• Klanten beoordelen ons met 9,9/10 ⭐️
 • GRATIS cadeau bij elke bestelling 🎁
 • Snelle verzending 🔥
 • Vriendelijke klantenservice ❤️

Mag Je Honing Eten Als Je Zwanger Bent?

Gepubliceerd op 5 augustus 2023 om 09:53

Tijdens de zwangerschap vragen veel vrouwen zich af of bepaalde voedingsmiddelen en dranken veilig zijn om te consumeren. Een van deze voedingsmiddelen is pure honing. Het is goed te begrijpen dat zwangere vrouwen deze vraag stellen, aangezien ze natuurlijk alleen het beste willen voor hun ongeboren kind. Het antwoord op de vraag; "Mag je honing eten als je zwanger bent?" is ja, het is veilig om te eten. Honing is een natuurlijk product dat geen schadelijke stoffen bevat die gevaarlijk kunnen zijn voor de zwangerschap. Lees meer in deze artikel.

Mag je honing als je zwanger bent?

Inhoudsophave:

 1. Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?
 2. Hoe wordt honing gemaakt?
 3. Is honing tijdens de zwangerschap goed voor je?
 4. Is honing helemaal niet gevaarlijk?
 5. Kan je onbeperkt honing eten als je zwanger bent?
 6. Kan Ik tijdens de zwangerschap melk met honing drinken?
 7. Mag een baby honing?
 8. Conclusie

Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed te letten op wat je eet, omdat sommige voedingsmiddelen een bacterie kunnen bevatten die schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Het is veilig voor iedereen om fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten te eten, omdat deze voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, dat essentieel is tijdens de zwangerschap.

Het is ook belangrijk om minder suiker te consumeren en om voor gezondere opties te kiezen, zoals groenten en fruit, die een goede vervanger zijn voor suikerrijke voedingsmiddelen. Vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook letten op hun voedingspatroon, omdat wat ze eten direct van invloed kan zijn op de voeding van hun baby. Het belangrijkste is om een evenwichtig dieet te behouden dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen voor zowel de moeder als de baby. 

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt geproduceerd door bijen, een fascinerend en complex proces. Bijen verzamelen nectar uit bloemen en brengen dit terug naar de bijenkorf, waar ze het transformeren in honing door middel van enzymen. De bijen slaan de honing vervolgens op in honingraten en verzegelen deze met was.

Wanneer imkers de honing oogsten, zorgen ze ervoor dat ze de pure honing, zonder bijenwas of andere onzuiverheden, extraheren. Zo wordt de zoete, kleverige substantie gecreëerd die we allemaal kennen en waar we van houden. Pure honing kan direct uit de korf worden gegeten of worden gebruikt in tal van recepten.

Is honing tijdens de zwangerschap goed voor je?

Tijdens de zwangerschap zoeken veel moeders manieren om hun gezondheid en die van hun ongeboren kind te bevorderen. Het eten van honing tijdens je zwangerschap kan diverse voordelen hebben. Honing zit vol met antioxidanten, zoals vitamine, die bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het ondersteunen van het hart-.

Echter, sommige experts raden af om honing te consumeren als je zwanger bent, omdat het een bacterie kan bevatten genaamd clostridium botulinum die schadelijk kan zijn voor de baby. Wat betreft honing als je zwangerschapsdiabetes hebt, het is belangrijk om te weten dat hoewel honing natuurlijke suikers bevat, het suikerniveaus nog steeds kan verhogen.

Het wordt daarom aangeraden met jouw zorgverlener te overleggen voordat je honing aan je dieet toevoegt tijdens de zwangerschap.

Is honing helemaal niet gevaarlijk?

Honing is over het algemeen niet gevaarlijk als het op de juiste manier wordt geconsumeerd. Het is een natuurlijk zoetmiddel dat al duizenden jaren over de hele wereld wordt gebruikt. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen om te overwegen.

Honing mag niet aan kinderen onder de één jaar worden gegeven vanwege het risico op botulisme. Bovendien kunnen mensen met een allergie voor bijenproducten een allergische reactie krijgen op honing. Daarmee, hoewel honing meestal veilig is, gelden er voor bepaalde groepen mensen specifieke risico's.

Honing kopen

Kan je onbeperkt honing eten als je zwanger bent?

Het consumeren van honing als je zwanger bent kan zowel voordelen als risico's met zich meebrengen. Honing staat bekend om zijn unieke antibacteriële werking en kan nuttig zijn tijdens de zwangerschap. Echter, het wordt strikt afgeraden om onbeperkt honing te consumeren.

Dit wordt vooral afgeraden wanneer je zwanger bent, omdat honing bacteriesporen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Hoewel de kans klein is dat deze bacteriën daadwerkelijk problemen veroorzaken, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Daarbij komt ook nog eens dat te veel suiker - zelfs het natuurlijke goedje in honing - niet goed is voor je hart- en algehele gezondheid. Kortom, geniet van honing tijdens je zwangerschap, maar doe dit met mate om eventuele risico's te vermijden.

Kan ik tijdens de zwangerschap melk met honing drinken?

Vragen en antwoorden rondom je voeding als je zwanger bent mag je nooit uit de weggaan. Eén van die vragen is misschien: "Kan ik tijdens de zwangerschap melk met honing drinken?" Het antwoord is ja, je mag honing eten tijdens de zwangerschap. Honing en melk zijn lekkerst en natuurlijk goed voor jou en je ongeboren baby.

De darmflora krijgt een gezonde boost door de natuurlijke bestanddelen van honing. Maar wees bewust dat sommnige producten een risico kunnen vormen tijdens de zwangerschap, gabakken of gepasteuriseerd producten zijn altijd veilig. De kans dat je ziek wordt van honing is zeer klein, maar het maakt het niet onmogelijk.

Concluderend is honing tijdens zwangerschap niet alleen lekker, maar ook goed voor de ontwikkeling van je baby. Raadpleeg altijd je arts of diëtist als je twijfelt over je voeding.

Mag een baby honing?

"Mag een baby honing?" is een veelgestelde vraag door ouders en het antwoord is nee. Baby's jonger dan 1 jaar mogen geen honing krijgen. De reden hiervoor is dat honing de bacterie Clostridium botulinum kan bevatten, die de oorzaak kan zijn van botulisme bij baby's.

Botulisme is een zeldzame maar zeer ernstige ziekte die de zenuwen aantast en kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, spierzwakte en uiteindelijk verlamming. Hoewel honing vele gezondheidsvoordelen heeft voor volwassenen en oudere kinderen, is het nog niet veilig voor baby's jonger dan 1 jaar.

Deze bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die ouder zijn dan 1 jaar of volwassenen omdat hun immuunsysteem voldoende ontwikkeld is om het te bestrijden. Dus tot de leeftijd van 1 jaar, mag een baby beter geen honing geven.

Conclusie

Honing is een natuurlijk product dat in sommige gevallen de schadelijke bacterie clostridium botulinum kan bevatten. Deze bacterie kan bij kinderen jonger dan 1 jaar botulisme veroorzaken omdat hun darmflora nog niet volledig ontwikkeld is.

Het Voedingscentrum raadt daarom aan om kinderen in hun eerste levensjaar geen honing te laten eten. Maar hoe zit het als je zwanger bent? Tijdens je zwangerschap mag je gewoon honing eten. De bacterie in honing kan namelijk niet door de placenta heen, dus je ongeboren kind loopt geen risico.

Bij PureHoney.nl hebben wij een groot assortiment honing tegen scherpe prijzen. Bekijk al van onze producten en bestel direct met gratis verzending!

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen van deze artikel

 1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/kan-ik-veilig-honing-eten-als-ik-zwanger-ben-.aspx#:~:text=Honing%20is%20veilig%20voor%20iedereen,borstvoeding%20geven%2C%20kunnen%20honing%20eten.
 2. https://www.24baby.nl/zwanger/voeding/honing-zwanger/
 3. Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and health: A review of recent clinical research. Pharmacognosy research, 9(2), 121-127.
 4. Eteraf-Oskouei, T., & Najafi, M. (2013). Traditional and modern uses of natural honey in human diseases: a review. Iranian journal of basic medical sciences, 16(6), 731-742.
 5. Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition and metabolism, 9(1), 61.

Lees ook andere artikelen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.