Honing met citroen tegen hoesten: een smakelijke oplossing

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 17:58

Citroen staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om hoest en keelpijn te verminderen. Dit is voornamelijk door de aanwezigheid van vitamine C en antioxidanten die helpen om het immuunsysteem te versterken. Bovendien heeft citroen antibacteriële eigenschappen die kunnen vechten tegen bacteriële infecties die hoest veroorzaken.

Citroensap gemengd met rauwe honing is een populaire huisremedie tegen hoest gebruikt bij kinderen en volwassenen. Dus ja, citroen is goed tegen hoest, maar het is altijd beter om uw arts te raadplegen in geval van ernstige gezondheidsproblemen.

Honing met citroen tegen hoesten

Inhoudsophave:

 1. Wat gebeurt er als je hoest?

 2. Wat helpt heel goed tegen hoesten?

 3. Is citroen goed tegen hoesten?

 4. Helpt honing met citroen tegen hoesten?

 5. Welke honing tegen hoesten?

 6. Waar honing kopen?

 7. Conclusie.

Wat gebeurt er als je hoest?

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Het is een reflexmatige handeling die optreedt wanneer vreemde deeltjes, bacteriën of slijm onze luchtwegen irriteren. Hoesten helpt bij het verwijderen van deze ongewenste stoffen uit de luchtwegen, zodat we vrij kunnen ademen.

Het is een veelvoorkomend symptoom bij verschillende aandoeningen zoals verkoudheid, griep en andere luchtwegaandoeningen die vaak veroorzaakt worden door virussen. Het slijm, dat normaal gesproken onze luchtwegen en longen helpt beschermen en bevochtigen, kan zich ophopen en leiden tot een productieve hoest.

Hoesten kan zowel acuut als chronisch zijn, afhankelijk van de duur en de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoesten, vooral als het blijft aanhouden, omdat het een teken kan zijn van een ernstigere aandoening.

Wat helpt heel goed tegen hoesten?

Een eenvoudig en natuurlijk middeltje dat heel goed helpt tegen hoesten is het combineren van tijm, citroensap en honing. Tijm bevat bepaalde stoffen die kunnen helpen verminderen de kriebel in je keel die je het gevoel van hoesten geeft. Citroensap, aan de andere kant, heeft de sterke zuurgraad die de terugkeer van de hoest kan stoppen.

En honing, bekend om zijn verzachtende werking, helpt om een hoest te verzachten. Je kunt zelf een mengsel maken door een theelepel tijm, het sap van een halve citroen en een eetlepel honing toe te voegen aan warm water(tot 40 graden).

Drink dit mengsel meerdere keren per dag bij de eerste tekenen van verkoudheid en hoest. Deze combinatie van citroen en honing kan de hoest verlichten en je je sneller weer beter doen voelen.

Is citroen goed tegen hoesten?

Citroen staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om hoest en keelpijn te verminderen. Dit is voornamelijk door de aanwezigheid van vitamine C en antioxidanten die helpen om het immuunsysteem te versterken.

Bovendien heeft citroen antibacteriële eigenschappen die kunnen vechten tegen bacteriële infecties die hoest veroorzaken. Citroensap gemengd met honing is een populaire huisremedie tegen hoest gebruikt bij kinderen en volwassenen. Dus ja, citroen is goed tegen hoest, maar het is altijd beter om uw arts te raadplegen in geval van ernstige gezondheidsproblemen.

Helpt honing met citroen tegen hoesten?

Ja, honing kan samen met citroen de hoest aanzienlijk afnemen. Beide producten kunnen helpen het vastzittend slijm los te maken, waardoor hoesten wordt verlicht en de luchtwegen weer vrij komen. Om van deze voordelen te profiteren, voeg twee theelepels rauwe honing toe aan een kopje warm water(tot 40 graden) en voeg citroensap toe.

Zorg ervoor dat je dit mengsel langzaam drinkt voor een maximale effectiviteit. Zo kan een eenvoudig natuurlijk middel als water met citroen en honing een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlichten van je hoest.

Welke honing tegen hoesten?

Als je last hebt van hoesten, kunnen verschillende soorten honing verlichting bieden:

 1. Tijmhoning bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan helpen bij het bestrijden van infecties die hoesten veroorzaken.
 2. Lindehoning heeft kalmerende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij droge hoest.
 3. Boshoning is rijk aan antioxidanten en kan het immuunsysteem versterken.
 4. Honing met citroen en gember is een populaire remedie voor keelpijn en hoesten, dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van deze ingrediënten.
 5. Ten slotte kan koolzaadhoning, met zijn unieke eigenschap om de productie van slijm te verminderen, nuttig zijn bij het verlichten van een productieve hoest. 

Waar honing kopen?

Als je op zoek bent naar een plek om natuurlijke honing te kopen, bezoek dan onze webshop met natuurlijke honingproducten. Wij bieden rauwe honing aan, rechtstreeks van de bijenkorven naar jouw tafel. Geniet van gratis verzending vanaf een aankoop van €59,99 en verzekerd van een snelle levering. Proef de zoete, natuurlijke goedheid van Pure Honey vandaag nog!

Conclusie

De conclusie over het gebruik van honing met citroen tegen hoesten is overwegend positief. Het mengsel van honing en citroen wordt al eeuwenlang gebruikt om hoest te verlichten en symptomen van verkoudheid te bestrijden.

Honing heeft een verzachtend effect op de keel en helpt bij het verminderen van irritatie aan de slijmvliezen. Citroen daarentegen is rijk aan vitamine C en kan het immuunsysteem stimuleren.

Vooral een warme thee met honing en citroen kan een effectief huisremedie zijn bij hoesten en verkoudheid. Hoewel het geen wondermiddel is, kan het zeker nuttig zijn in combinatie met andere behandelingen om hoest te bestrijden.

Bestel pure honing direct

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijk bronnen

 1. Effectiviteit van honing en citroensap bij de behandeling van hoest en verkoudheidssymptomen" Auteurs: Lim TO, Tewa JJ, Tai ES, Sasidharan S, Ting KN, Wong TY, Cheong SM. Tijdschrift: Annals of Tropical Paediatrics. 1999 Sep;19(3):253-8.
 2. Effect van citroensap en honing bij de behandeling van hoest bij kinderen" Auteurs: Cohen HA, Rozen J, Kristal H, Laks Y, Berkovitch M, Uziel Y, Kozer E, Pomeranz A, Efrat H. Tijdschrift: Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2003 Aug;9(4):587-90.
 3. Effect of honey on cought symptoms (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36126325/).

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.