Is honing goed voor keel? Ontdek of het helpt bij keelpijn en hoest

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 08:43

Honing wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn zoete smaak en veelzijdige toepassingen. Vooral bij keelpijn en hoesten is rauwe honing een populair huismiddeltje. In dit artikel verkennen we de eigenschappen van honing en of het kan bijdragen aan het verzachten van een geïrriteerde keel.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is de keel en hoe ontstaat keelpijn?
  2. Honing: een natuurlijk middel
  3. Helpt honing bij keelpijn?
  4. Thee met honing 
  5. Toevoegingen voor optimal gebruik
  6. Is honing goed voor slijm in de keel?
  7. Conclusie

Wat is de keel en hoe ontstaat keelpijn?

De keel is een belangrijk onderdeel van het ademhalings- en spijsverteringsstelsel. Het omvat de farynx, larynx en de bovenste delen van de luchtwegen. Keelpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals infecties, allergieën of irritatie door roken en droge lucht of als je verkouden bent. Symptomen van keelpijn zijn onder andere pijn, kriebel, moeite met slikken en heesheid.

 

Honing: Een natuurlijk middel

Honing omvat diverse voedingsstoffen, waaronder vitamines (zoals vitamine C, vitamine A, vitamine B3, en vitamine B5), mineralen (zoals magnesium, zink, kalium, ijzer en koper). Deze componenten dragen bij aan de veelzijdige eigenschappen van honing en voor goede werking van ons immuunsysteem. Traditioneel wordt honing gebruikt in verschillende culturen vanwege zijn aangename smaak en textuur.

 

Helpt honing bij keelpijn?

Hoewel er onderzoeken zijn uitgevoerd, is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs om met zekerheid te zeggen dat honing goed is voor de keel. Echter, door zijn textuur en smaak kan honing wel helpen om een geïrriteerde keel te verzachten. Een lepel honing kan een kalmerend effect hebben, vooral als het wordt toegevoegd aan warme dranken zoals thee met honing, citroen en gember.

Honing wordt al sinds de oudheid zeer gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen en toepassingen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat honing geen officieel geneesmiddel is en geen vervanging voor traditionele medische behandelingen.

 

Thee met honing

Een populair huismiddeltje is thee met honing en citroensap. Honing kan helpen tijdens verkoudheid om de keel te verzachten, terwijl citroensap verfrissend is en vitamine C bevat. Bij het bereiden van deze drank is het belangrijk om te onthouden dat de temperatuur van de thee niet hoger mag zijn dan 40 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke eigenschappen van honing behouden blijven en dat de vitamines in het citroensap niet afbreken door de hitte.

Hoe Maak je Thee met Honing en Citroen?

  1. Zet de Thee: Kook water en laat het afkoelen tot ongeveer 40 graden Celsius.
  2. Voeg Honing Toe: Roer een eetlepel honing door de warme thee.
  3. Citroensap: Pers een halve citroen uit en voeg het sap toe aan de thee.
  4. Roeren: Roer goed door en geniet van je warme drankje.

Deze combinatie is ideaal voor een ontspannend moment en biedt een natuurlijke manier om je keel te verzachten.

 

Bestel direct pure honing

Toevoegingen voor optimaal gebruik

Naast honing kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd om de keel te verzachten. Enkele populaire toevoegingen zijn:

  • Gember: Geeft een extra kick en kan helpen bij het kalmeren van de keel.
  • Kaneel: Voeg een snufje kaneel toe voor extra smaak en warmte.
  • Kamille: Kamille thee met honing kan extra rustgevend zijn.

Honing met citroen en gember  |  Honing met kurkuma en gemberHoning met frambozen en honing  |  Honing met honingbes kopen  |  Propolis kopen

Is honing goed voor slijm in de keel?

Honing kan helpen om slijm in de keel te verzachten door zijn textuur en zoete smaak. Het kan de keel bekleden en een verzachtend effect hebben, wat kan helpen om het slijm minder hinderlijk te maken. Een veelgebruikte manier is het toevoegen van honing aan warme dranken zoals thee of warme citroenwater. Honing met gember is ook een populaire combinatie die kan bijdragen aan het verzachten van slijm in de keel.

 

Conclusie

Hoewel honing geen geneesmiddel is, kan het zeker bijdragen aan het verzachten van de keel en het verbeteren van het algemene welzijn. Voeg een lepel honing toe aan je thee of gebruik het in andere warme dranken om te profiteren van de natuurlijke voordelen. Vergeet niet dat een gezonde levensstijl en een gevarieerd dieet essentieel zijn voor een optimale gezondheid.

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijke bronnen en literatuur

  1. Krajewska-Patan A., et al. (2019). Antimicrobial activity of honey against Streptococcus pyogenes and the effect of honey on the release of virulence factors. Journal of Medical Microbiology, 68(3), 375-383.
  2. Majtan J., et al. (2014). Honey: A potent agent for wound healing? Journal of Wound Care, 23(6), 277-284.
  3. Paul S., et al. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, Article ID 1259510.
  4. Oduwole O., et al. (2018). Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 4, CD007094.
  5. Gheldof N., et al. (2002). Identification and quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(21), 5870-5877.
  6. Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? (https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/expert-answers/honey/faq-20058031)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.