Wat zijn bijenpollen? Alles wat je moet weten over stuifmeelkorrels

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 10:04

Bijenpollen, vaak aangeduid als stuifmeelkorrels, zijn een van de meest interessante producten van de bijenteelt. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen vanwege hun unieke eigenschappen en veelzijdige toepassingen. Maar wat maakt bijenpollen zo bijzonder, en waarom zouden ze deel moeten uitmaken van je dagelijkse voeding? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van bijenpollen en ontdekken we hun vele toepassingen.

Wat zijn bijenpollen?

Inhoudsopgave:

  1. Wat zijn bijenpollen?
  2. Hoe worden bijenpollen gemaakt?
  3. Voedingswaarde & samenstelling van bijenpollen
  4. Hoe bijenpollen te gebruiken?
  5. Welke producten zijn met bijenpollen?
  6. Waar bijenpollen te kopen?
  7. Conclusie

Wat zijn Bijenpollen?

Bijenpollen zijn kleine, korrelachtige structuren die bijen verzamelen van bloemen. Deze stuifmeelkorrels zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen en worden door de bijen mee naar de bijenkorf genomen, waar ze worden opgeslagen als voedselbron. Bijenpollen variëren in kleur, afhankelijk van de bloemen waarvan ze afkomstig zijn, en kunnen variëren van geel tot donkerbruin.

 

Hoe worden bijenpollen gemaakt?

Het proces van het maken van bijenpollen begint met de bijen die bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te verzamelen. Terwijl de bijen de bloemen bezoeken, blijft stuifmeel aan hun poten en lichaam kleven. De bijen mengen dit stuifmeel met nectar en hun eigen speeksel om kleine korrels te vormen. Deze korrels worden vervolgens teruggebracht naar de bijenkorf en opgeslagen in honingraten.

 

Voedingswaarde & samenstelling van bijenpollen

Bijenpollen zijn een bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Ze bevatten ook enzymen en andere bioactieve stoffen. Vanwege deze rijke voedingswaarde worden bijenpollen vaak gezien als een waardevolle aanvulling op een gezond dieet.

Op 100 gram bijenpollen bevatten gemiddeld:

Vitaminen:

  • Vitamine A (Provitamine A of beta-caroteen): 1000-2000 IU
  • Vitamine B1 (thiamine): 0,6-1,3 mg
  • Vitamine B2 (riboflavine): 0,6-2,0 mg
  • Vitamine B3 (niacine): 4-14 mg
  • Vitamine B5 (pantotheenzuur): 0,2-1 mg
  • Vitamine B6 (pyridoxine): 0,2-0,7 mg
  • Vitamine B12 (cyanocobalamine): 0,02-0,05 mg
  • Vitamine C: 7-30 mg
  • Vitamine D: 0,5-1,5 µg
  • Vitamine E: 1-2 mg
  • Vitamine K: 0,02-0,03 mg
  • Foliumzuur: 0,1-0,15 mg

Mineralen:

  • Calcium: 200-350 mg
  • Fosfor: 200-400 mg
  • Kalium: 300-600 mg
  • Magnesium: 50-100 mg
  • Natrium: 20-40 mg
  • IJzer: 7-10 mg
  • Koper: 0,2-0,6 mg
  • Zink: 2-6 mg
  • Mangaan: 20-25 mg
  • Selenium: 0,04-0,08 mg

Dit zijn geschatte waarden die kunnen variëren afhankelijk van de specifieke soort pollen en de omstandigheden waarin deze zijn verzameld.

Samenvatting:

Bijenpollen zijn zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, wat het een waardevolle aanvulling op het dieet maakt. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, B-vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunen de energiestofwisseling en helpen vermoeidheid te verminderen

Bovendien bevatten bijenpollen ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, enzymen, aminozuren, die bijdragen aan hun voedingswaarde en voordelen. Deze voedingsstoffen maken bijenpollen een waardevolle aanvulling op een uitgebalanceerd dieet en kunnen bijdragen aan een algehele gezonde levensstijl.

 

Hoe goede bijenpollen herkennen?

Hoogwaardige bijenpollen zijn meestal kleurrijk en variëren in kleur vanwege de verschillende soorten bloemen waaruit ze afkomstig zijn. Ze moeten droog en stevig aanvoelen, zonder tekenen van vocht of schimmel. Het is ook belangrijk om te letten op de herkomst van de bijenpollen en te kiezen voor producten van betrouwbare bronnen die transparant zijn over hun productiemethoden.

Welke producten zijn er met bijenpollen?

Koop je kwalitatief goede bijenpollen, dan bestaat het product uit geurige en zachte korreltjes. Deze korreltjes zijn niet gepasteuriseerd of verhit om het langer houdbaar te maken. Wat verhitting van bijenpollen doet is het vernietigen van het grootste gedeelte van de helende kwaliteiten. De korreltjes kunnen van smaak en kleur variëren.

Dit is afhankelijk van welke bloemen het stuifmeel afkomstig is. Soms hebben bijenpollen een hele nootachtige, licht zoetige smaak. Maar het kan soms ook heel bitter smaken. Aan te raden is om bijenpollen van diverse afkomst te proberen en te proeven wat lekker is. Je zult versteld staan hoeveel smaken er zijn en hoeveel verschil je in de smaken proeft. Naast dat je normale bijenpollen kunt aanschaffen is er ook honing met bijenpollen en propolis

Honing met bijenpollen en propolis

Hoe bijenpollen te gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om bijenpollen in je dagelijkse voeding te integreren. Hier zijn een paar populaire methoden:

  • Toevoegen aan smoothies: Een eetlepel bijenpollen kan worden toegevoegd aan je ochtend- of post-workout smoothie voor extra voedingsstoffen en smaak.
  • Sprenkelen over ontbijtgranen: Voeg bijenpollen toe aan yoghurt, havermout of granola voor een extra voedingsboost en een knapperige textuur.
  • Bakken: Gebruik bijenpollen in bakrecepten zoals muffins, koekjes of brood om extra smaak en voedingswaarde toe te voegen.
  • In salades: Strooi bijenpollen over salades voor een kleurrijke en voedzame topping.
  • In dranken: Roer bijenpollen door thee, sap of zelfs water voor een eenvoudige manier om ze te consumeren.
  • Energierepen: Voeg bijenpollen toe aan zelfgemaakte energierepen of balletjes voor een gezonde snack.

Bezoek ons ander artikel en leer meer over hoe je bijenpollen kunt gebruiken.

 

Waar bijenpollen te kopen?

Bijenpollen kopen? Voor de beste kwaliteit bijenpollen kun je terecht bij Pure Honey.nl. Wij bieden een breed assortiment aan bijenproducten, direct van de imker. Door bij Pure Honey.nl te kopen, ben je verzekerd van verse, onbewerkte bijenpollen die vrij zijn van toevoegingen en op een duurzame manier zijn geproduceerd.

 

Conclusie

Bijenpollen zijn een veelzijdig en voedzaam product dat op vele manieren kan worden gebruikt. Ze bieden een natuurlijke bron van belangrijke voedingsstoffen en kunnen eenvoudig in je dagelijkse voeding worden opgenomen. Probeer bijenpollen vandaag nog en ontdek de vele voordelen die ze te bieden hebben. Heb je zelf ervaring met het gebruik van bijenpollen? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Bestel direct bijenpollen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijk bronnen en literatuur

  1. Anderson, K. S. (2016). Bee Pollen: Composition, Properties, and Applications. Springer. ISBN: 978-3-319-40332-1.

  2. Mărghitaş, L. A., & Dezmirean, D. S. (Eds.). (2017). Bee Products - Chemical and Biological Properties. CRC Press. ISBN: 978-1-4987-8302-7.

  3. Carpes, S. T., & Stephanie, V. (2019). Bee Pollen: Chemical Composition, Biological Properties, and Therapeutic Applications. Nova Science Publishers. ISBN: 978-1-5361-6163-9.

  4. Bee Pollen: Current Status and Therapeutic Potential (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230257/)

  5. Vanderpas JB, et al. (2017). Nutritional composition and health benefits of bee pollen (https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00008)

  6. Bee Pollen as Functional Food: Insights into Its Composition and Therapeutic Properties (https://www.mdpi.com/2076-3921/12/3/557)

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.