Wat zijn bijenpollen? Alles wat je moet weten over stuifmeelkorrels

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 10:04

Bijenpollen zijn kleine korrels die uit bloemstuifmeel worden samengesteld door bijen. Ze worden veel gebruikt in natuurlijke gezondheidsremedies en als voedingssupplement, vanwege hun hoge voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen. Deze omvatten ondersteuning van het immuunsysteem, verbeterde spijsvertering en verhoogde energie. Lees meer in deze artikel over de gezondheidsvoordelen, mogelijke risico's en hoe u bijenpollen kunt opnemen in uw dieet.

Wat zijn bijenpollen?

Inhoudsopgave:

 1. Wat zijn bijenpollen?

 2. Hoe worden bijenpollen geoogst?

 3. Is gebruik van bijenpollen goed tegen hooikoorts?

 4. Hoeveel bijenpollen per dag?

 5. Zijn er bijwerkingen als je bijenpollen consumeert?

 6. Wat is de werking van bijenpollen?

 7. Wat is de voedingswaarde van bijenpollen?

 8. Stuifmeelkorrels als een voedingssupplement.

 9. Welke producten zijn er met bijenpollen?

 10. Zijn bijenpollen gezond? Voordelen van bijenpollen / korrels.

 11. Conclusie.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn kleine korreltjes die worden verzameld door honingbijen uit de mannelijke voortplantingscellen van bloemen, bekend als stuifmeel. Het kan gezien worden als een voedzame toevoeging aan een dieet of gebruikt worden als een supplement. Bijenpollen zijn heel populair, omdat het een rijk voedingsprofiel heeft en ontzettend veel diverse voedingsstoffen bevat.

Als je bijenpollen effectief wilt gebruiken in je voedingspatroon, dan voeg je het toe aan gerechten en drankjes. Het heeft een unieke textuur en smaak. In principe zijn bijenpollen stuifmeelkorrel verwerkt door de bijen. Als bijen nectar uit bloemen halen, dan brengen ze stuifmeel mee. 

Hoe worden bijenpollen geoogst?

Veel mensen vragen zich af hoe bijenpollen precies worden geoogst. Het oogsten van bijenpollen wordt gedaan met een speciaal en uniek instrument. Je kunt het zien als een soort van traliewerk aan de ingang van de kast waar de bijen doorheen moeten. De opening van dit traliewerk is net groot genoeg dat de bijenpollen achterblijven.

Echter is het belangrijk dat er niet te veel bijenpollen worden afgenomen om het bijenvolk in stand te houden. De imker mag zo’n 30% bijenpollen afnemen. Er is namelijk genoeg stuifmeel nodig om de larven weer te voeden. Een goede imker weet dit soort informatie en zorgt ervoor dat er maar een beperkt aantal bijenpollen wordt geoogst.

Is gebruik van bijenpollen goed tegen hooikoorts?

Vaak hoor je het verhaal dat bijenpollen goed tegen hooikoorts werken. En inderdaad kan dit verhaal bevestigd worden, wat je in principe niet zou verwachten. Bijenpollen werken als een soort vaccinatie om hooikoorts tegen te gaan. Je neemt bijenpollen in met een hele kleine hoeveelheid en het helpt om weerstand op te bouwen tegen diverse seizoensgebonden allergieën.

Je moet er wel rekening mee houden dat bijenpollen geen officieel geneesmiddel is. Dat komt omdat bijenpollen steeds weer van samenstelling veranderen en dus uniek is. Vandaar dat het heel lastig is om wetenschappelijke conclusies te onderbouwen. Bijenpollen tegen allergieën nemen zoals hooikoorts werkt alleen als je het ongeveer zes weken voorafgaand aan het allergie seizoen inneemt. En je moet het dan volhouden tot aan het einde van het allergie seizoen.

Hoeveel bijenpollen per dag?

Heb je nog niet eerder stuifmeel geconsumeerd, dan is het van belang om de hoeveelheid bijenpollen rustig en kalm op te bouwen. Begin dan ook met een paar korrels per dag en neem elke dag ietsjes meer in. Na een tijdje kun je iedere morgen één eetlepel bijenpollen bij het ontbijt nemen.

Je kunt bijenpollen mixen met bijvoorbeeld muesli, vla, yoghurt of wat melk. Ook is het mogelijk om bijenpollen te nemen op brood met wat rauwe honing. Zo is het gebruik nog effectiever. Indien het gewenst is kun je het gebruik van bijenpollen verhogen naar 35 gram per dag. Gebruik deze stuifmeelkorrels niet in de avond en bewaar ze goed afgesloten en droog. Bewaar je ze goed afgesloten en droog dan hebben bijenpollen een houdbaarheid van meer dan een jaar.

Zijn er bijwerkingen als je bijenpollen consumeert?

Er zijn weinig bijwerkingen op te merken als er bijenpollen worden geconsumeerd. Het is wel zo dat 1 op de 1.000 gebruikers last kan krijgen van klachten zoals licht gevoel in het hoofd, kortademigheid, zwelling of jeuk. Daarom is het verstandig om je te houden aan de aangegeven dosering. Vaak komen klachten voor bij mensen die al een pollenallergie of hooikoorts hebben.

Wil je bijenpollen gaan gebruiken, dan is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met een arts en advies in te winnen. Heb je al een bijenallergie, dan is het nog meer oppassen, want dan ben je er al gevoelig voor. Daarnaast moet je ook voorzichtig zijn met bijenpollen consumeren als je andere medicatie neemt. Vandaar dat je er dus altijd verstandig aan doet om advies te vragen aan een arts voordat je begint met bijenpollen.

Wat is de werking van bijenpollen?

Het consumeren van bijenpollen brengt vele voordelen met zich mee. Zo verminder je bijvoorbeeld bij het gebruik van bijenpollen hooikoorts. Maar ook geven bijenpollen je veel energie en kracht. Daarnaast stimuleert het het herstel van nagels, haar en huid. Ook reinigt het je lichaam, helpt het bij darmproblemen, geeft het een stimulans bij afvallen en vermindert zoals aangegeven de gevoeligheid bij allergieën zoals hooikoorts.

Wat bijenpollen namelijk doen is het verlagen van histamine. Zodoende kunnen er allerlei allergische symptomen worden bestreden. Wat ook interessant is aan het innemen van bijenpollen is dat het de uithoudingsvermogen verhoogt en het helpt bij het leveren van sportinspanningen.

Wat is de voedingswaarde van bijenpollen?

Heb je een gevarieerd en goed dieet, dan krijg je de gezonde stoffen uit bijenpollen al binnen. Maar er zijn ook situaties waarbij bijenpollen heel goed zijn voor het welzijn. Bijenpollen bevatten namelijk ontzettend gezonde stoffen en heel veel stoffen. Het bevat onder andere mineralen, 20% aan vetten, 30% koolhydraten en 30% eiwitten waarvan 10% vrije aminozuren. Daarnaast zijn er heel veel vitamines aanwezig in bijenpollen.

Denk aan vitamine K, E, D, C, BI2, B9, B8, B6, B3, B2, B1 en A. Bijenpollen worden gezien als een superfood doordat het stoffen bevat zoals enzymen en co-enzymen, fytosterolen, tocoferol en biotine. Net zoals propolis hebben bijenpollen ook een antibacteriële werking. Genoeg redenen dus om bijenpollen te verwerken in je voedingspatroon en een gezond leven te leiden.

Stuifmeelkorrels als een voedingssupplement.

Bijenpollen worden vaak gebruikt als voedingssupplement. Niet heel vreemd, omdat het ontzettend veel voedingsstoffen en voedzame eigenschappen bevat. Je kunt ze toevoegen aan dranken en voedsel zoals ontbijtgranen, sappen, smoothies of yoghurt. Iedereen wil zo gezond mogelijk leven. Als je besluit bijenpollen te gaan gebruiken als voedingssupplement, wees er dan wel voorzichtig mee, zeker als je allergisch bent voor pollen.

Ga je bijenpollen in je dieet verwerken, neem dan eerst contact op met je arts. Een voedingssupplement zoals bijenpollen is een toevoeging aan je dieet en niet een vervanging van je dieet. Het kan dus een ongezonde levensstijl niet compenseren. Daarom is het altijd belangrijk dat als je bijenpollen gaat gebruiken voldoende beweegt, een gebalanceerd dieet volgt en voldoende rust houdt. Zo zorg je voor een goede gezondheid van je lichaam en geest.

Welke producten zijn er met bijenpollen?

Koop je kwalitatief goede bijenpollen, dan bestaat het product uit geurige en zachte korreltjes. Deze korreltjes zijn niet gepasteuriseerd of verhit om het langer houdbaar te maken. Wat verhitting van bijenpollen doet is het vernietigen van het grootste gedeelte van de helende kwaliteiten. De korreltjes kunnen van smaak en kleur variëren.

Dit is afhankelijk van welke bloemen het stuifmeel afkomstig is. Soms hebben bijenpollen een hele nootachtige, licht zoetige smaak. Maar het kan soms ook heel bitter smaken. Aan te raden is om bijenpollen van diverse afkomst te proberen en te proeven wat lekker is. Je zult versteld staan hoeveel smaken er zijn en hoeveel verschil je in de smaken proeft. Naast dat je normale bijenpollen kunt aanschaffen is er ook honing met bijenpollen en propolis

Honing met bijenpollen en propolis

Zijn bijenpollen gezond? Voordelen van bijenpollen / korrels.

Zijn bijenpollen gezond? Absoluut! Bijenpollen zijn erg voedzaam en worden vaak beschouwd als een superfood. Deze natuurproducten worden door honingbijen geoogst tijdens het verzamelen van stuifmeel. Ze vormen een rijke bron van eiwitten, inclusief alle essentiële aminozuren, evenals een reeks vitamines en mineralen.

Bovendien draagt de consumptie van bijenpollen bij aan een gevarieerd dieet. Bijenpollen zitten vaak in natuurlijke vorm in vla of muesli en ruiken onopvallend, dus je ruikt niks vreemds. Echter, als je borstvoeding geeft, medicatie gebruikt of een bijenallergie hebt, is het belangrijk voorzichtig te zijn.

Conclusie

Bijenpollen, ook wel bijenstuifmeel genoemd, zijn erg voordelig voor de gezondheid. Bijen verzamelen deze kleine bolletjes van bloemen en voegen er eigen stoffen aan toe, waardoor een natuurlijk mengsel ontstaat dat rijk is aan essentiële aminozuren, antioxidanten en andere voedingsstoffen.

Stuifmeel bevat onder andere aminozuren waarvan 10 essentieel zijn, en deze worden in onze bijenpollen geconcentreerd. Bijenpollen worden geoogst van de achterpoten van de bijen als ze terugkeren naar de bijenkast. Dit proces is volledig natuurlijk en onschadelijk voor de bijen.

Het is gebruikelijk om per dag een theelepel tot een eetlepel stuifmeelkorrels te consumeren. Deze kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd aan yoghurt of vla, of een kom muesli. Het wordt aangeraden om het gebruik van pollen rustig op te bouwen, omdat het lichaam tijd nodig heeft om aan de voordelen van bijenpollen te wennen.

Als je geïnteresseerd bent in het proeven van deze gezonde bijenpollen, kun je ze eenvoudig online bestellen. Raadpleeg altijd een arts alvorens bijenpollen te gebruiken, gezien de mogelijke allergische reacties.

Waar bijenpollen kopen?

Bent u op zoek naar waar u bijenpollen kunt kopen? Zoek niet verder dan Pure Honey. Onze webshop, biedt de hoog kwaliteit bijenpollen die er verkrijgbaar zijn. Het is een natuurlijk product dat rechtstreeks van de bijenkorf komt. Wij geloven in de kracht van de natuur en bieden enkel zuivere en onbewerkte producten aan.

Het bestellen van bijenpollen doe je eenvoudig en snel via onze website. Selecteer simpelweg het gewenste product en voeg het toe aan je winkelwagen. Met een duidelijke website en snelle levering, zorgen we ervoor dat onze klanten de best mogelijke koopervaring hebben. Bekijk ook andere producten zoals propolis of bijenwas kaarsen.

✔ Wacht dus niet langer, bestel vandaag nog de hoogste kwaliteit bijenpollen van Pure Honey. Begin vandaag nog met het verbeteren van je gezondheid met de kracht van de natuur.

Bestel direct bijenpollen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijk bronnen

 1. Anderson, K. S. (2016). Bee Pollen: Composition, Properties, and Applications. Springer. ISBN: 978-3-319-40332-1.

 2. Mărghitaş, L. A., & Dezmirean, D. S. (Eds.). (2017). Bee Products - Chemical and Biological Properties. CRC Press. ISBN: 978-1-4987-8302-7.

 3. Carpes, S. T., & Stephanie, V. (2019). Bee Pollen: Chemical Composition, Biological Properties, and Therapeutic Applications. Nova Science Publishers. ISBN: 978-1-5361-6163-9.

 4. Bee Pollen: Current Status and Therapeutic Potential (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230257/)

 5. Vanderpas JB, et al. (2017). Nutritional composition and health benefits of bee pollen (https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00008)

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.