Is honing goed voor de keel? Natuurlijke verlichting en gezondheidsvoordelen

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 08:43

Honing is zeker goed voor de keel, omdat het natuurlijke verzachtende en antibacteriële eigenschappen bevat die keelpijn en irritatie kunnen verlichten. Door een eetlepel honing te nemen of het toe te voegen aan warm water of thee, kunnen de ontstekingsremmende en antimicrobiële werking helpen om het herstel te bevorderen. Bovendien is honing een gezonde en smakelijke keuze voor natuurlijke verlichting en biedt het essentiële voedingsstoffen en antioxidanten voor onze algehele gezondheid.

Inhoudsopgave:

 1. Wat is er als je last hebt van je keel?

 2. Wat is verschil tussen keelpijn en keelonsteking?

 3. Is honing goed voor de keel?

 4. Is honing goed voor het slijm in de keel?

 5. Welke type honing is het beste voor je keel?

 6. Helpt honing bij verkoudheid?

 7. Verhoog je weerstand met honing, citroen, gember en knoflook

 8. Conclusie

Wat is er als je last hebt van je keel?

Als je last hebt van je keel, is het mogelijk dat je keelpijn ervaart. Keelpijn kan veroorzaakt worden door een hoest, een verminderde weerstand of een probleem met het immuunsysteem. Het kan ook zijn dat er een teveel aan slijm is in je keel, wat kan leiden tot een verstopte neus en een vervelende verkoudheid. Verkoudheid en keelpijn gaan vaak hand in hand, waardoor je een zere keel kunt krijgen. Dit kan zowel door een infectie van de bovenste luchtwegen als door een irritatie van zuren en enzymen in de keel komen.

Hoest en verkoudheid zijn veelvoorkomende symptomen, waarbij hoesten zich regelmatig manifesteert als je verkouden bent. Hoesten helpt om het overtollige slijm uit de keel te verwijderen en de luchtwegen vrij te maken. Echter, het is belangrijk om de oorzaken van keelpijn aan te pakken en je weerstand en immuunsysteem te ondersteunen om te voorkomen dat je regelmatig last krijgt van een zere keel en verkoudheid.

Goede hygiëne, gezonde voeding en voldoende rust kunnen helpen om je algehele gezondheid te verbeteren en de symptomen van keelpijn te verminderen. 

Wat is verschil tussen keelpijn en keelonsteking?

Keelpijn en keelonsteking zijn twee vaak voorkomende aandoeningen die verband houden met het keelgebied, maar ze verschillen qua oorzaken en symptomen. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door virussen, terwijl keelonsteking in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door bacteriën, met name streptokokken. Volgens een studie van de Universiteit van Oxford zijn er echter in sommige gevallen ook virussen verantwoordelijk voor keelonsteking.

Terwijl keelpijn over het algemeen mildere symptomen heeft, zoals een kriebelend of branderig gevoel in het keelgebied, kunnen bij keelonsteking hevige pijnen, koorts en slikproblemen optreden. Het is belangrijk om bij keelonsteking een medische behandeling te volgen, aangezien het onbehandeld complicaties kan veroorzaken.

Daarentegen kan een reguliere keelpijn vaak worden behandeld met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals gorgelen met zout water, zuigtabletten en warme dranken. 

Is honing goed voor de keel?

Is rauwe honing goed voor de keel? Het antwoord is ja; rauwe honing heeft een scala aan gezondheidsvoordelen, vooral als het gaat om de keel. Rauwe honing bevat een hoge concentratie aan antioxidanten, vitamines en mineralen, zoals magnesium en zink, die bijdragen aan de verzachting van uw keel. Daarnaast heeft rauwe honing antibacteriële eigenschappen die de werking van de keel ondersteunen.

Bovendien is honing effectief gebleken bij het verlichten van keelpijn, veroorzaakt door verkoudheid of griep. De optimaal hydraterende werking van honing, gecombineerd met zijn verzachtende en antibacteriële eigenschappen, kan de symptomen van een geïrriteerde keel aanzienlijk verlichten en de algehele gezondheid van de keel bevorderen.

Kortom, het consumeren van rauwe honing kan een heilzame invloed hebben op uw keel en het immuunsysteem versterken om u te beschermen tegen griep en verkoudheid. 

Bestel direct pure honing

Is honing goed voor het slijm in de keel?

Honing is een bekend huismiddeltje dat al eeuwenlang wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te verlichten, waaronder slijm in de keel. Honing staat bekend om zijn verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van keelpijn en het oplossen van overtollig slijm.

Bovendien kan honing ook bacteriën bestrijden die de productie van slijm kunnen bevorderen. Het toevoegen van honing aan een kop warme thee (tot 40 graden!) of het nemen van een theelepel honing voor het slapengaan kan helpen om slijm in de keel te verminderen en een rustgevende nachtrust te bevorderen.

Welke type honing is het beste voor je keel?

Bij het zoeken naar het beste middeltje voor de keel, kunnen we ons afvragen welke honing het meest geschikt is. Er zijn verschillende soorten honing, zoals lindehoning, boshoning, tijmhoning en honing met citroen en gember, elk met hun goede eigenschappen en voordelen.

 • Lindehoning staat bekend om zijn verzachtend effect op de keel
 • Boshoning vaak wordt gebruikt bij keelonsteking vanwege zijn antibacteriële werking
 • Tijmhoning is dan weer goed tegen hoest en heeft een heilzame werking op de luchtwegen.
 • Honing met citroen en gember is een uitstekend middel tegen verkoudheid

  Een goede kwaliteit honing is cruciaal, dus het is aanbevolen om honing te kopen die rechtstreeks van de bijenkast komt. Thee met honing kan bovendien nog effectiever zijn als het wordt efgekoeld, waardoor het lichaam beter kan profiteren van de heilzame stoffen in de honing. Dus, afhankelijk van de symptomen en persoonlijke voorkeur, kan men kiezen welke type honing het beste is voor hun keel. 

Helpt honing bij verkoudheid?

Honing is een uitstekend middel om te gebruiken als je verkouden bent. Het kan niet alleen de symptomen van je verkoudheid verzachten, maar ook het immuunsysteem stimuleren dankzij de vele voedingsstoffen die het bevat. Honing is rijk aan vitamine C, wat helpt om je immuunsysteem te versterken en het herstel te versnellen.

Bovendien bevat honing vitamine A, B3, B5, en biotine, alsook mineralen zoals kalium, ijzer, koper, jodium en zink die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Voeg bijvoorbeeld een beetje citroensap toe aan je thee met honing om nog meer vitamine C binnen te krijgen.
Daarnaast kan honing doeltreffend zijn tegen keelontsteking, wat vaak een bijkomend symptoom is van een verkoudheid.

Honing gebruikt in combinatie met knoflook, dat natuurlijke probiotica bevat, kan de bacteriën bestrijden die keelontsteking veroorzaken. Hierdoor kan de ontsteking in de keel verminderen en sneller genezen. Dus, als je verkouden bent, is het zeker de moeite waard om honing als remedie te gebruiken om je symptomen te verlichten en je herstel te bevorderen.

Verhoog je weerstand met honing, citroen, gember en knoflook

Verhoog je weerstand met honing, citroen, gember en knoflook - een wonderbaarlijke combinatie van natuurlijke ingrediënten die je helpen om je immuunsysteem te versterken en ziekten op afstand te houden. Deze vier voedingsmiddelen, rijk aan vitamine B3 en etherische oliën, werken samen om je lichaam gezond en sterk te maken.

Om optimaal van deze voedingsstoffen te profiteren, kies bij voorkeur voor biologische en onbewerkte varianten.Het is essentieel om gember en knoflook niet te verhit om hun heilzame eigenschappen te behouden. Hier is hoe je deze krachtige natuurlijke remedie kunt gebruiken: rasp of pers de gember en knoflook, voeg citroensap en dik en zachte honing toe. Meng deze ingrediënten goed en neem vervolgens een lepel van het mengsel tweemaal daags.

Drink ook lauw water met citroensap en honing voor een extra boost. Naast het verhogen van je weerstand, helpt dit mengsel ook om keelklachten te onderdrukken en infecties te bestrijden, waardoor je je snel weer beter en energieker voelt. 

Conclusie

In conclusie kunnen we stellen dat het gebruik van honing om keelpijn te verzachten een effectieve en natuurlijke methode is met een solide reputatie. Men dient echter wel rekening te houden met eventuele bijwerkingen zoals allergische reacties en het risico op botulisme bij zeer jonge kinderen.

Wat betreft welke type honing het beste is, zijn er aanwijzingen dat Manuka honing meer voordelen biedt vanwege zijn hogere antimicrobiële eigenschappen. Toch kan elke soort honing, indien in juiste mate geconsumeerd, bijdragen aan de verlichting van keelpijn en het algehele welzijn.

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen van deze artikel

 1. Krajewska-Patan A., et al. (2019). Antimicrobial activity of honey against Streptococcus pyogenes and the effect of honey on the release of virulence factors. Journal of Medical Microbiology, 68(3), 375-383.
 2. Majtan J., et al. (2014). Honey: A potent agent for wound healing? Journal of Wound Care, 23(6), 277-284.
 3. Paul S., et al. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, Article ID 1259510.
 4. Oduwole O., et al. (2018). Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 4, CD007094.
 5. Gheldof N., et al. (2002). Identification and quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(21), 5870-5877.
 6. Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? (https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/expert-answers/honey/faq-20058031)

Lees ook andere artikelen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.