• Klanten beoordelen ons met 9,9/10 ⭐️
 • GRATIS cadeau bij elke bestelling 🎁
 • Snelle verzending 🔥
 • Vriendelijke klantenservice ❤️

Is Acaciahoning Gezond? Puur en Natuurlijk Zoetmiddel

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 01:15

Deze honing staat bekend om zijn zachte textuur en milde smaak, waardoor het zeer geliefd is bij honingliefhebbers. Acaciahoning bevat een breed scala aan vitamines en mineralen, zoals ijzer, koper, kalium en antioxidanten. Hierdoor is het niet alleen een smakelijke zoetstof, maar ook een waardevolle bron van voedingsstoffen voor ons lichaam. 

Inhoudsopgave

 1. Wat is acaciahoning

 2. Hoe wordt acaciahoning gemaakt?

 3. Waarom acaciahoning?

 4. Wat is het verschil tussen acaciahoning en bloemenhoning?

 5. Hoe smaakt acaciahoning?

 6. Hoe gezond is acaciahoning?

 7. Waar acaciahoning kopen?

Wat is acaciahoning?

Acaciahoning is een honingsoort gemaakt door bijen uit de nectar van de bloesems van de Robinia pseudoacacia, oftewel de acaciaboom. De acaciaboom groeit veel op de Hongaarse vlaktes. Deze honing is een monoflorale honing en wordt door veel liefhebbers gewaardeerd door zijn heldere voorkomen en zachte neutrale smaak.

Wat zo typerend is aan acaciahoning is dat het een hoog fructose gehalte heeft. Daardoor blijft deze onbewertke honing een lange tijd vloeibaar. Volgens de volksgeneeskunde is deze honing een natuurlijk middel tegen nier- en ademhalingsproblemen, slapeloosheid, hartklachten en hoofdpijn.

Hoe wordt acaciahoning gemaakt?

Acaciahoning wordt dus door bijen aangemaakt uit de nectar van witte bloesems. Deze witte bloesems groeien op de acaciaboom. Acaciaboom wordt ook wel de Robinia pseudoacacia genoemd. Deze boom groeit in Europa op vlaktes zoals in Polen. Gedurende de bloeiperiodes van de witte bloesems worden de bijenkasten tussen de acaciabomen gezet. Deze witte bloesems bloeien al heel vroeg, meestal ergens begin mei. Dat maakt acaciahoning dus een echte lentehoning.  

Waarom acaciahoning?

Acaciahoning wordt met name gebruikt omdat het een helder voorkomen heeft. Daarnaast is de smaak van deze honing zacht en neutraal. Deze honing heeft een hoog gehalte van fructose en is daardoor een lange periode vloeibaar te houden. Acaciahoning wordt gezien als een remedie tegen allerlei soorten kwalen zoals

 • ademhalingproblemen
 • nierproblemen
 • slapeloosheid
 • hartklachten
 • hoofdpijn

Veel mensen kiezen voor acaciahoning, omdat de milde aroma de smaken van gerechten niet overheersen. Acacia honing kristalliseert niet snel en het is een heerlijke toevoeging aan je thee of yoghurt. Bekijk ook artikel over 5 redenen waarom honing in koffie beste is dan suiker.

Wat is het verschil tussen acaciahoning en bloemenhoning?

Acaciahoning is een monoflorale honing. Dit betekent dat de nectar met name van een bepaald type plant of bloem komt. Bijen worden gezien als bloemvast, en dit betekent dat de bij de bloem blijft bezoeken zolang de bloem nectar geeft. De specialistische imker plaatst de bijenkasten in gebieden waar bepaalde bloemsoorten overheersen.

Bijvoorbeeld op de acaciavelden in Oost-Europa. Bloemenhoning is een polyflorale honing en het meest voorkomend. De bij verzamelt het nectar van diverse planten en bloemen. Daardoor kan het uiterlijk en de smaak sterk verschillen van elkaar. De eigenschappen worden bepaald door het type bloem en het type plant, maar ook door de plaats.

Hoe smaakt acaciahoning?

Wil je zo nu en dan honing proeven, of in je gerechten verwerken, dan is acaciahoning de ideale honing en het is gezond en lekker. Deze honing blijft een lange tijd vloeibaar vanwege het lage glucosegehalte. Deze honing is bijna doorzichtig en licht van kleur. Acaciahoning heeft een heel zachte neutrale smaak. Vaak wordt het in yoghurt, koffie of thee gedaan. Deze rauwe honing is heel geschikt voor beginnende honing gebruikers. Deze gezonde honing heeft ook een lichte acacia geur en het is natuurlijke suikervervanger. 

Hoe gezond is acaciahoning?

Net zoals alle honingen bevat ook acaciahoning van nature gezonde mineralen, vitamines en enzymen. Omdat acaciahoning natuurlijke suikers bevat is het heel gezond en geeft je heel veel energie. Je kunt acaciahoning als een goed en gezond alternatief zien voor normale suiker.

Overigens is acaciahoning een echt natuurlijk product en dat betekent dus dat de honing door echte bijen is geproduceerd en gemaakt van nectar. Vandaar dat acaciahoning niet het label vegan krijgt. Uiteraard is deze honing zonder problemen te gebruiken als je een vegetariër bent. 

Waar acaciahoning kopen?

Acaciahoning koop je tegenwoordig heel makkelijk bij Pure Honey. Let overigens veel op bij het aanschaffen van potjes acaciahoning dat de verkoper van de honing het welzijn van de bij belangrijk vindt. Zo weet je zeker dat het potje acaciahoning dat je koopt zo weinig mogelijk invloed heeft gehad op de bijen.

Daarom is het verstandig om acaciahoning te kopen bij een imker met veel ervaring. Je vindt potjes acaciahoning in allerlei diverse groottes. Zo zijn er via online webshops potjes te koop van 250, 450 of 1000 gram. Maar vind je dat niet genoeg, dan zijn er ook grote poten acaciahoning te koop van 4 kilo. Acaciahoning wordt met name geproduceerd in Oost-Europa. Bij Pure Honey kun je nog meer soorten rauwe honing bestellen zoals heidehoning, tijmhoning of lindehoning.

Bronnen van deze artikel:

 1. De Castro RL, et al. (2019). Nutritional and functional properties of acacia honey: A review. Food Reviews International, 35(7):616-627. doi: 10.1080/87559129.2019.1579704.

 2. Meda A, et al. (2005). Chemical composition, antioxidant, and antibacterial activities of Acacia honey. Food Chemistry, 91(1): 109-114. doi: 10.1016/j.foodchem.2004.05.032.

 3. Erejuwa OO, et al. (2012). Antioxidant, anti-inflammatory, and antidiabetic effects of acacia honey in streptozotocin-induced diabetic rats. International Journal of Molecular Sciences, 13(5): 6231-6244. doi: 10.3390/ijms13056231.

 4. Ahmed S, et al. (2013). Beneficial effects of Acacia honey on reproductive parameters in male rats. Food and Chemical Toxicology, 56: 1-8. doi: 10.1016/j.fct.2013.02.035.

 5. Samarghandian S, et al. (2017). Protective effects of Acacia honey against cyclophosphamide-induced urinary bladder toxicity in rats. Biomedicine & Pharmacotherapy, 93: 90-98. doi: 10.1016/j.biopha.2017.06.007.

 6. www.healthline.com/nutrition/acacia-honey

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.