Wat is honing slingeren? Ontdek het proces hier!

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 07:54

Honing slingeren is het proces waarbij imkers honing uit de honingraten verwijderen door gebruik te maken van een honingslinger. De honingraten worden in een centrifuge geplaatst en door de centrifugale kracht komt de honing uit de cellen vrij zonder de raten te beschadigen. Dit proces zorgt ervoor dat imkers de honing efficiënt kunnen oogsten zonder de bijenkasten te verstoren. De honing die in dit proces ontstaat, wordt koudgeslingerde honing genoemd.

Wat is honing slingeren? Pure Honey

Inhoudsopgave

 1. Wat is honing slingeren?
 2. Stappen om honing te slingeren.
 3. Belangrijke tools voor het slingeren van honing.
 4. Tips voor een succesvolle honingoogst.
 5. Conclusie.

 

Stappen om honing te slingeren

 1. Voorbereiding van de honingramen: De verzegelde honingraten worden uit de bijenkasten gehaald en met een ontzegelvork worden de wasdekseltjes verwijderd. Dit proces heet ontzegelen.
 2. Plaatsen in de honingslinger: De ontzegelde ramen worden in de honingslinger geplaatst. Sommige imkers gebruiken een radiaalslinger of een tangentialslinger, afhankelijk van hun voorkeur.
 3. Slingeren van de honing: De honingslinger wordt aangezet, waardoor de honing door centrifugale kracht uit de raten wordt geslingerd. Dit kan met een handslinger of een elektrische slinger.
 4. Zeef de honing: De geslingerde honing wordt door een zeef gehaald om wasresten en andere onzuiverheden te verwijderen.
 5. Opslag van de honing: De gezeefde rauwe honing wordt opgeslagen in een aftapvat of honingkamer waar de honing kan rijpen.

 

Belangrijke tools voor het slingeren van honing

 • Honingslinger: Een apparaat dat gebruik maakt van centrifugale kracht om de honing uit de raten te slingeren.
 • Ontzegelvork: Een vork die wordt gebruikt om de wasdekseltjes van de honingraten te verwijderen.
 • Honingzeef: Een zeef om onzuiverheden uit de honing te filteren.
 • Aftapvat: Een vat waarin de honing wordt opgeslagen en kan rijpen.

 

Bestel direct echte honing

Tips voor een succesvolle honingoogst

 • Zorg ervoor dat de honing verzegeld is voordat je gaat slingeren. Dit betekent dat de bijen de honing hebben afgesloten met wasdekseltjes, wat aangeeft dat de honing klaar is om geoogst te worden.
 • Gebruik een refractometer om het vochtgehalte van de honing te controleren. Honing is hygroscopisch, wat betekent dat het vocht uit de lucht kan opnemen.
 • Slingeren van honing moet in een schone omgeving gebeuren om de kwaliteit van de honing te waarborgen.
 • Zorg ervoor dat de honingraten goed ontzegeld zijn voordat ze in de honingslinger worden geplaatst om een efficiënte extractie te garanderen.

 

Conclusie

Honing slingeren is een cruciaal proces voor imkers om pure en schone honing te oogsten. Door de juiste tools en technieken te gebruiken, kunnen imkers een succesvolle honingoogst realiseren en de integriteit van de honingraten behouden.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.