in je koffie, begin dan met een kleine hoeveelheid en pas het aan naar jouw smaak. Het is altijd beter om te beginnen met minder en meer toe te voegen als dat nodig is.

Tip: De smaak van koffie met honing is heerlijk. Het is echter wel belangrijk om de koffie goed roeren zodat er minder honing op de bodem van het kopje blijft liggen.

Conclusie: is honing goed in koffie?

Honing staat bekend om zijn zoete smaak en wordt vaak gebruikt als een alternatief voor suiker. Als je calorieën wilt verminderen, is honing een betere keuze dan suiker. Zolang je niet te veel honing gebruikt, kan het een gezondere manier zijn om je koffie toe te voegen. Voor mensen met diabetes is honing echter nog steeds een bron van koolhydraten en kan het de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus het is belangrijk om het gebruik van pure honing met mate te beperken of te overleggen met een arts.

Stevia en kaneel zijn populaire alternatieven die door sommige mensen worden gebruikt om de zoetheid van koffie te versterken zonder het gebruik van suiker. In het algemeen kan honing een goede optie zijn om koffie te zoeten, maar het is belangrijk om je gezondheidsbehoeften en -voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van deze keuze.

Voeg je honing toe en maak smaak van je koffie lekkerder dan ooit!

Wetenschappelijk bronnen

 1. Kardheere, A., Guled, M., & Hassan, H. (2019). The effect of honey on the glycemic index of coffee. International Journal of Food Science and Nutrition, 4(2), 68-73.

 2. Ali, A., Al-Sayed, E., & El-Sayed, M. (2020). Effect of honey addition on the antioxidant activity of coffee. Journal of Food Processing and Preservation, 44(10), e14902.

 3. Al-Waili, N. S. (2004). Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. Journal of medicinal food, 7(1), 100-107.

 4. Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A., & Ab Wahab, M. S. (2012). Honey: a novel antioxidant. Molecules, 17(4), 4400-4423.

 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33671755/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.