Helpt honing tegen puistjes? Leer meer over dit natuurlijke middel

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 07:48

Helpt pure honing tegen puistjes? Deze natuurlijke middel kan inderdaad helpen bij het bestrijden van puistjes door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als een thuisremedie voor verschillende huidaandoeningen, waaronder acne. Lees meer in deze artikel over hoe je honing kunt gebruiken om puistjes te bestrijden.

Helpt honing tegen puistjes?

Inhoudsopgave:

  1. Wat zijn puistjes?

  2. Is honing goed voor je puisten?

  3. Hoelang honing op puist?

  4. Is het goed om honing op je gezicht te smeren?

  5. Welke honing tegen puistjes?

  6. Conclusie.

Wat zijn puisten?

Puisten zijn een van de meest voorkomende huidproblemen waarmee veel mensen worstelen. Het zijn kleine, opgezwollen plekken op de huid die vaak geïnfecteerd raken door bacteriën. Ze zijn te herkennen aan hun roodheid en het feit dat ze pijnlijk kunnen zijn bij aanraking.

Puisten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een vette of droge huid, acne, of wanneer je een gevoelige huid hebt die gemakkelijk geïrriteerd raakt. Het is belangrijk om te weten dat als je last hebt van puisten, dit een teken kan zijn van een onderliggend huidprobleem en het is het beste om medisch advies in te winnen om langdurige huidschade te voorkomen.

Is onbewerkte honing goed voor je puisten?

Honing helpt zeer zeker bij het behandelen van puisten. Dit is te danken aan de unieke antibacteriële werking van honing, een eigenschap die wordt versterkt door de verzameling van enzymen die honing bevat.

Honing kan rechtstreeks door de imker worden geoogst als rauwe, onbewerkte honing, wat het complete scala van deze gezondheidsbevorderende eigenschappen behoudt.

De werking van honing als een gezichtsmasker kan wonderen doen voor uw huid. Het is niet alleen een behandeling voor puisten, maar honing voedt ook de huid om een algemeen gezonde huid te bevorderen. Het is dus geen verrassing dat honing zo'n geliefd ingrediënt is in veel huidverzorgingsproducten.

Dennenhoning

Hoelang honing op puist?

Hoelang honing op een puist aanbrengen varieert afhankelijk van de persoon en de ernst van de puist. Over het algemeen wordt aanbevolen om honing gedurende minstens 30 minuten tot een uur te laten inwerken, maar het kan ook 's nachts worden aangebracht voor een meer intensieve behandeling.

Honing is een natuurlijk antiseptisch middel dat helpt om bacteriën te doden en kan ontstekingen en roodheid verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat honing niet voor iedereen werkt, dus het moet met voorzichtigheid worden gebruikt.

Het gebruik van rauwe, ongefilterde honing wordt sterk aanbevolen voor het beste resultaat. Toch mag je niet vergeten dat elk huidtype anders reageert op behandelingen, dus blijf waakzaam voor eventuele ongewenste reacties.

Is het goed om honing op je gezicht te smeren?

Ja, het is zeker goed om honing op je gezicht te smeren, vooral vanwege de vele voordelen van honing voor je huid. Honing werkt namelijk als een natuurlijke reiniger en exfoliant, waardoor het de dode huidcellen op het huidoppervlak kan verwijderen.

Een van de voornaamste redenen om honing te gebruiken voor je gezicht is vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van honing. Deze ontstekingsremmende werking komt doordat honing antibacteriële en antivirale stoffen bevat.

Daarnaast heeft de antioxidantrijke inhoud van honing ook het vermogen om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen, waardoor je huid er gezonder en jonger uitziet.

Welke soorten honing tegen puistjes?

Het behandelen van puistjes kan soms een uitdaging zijn, maar wist je dat honing een effectieve oplossing kan zijn? Welke honing tegen puistjes moet je dan gebruiken? Er zijn verschillende soorten honing die kunnen helpen bij het bestrijden van puistjes en andere huidproblemen.

  • Manuka honing uit Nieuw-Zeeland is rijk aan antibacteriële eigenschappen, wat helpt om huidinfecties en ontstekingen te voorkomen.
  • Boshoning is een ander soort honing dat bekend staat om zijn helende eigenschappen. Het verzacht de huid en helpt dode huidcellen te verwijderen.
  • Dennenhoning heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de roodheid en zwelling van puistjes kunnen verminderen.
  • Acaciahoning heeft tenslotte een kalmerend effect en helpt de olieproductie van de huid te balanceren, waardoor de kans op puistjes vermindert. Je kan deze soorten honing direct op je huid aanbrengen of ze mengen met andere natuurlijke ingrediënten voor een zelfgemaakte gezichtsmasker.

Conclusie

De conclusie over het gebruik van honing tegen puistjes is overwegend positief. Honing, vooral honing die rechtstreeks van een imker wordt gehaald, wordt al eeuwenlang vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen gebruikt. Het heeft talloze voordelen voor onze gezondheid en huid, waaronder het voorkomen en behandelen van puistjes.

De antibacteriële eigenschappen van honing helpen ongewenste bacteriën te bestrijden, terwijl de antioxidanten de huid gezond houden en veroudering tegengaan. Door simpelweg wat honing op je huid te smeren voelt het niet alleen verzachtend aan, maar het kan ook helpen om huidproblemen zoals puistjes af te weren.

De hoge suikerconcentratie en lage pH van honing maken het moeilijk voor bacteriën om te overleven, daarom is het zo effectief om puistjes te voorkomen. Het is zeker de moeite waard om te proberen in je huidverzorgingsroutine.

Bestel echte honing direct

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijk bronnen

  1. Al-Waili NS. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complementary Therapies in Medicine. 2003;11(4):226-234.
  2. Burlando B, Cornara L. Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of Cosmetic Dermatology. 2013;12(4):306-313.
  3. Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for clinical use of honey in wound healing as an anti-bacterial, anti-inflammatory anti-oxidant and anti-viral agent: a review. Journal of Wound Care. 2008;17(9): 383-386.
  4. Honey in dermatology and skin care: a review (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12058)

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.