Bijenwas: natuurlijke pracht en toepassingen

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 08:28

Welkom bij ons diepgaande artikel over de diverse toepassingen van bijenwas en hoe deze natuurlijke substantie kan bijdragen aan uw dagelijkse leven. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen en gebruiksmogelijkheden van bijenwas, variërend van schoonheid en huidverzorging tot huishoudelijke toepassingen.

Wat is bijenwas?

Inhoudsopgave:

 1. Wat is bijenwas?

 2. Bijenwas als een natuurproduct.

 3. Is het gezond om bijenwas te gebruiken?

 4. Is bijenwas goed om op de huid te gebruiken?

 5. Hoe worden bijenwas kaarsen gemaakt?

 6. Bijenwas kaarsen ideaal om als verlichting te gebruiken.

 7. Bijenwas theelichtjes.

 8. Zijn bijenwas kaarsen zuiver?

 9. Waar bijenwas kaarsen kopen?

Wat is bijenwas?

Voor bijen is bijenwas van essentieel belang en ontzettend belangrijk. Want om honing in een kast te kunnen opslaan hebben bijen raat nodig. De raten worden van bijenwas gemaakt en dat doen de bijen met elkaar. Ze zweten met de wasklieren kleine wasplaten en maken ze vast tot honingraten.

Een jong honingraat heeft een witte tot lichtgele kleur en heeft een licht gewicht. Het kan over een wonder gesproken worden dat honingraten grote gewichten honing kunnen dragen. De constructie is erg krachtig en is nog nergens in de bouwwereld overtroffen. Zijn de honingraten eenmaal geproduceerd, dan stoppen de bijen de raten vol met broed of honing.

Bijenwas als een natuurproduct

Bijenwas kan gezien worden als een natuurproduct. Het is een mengeling van diverse stoffen en vandaar dat men spreekt over een smelttraject en geen smeltpunt. Vanaf 40 graden Celsius is de bijenwas te kneden en heeft het een zachte structuur.

Dit natuurproduct bevat net zoals honing veel voordelen voor het menselijk lichaam. Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten zoals bijvoorbeeld vitamine A.

Dit soort hydraterende componenten zorgen ervoor dat de huid de vocht vasthoudt en daardoor stevig en jong blijft. Je kunt bijenwas beschouwen als een soort beschermlaag als je het op je huid aanbrengt. Heb je te maken met extreme weersomstandigheden dan kan bijenwas goed bescherming bieden.

Is het gezond om bijenwas te gebruiken?

Er zijn ontzettend veel voordelen als je bijenwas gaat gebruiken. Zo is het een natuurlijk product, duurzaam, zuinig en milieuvriendelijk. Daarnaast heeft bijenwas een bekende zoete honingachtige geur en is rustgevend en ideaal geschikt als ingrediënt voor Mindfulness, Zen en Wellness.

Een ander interessant voordeel van bijenwas is dat het veilig is voor gebruik bij kinderen. Het is namelijk antibacterieel door de propolis van de bij. Bijenwas kaarsen en theelichtjes geven negatieve ionen. Deze negatieve ionen zuiveren de lucht van irriterende deeltjes, schimmels en allergenen.

Negatieve ionen zorgen er ook voor dat je je lekkerder gaat voelen. Bijenwas is veel gezonder voor de luchtwegen dan paraffine. Er is minder roet en rook en er is geen benzeen toegevoegd.

Bestel direct bijenwas kaarsenm

Is bijenwas goed om op de huid te gebruiken?

Bijenwas heeft heel veel voordelen en is heel gezond voor de menselijke huid. Dit product bevat namelijk hydraterende onderdelen zoals vitamine A. Dit soort onderdelen zorgen ervoor dat de huid het vocht vasthoudt.

Daardoor blijft de huid jong en sterk. Heb je een rode of geïrriteerde huid dan werkt bijenwas goed om dit te verhelpen. Het bevat namelijk ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Ook helpt het daardoor goed tegen mee-eters en puistjes. Bijenwas zorgt voor het voeden en hydrateren van de huid zonder dat het de poriën verstopt. Daarnaast heeft bijenwas een antibacteriële werking voor een goede verzorging van de huid. Vandaar dat dit bijenwas vaak wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.

Hoe worden bijenwas kaarsen gemaakt?

Er zijn heel veel producten te vinden op de markt gemaakt van bijenwas. Eén van deze producten zijn bijenwaskaarsen. Kaarsen van bijenwas maken is helemaal niet moeilijk en je kunt heel makkelijk zelf aan de slag gaan.

Je hoeft alleen maar gesmolten bijenwas in een glazen potje te doen met een lontje over te schenken en te wachten totdat het uitgehard is. Wil je genieten van lekkere geuren, dan kun je eventueel nog wat druppeltjes essentiële olie eraan toevoegen met kokosolie.

Zodoende krijg je hele lekkere geurkaarsen gemaakt van bijenwas. Niet heel moeilijk om te doen en ook nog eens ontzettend gezond voor de luchtwegen.

Bijenwas kaarsen ideaal om als verlichting te gebruiken

Ben je opzoek naar verlichting dat zowel milieuvriendelijk als esthetisch is, dan zijn bijenwas kaarsen aan te raden om te kopen. Bijenwas kaarsen zijn namelijk gemaakt van 100% natuurlijk bijenwas.

Het ziet er niet alleen heel mooi uit, maar ook ruikt het ontzettend lekker. Deze speciale kaarsen gemaakt van bijenwas zijn niet alleen goed voor milieu, maar ook goed voor in je woning. Het brengt namelijk heel veel warmte en sfeer.

Je hebt tegenwoordig diverse soorten en maten bijenwas kaarsen te koop, zodat er altijd wel iets fijns voor je bij zit. Koop bijenwas kaarsen en ervaar zelf hoe mooi het in huis staat en uiteraard hoe lekker het ruikt.

Bijenwas theelichtjes

Wil je een gezellige avond beleven, dan mogen bijenwas theelichtjes niet ontbreken. Je zult natuurlijk wel wat meer voor deze speciale theelichtjes betalen. Dat komt doordat bijenwas een stuk duurder is dan de goedkope, minder gezonde paraffine theelichtjes. Maar koop je bijenwas theelichtjes, dan koop je een puur en echt product.

Naast dat zien dit soort bijenwas theelichtjes er meestal anders uit dan normale theelichtjes en worden vaak per stuk verkocht. Interessante feitjes zijn dat bijenwas kaarsen de lucht zuiveren in plaats van vervuilen en dat de kaarsen veel meer warmte afgeven dan normale theelichtjes. Genoeg voordelen om te kiezen voor bijenwas theelichtjes in plaats van saaie gewone theelichtjes.

Zijn bijenwas kaarsen zuiver?

Als je bijenwaskaarsen koopt van 100% pure bijenwas, dan weet je zeker dat je zuivere kaarsen koopt. Kwalitatief goede bijenwas kaarsen worden een aantal keren gereinigd en zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Vandaar dat er dan ook geen goedkope paraffine door de bijenwas gemengd hoeft te worden. Met zuivere bijenwas zorg je voor een egale en stabiele vlam. Daarnaast geven dit soort kaarsen een hele warme uitstraling in je kamer met veel sfeer. Ook zuiveren ze de lucht en zijn heel goed voor mensen met problemen aan de luchtwegen.

Waar bijenwas kaarsen kopen?

Tegenwoordig kun je bijenwas kaarsen heel makkelijk via internet bestellen. Belangrijk is dat de kaarsen worden gemaakt van 100% pure bijenwas en dat er geen paraffine aan is toegevoegd.

Bij Pure Honey bestel je natuurlijke en 100% zuivere bijenwas en bijenwas kaarsen. Webshops met ambachtelijke bijenwas kaarsen zijn het beste om naar te kijken als je interesse hebt om kaarsen van bijenwas te kopen.

Hier worden de kaarsen met veel toewijding en liefde gemaakt en ben je verzekerd van een kwalitatief goed en sterk product. Kaarsen van 100% pure bijenwas kunnen van geur en kleur verschillen, omdat het een natuurproduct is en de was bij iedere partij verschilt. 

Lees ook andere artikelen:

Wetenschappelijk bronnen

 1. Van Ginkel, R., & Baker, S. (2019). The Effects of Beeswax Candles on Indoor Air Quality. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(15), 2795. 

 2. Zhang, Y., Guo, Z., Duan, X., & Yang, H. (2017). Study on the Combustion Characteristics of Beeswax and Paraffin Wax in a Simulated Emergency Lighting Device. International Journal of Aerospace Engineering, 2017, 6908401.

 3. Wu, X., Yao, Z., Luo, X., & Yan, J. (2018). The Flame-Retardant Properties of Beeswax-Based Phase Change Materials in Poly(lactic acid) Biocomposites. Journal of Polymers and the Environment, 26(1), 15-23.

 4. Puszkar, M., & Ratajczak, W. (2019). Thermal Analysis and Kinetics of Beeswax Combustion Process. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 138(6), 4217-4226.

 5. Bee products and skin therapy (https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/beeswax#:~:text=1.1%20Source%20of%20Beeswax,to%20build%20the%20honey%20comb.)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.