Honing bij borstvoeding - is het veilig?

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 10:57

Honing is een populaire natuurlijke zoetstof die veel wordt gebruikt in voeding. Maar als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om te weten of het veilig is om puur honing te eten. In dit artikel bespreken we de veiligheid van honing tijdens je zwangerschap en borstvoeding, en leggen we uit waarom kinderen jonger dan 1 jaar geen honing mogen eten.

Honing bij borstvoeding - Pure Honey

Inhoudsopgave

  1. Honing eten als je zwanger bent.
  2. Voordelen van honing tijdens de zwangerschap.
  3. Producten beter niet eten
  4. Honing eten tijdens borstvoeding.
  5. Gezonde voeding tijdens borstvoeding
  6. Waarom mogen baby's geen honing?
  7. Honing veilig voor kinderen ouder dan 1 jaar.
  8. Conclusie.

 

Honing eten als je zwanger bent

Veel vrouwen vragen zich af: “Mag ik honing eten als ik zwanger ben?” Het antwoord is ja, honing eten tijdens de zwangerschap is veilig voor zwangere vrouwen. Honing bevat sporen van de bacterie Clostridium botulinum, maar deze vormen geen risico voor zwangere vrouwen omdat hun darmflora volledig ontwikkeld is.

 

Voordelen van honing tijdens de zwangerschap

Honing biedt verschillende voordelen:

  • Het is een natuurlijke zoetstof.
  • Het bevat kleine hoeveelheid vitamines en mineralen.
  • Het wordt vaak gebruikt bij keelpijn en hoest.

 

Producten beter niet eten

Hoewel honing veilig is voor zwangere vrouwen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, zoals:

  • Ongepasteuriseerde zuivelproducten.
  • Rauwe vis.
  • Vleeswaren.

 

Bestel direct echte honing

Honing eten tijdens borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven, mogen honing eten zonder zorgen. De bacterie Clostridium botulinum kan namelijk niet via moedermelk worden overgedragen. Dit betekent dat het veilig is voor zowel de moeder als de baby.

 

Gezonde voeding tijdens borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te hebben. Honing kan een gezonde toevoeging zijn, maar let op de volgende tips:

  • Eet honing met mate vanwege de suikers.
  • Kies voor pure honing zonder toevoegingen.

 

Waarom mogen baby's geen honing?

Kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing eten vanwege het risico op botulisme. Hun darmflora is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de sporen van de bacterie Clostridium botulinum kunnen uitgroeien en infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Symptomen van infantiel botulisme zijn:

  • Spierzwakte.
  • Slechte voeding.
  • Lethargie.

 

Honing veilig voor kinderen ouder dan 1 jaar

Voor kinderen ouder dan 1 jaar is honing veilig. Hun darmflora is voldoende ontwikkeld om de sporen van de bacterie te neutraliseren. Honing kan een gezonde en lekkere toevoeging zijn aan hun voeding.

 

Conclusie

Honing eten tijdens de zwangerschap en borstvoeding is veilig en kan zelfs gezondheidsvoordelen bieden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen gewoon honing eten. Het is echter cruciaal om geen honing te geven aan kinderen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op botulisme. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing een veilige en gezonde keuze.

Neem bij vragen altijd contact op met een medisch adviseur of raadpleeg de kennisbank van voedingscentrum.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Hoewel er officiële onderzoeken zijn naar de werking van bijenproducten, staat de wetgeving van de Europese Unie het gebruik van medische claims en gezondheidsclaims niet toe. Bijenproducten zijn geen geneesmiddelen. Ze zijn zeker goed als toevoeging aan een gezond dieet, maar officieel zijn ze geen vervangers voor medicijnen.

Wetenschapelijke bronnen en literatuur

  1. Can I eat honey while breastfeeding? (https://www.babycenter.com/baby/breastfeeding/is-it-safe-for-a-breastfeeding-mom-to-eat-honey_10370335)
  2. Infant botulism treatmet and prevention program (https://www.infantbotulism.org/general/faq.php)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.