• Klanten beoordelen ons met 9,9/10 ⭐️
 • GRATIS cadeau bij elke bestelling 🎁
 • Snelle verzending 🔥
 • Vriendelijke klantenservice ❤️

Mag Een Baby Honing? Is Het Veilig Of Niet?

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 08:40

Het is niet veilig om een baby onder de leeftijd van één jaar rauwe honing te geven. Dit komt omdat de darmen van een baby op deze leeftijd nog niet volledig ontwikkeld zijn en vatbaar kunnen zijn voor Clostridium botulinum, een bacterie die aanwezig kan zijn in honing en die leidt tot botulisme bij baby's. Deze ziekte kan ernstig en soms zelfs levensbedreigend zijn voor baby's. Vanaf de leeftijd van één jaar zijn de darmen van een kind meestal volledig ontwikkeld en kunnen ze veilig honing consumeren. Lees meer in deze artikel.

Mag een baby honing

Inhoudsopgave:

 1. Waarom mag een baby geen honing?
 2. Vanaf wanneer mag een baby honing?
 3. Wat als baby toch honing heeft gegeten?
 4. Wat is botulisme?
 5. Wat zijn de symptomen van botulisme?
 6. Mag je honing eten als je zwanger bent?
 7. Conclusie

Waarom mag een baby geen honing?

Waarom mag een baby geen honing? De voornaamste reden is dat honing kleine hoeveelheden sporen van de bacterie Clostridium botulinum kan bevatten, die botulisme kan veroorzaken. Deze bacterie is in het algemeen onschadelijk voor volwassenen en oudere kinderen, maar voor baby's onder de leeftijd van één jaar kan het zeer gevaarlijk zijn.

Dit komt omdat het afweersysteem van een baby nog niet volledig is ontwikkeld en daarom kunnen ze gemakkelijk besmet raken. De symptomen van een botulisme-besmetting omvatten spierzwakte, gebrek aan controle over de spieren en ernstige gezondheidsproblemen. Daarom mag een baby geen honing eten.

Naast honing is het belangrijk om te weten dat ook bepaalde andere voedingsmiddelen de bacterie kunnen bevatten en daarom moeten baby's alleen voedsel krijgen dat veilig is en aangepast aan hun leeftijd.

Vanaf wanneer mag een baby honing?

Een baby mag vanaf 1 jaar beginnen met het eten van honing. Dit komt omdat de darmflora van een kindje ouder dan één jaar meestal sterk genoeg is om de bacteriën in honing te kunnen verwerken.

Voor kinderen jonger dan 1 jaar kan het eten van honing ernstige gevolgen hebben, waaronder botulisme, een ziekte die in het ergste geval tot de dood kan leiden. De kans hierop is klein, maar wel aanwezig, waardoor de kans op het krijgen van deze ziekte bij oudere kinderen veel kleiner is.

Wat als je baby toch honing heeft gegeten?

Als je merkt dat je baby toch honing heeft gegeten, dan is er mogelijk risico dat hij of zij botulisme oploopt. Het is het heel belangrijk om direct een arts te raadplegen. De arts kan dan vaststellen of je baby besmet is geraakt met de bacterie en indien nodig een behandeling starten.

Botulisme is een zeer ernstige ziekte die levensgevaarlijk kan zijn voor baby's jonger dan één jaar omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. De sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt kunnen via honing in de darmen van de baby terechtkomen. Deze sporen kunnen zich vervolgens ontwikkelen tot de bacterie die de ziekte veroorzaakt.

Daarom wordt het sterk afgeraden om baby's jonger dan één jaar honing te eten te geven, ook niet verwerkt in babyvoeding. De symptomen van infantiel botulisme kunnen variëren van constipatie en algemene zwakte tot ernstige ademhalingsproblemen. Hoewel het risico klein is, is het belangrijk om alert te blijven en bij twijfel direct medisch advies in te winnen.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. In de meeste gevallen wordt deze opgelopen door het eten van besmet voedsel, vooral voedsel dat onjuist is ingemaakt of bewaard.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer men voedsel eet dat op een onhygiënische manier is klaargemaakt of bewaard onder omstandigheden waarin de bacterie kan groeien. De besmetting kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het inmaken en bewaren van voedsel.

Wat zijn de symptomen van botulisme

Infantiel botulisme, ook bekend als zuigelingenbotulisme, is een zeldzame maar ernstige aandoening die kan leiden tot verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, waaronder verlammingen, kwijlen en spierzwakte.

In sommige gevallen kan het kind volledig verlamd worden. Het kwijlen wordt veroorzaakt door een verminderd vermogen om te slikken, terwijl de spierzwakte en verlammingen het gevolg zijn van schade aan de zenuwen. Het is belangrijk om bij vermoeden van botulisme onmiddellijk medische hulp in te roepen om complicaties te voorkomen.

Mag je honing eten als je zwanger bent?

"Mag je honing eten als je zwanger bent?" is een veelgestelde vraag onder aanstaande moeders. Het antwoord is ja, het is veilig om honing te eten tijdens de zwangerschap. Hoewel er een kleine kans is dat bacteriën in de honing terechtkomen, is de kans klein dat dit de vitale functies van de ongeboren baby beïnvloedt. Over het algemeen wordt het als veilig beschouwd om honing te consumeren tijdens de zwangerschap. In onze webshop kun je heerlijke en hoog kwaliteit honing kopen.

Conclusie

Conclusie over mag een baby honing is dat het sterk afgeraden wordt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Waarom honing gevaarlijk kan zijn voor een baby is omdat deze kleine kans bestaat op besmetting met de botulisme-bacterie, die in de magen van baby's ernstige schade kan toebrengen.

De baby kan hier heel ziek van worden, zeker als de baby niet op tijd behandeld wordt. Het is noodzakelijk om een baby gedurende een jaar geen honing te geven, omdat die bacterie aanwezig kan zijn in honing en schadelijke stoffen produceert. Eenmaal ouder dan 1 jaar, is het immuunsysteem van het kind beter ontwikkeld om met deze bacterie om te kunnen gaan.

Het is dus goed om alert te zijn op de gevaren van het vroegtijdige inname van honing door baby's.

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen van deze artikel

 1. Gernat, T. M., Inscore, S. C., Brown, M. D., & Thompson, B. M. (2014). Infant botulism and indications for administration of botulism immune globulin. The American journal of emergency medicine, 32(7), 774-776.

 2. Weisman, L. E., & Albersheim, S. G. (2018). Infant botulism: review and clinical update. Pediatric infectious disease journal, 37(10), 1023-1025.

 3. Luu, R., & Sauer, M. V. (2020). Preventing infant botulism: a review and clinical guideline. Journal of neonatal-perinatal medicine, 13(4), 401-407.

 4. Infantile Botulism(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29630230/)
 5. Clostridium botulinum en botulisme (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspxMaar)

Lees ook andere artikelen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.