Manuka honing werking: De werkzame krachten en effecten

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 17:18

Welkom bij onze diepgaande verkenning van Manuka honing en zijn opmerkelijke werking. Manuka honing, een natuurlijk product uit Nieuw-Zeeland, heeft de wereld veroverd met zijn unieke geneeskrachtige eigenschappen. Dit artikel richt zich volledig op de krachtige werking van Manuka honing en de talrijke voordelen die het biedt voor onze gezondhei

Wat is werking van Manuka honing? Pure honey

Inhoudsopgave

 1. De krachtige antibacteriële werking van manukahoning.
 2. Manukahoning en de behandeling van wonden.
 3. Manukahoning in de strijd tegen maagzweren en spijsverteringsproblemen.
 4. Het kalmerende effect van Manukahoning.
 5. De rol van methylglyoxal (MGO) in Manukahoning.
 6. Manukahoning en slaapkwaliteit.
 7. Conclusie.

De krachtige antibacteriële werking van Manuka honing

Manuka honing, bekend om zijn sterke antibacteriële eigenschappen, is een echte superfood. Deze bijzondere rauwe honing soort bevat hoge concentraties van het unieke bestanddeel methylglyoxal (MGO), wat bijdraagt aan zijn krachtige antibacteriële werking.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Manuka honing effectief is tegen een breed scala aan bacteriën, waaronder stafylokokken en Helicobacter pylori, de bacterie die vaak maagzweren veroorzaakt. Dit maakt Manuka honing niet alleen waardevol als voedingsproduct, maar ook als natuurlijk geneesmiddel voor verschillende infecties.

Manuka honing en de behandeling van wonden 

Manukahoning speelt een cruciale rol in de behandeling van wonden. Door zijn unieke samenstelling, waaronder de aanwezigheid van waterstofperoxide en MGO, heeft deze honing bewezen effectief te zijn in het versnellen van wondgenezing en het verminderen van infectierisico's.

De antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen van Manukahoning helpen de wond schoon te houden en ondersteunen het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Het gebruik van Manukahoning in medische settings, zoals ziekenhuizen en klinieken, voor wondbehandeling benadrukt zijn effectiviteit en veiligheid.

Manuka honing in de strijd tegen maagzweren en spijsverteringsproblemen

Manukahoning is niet alleen heilzaam voor de huid en externe wonden, maar ook voor de interne gezondheid, vooral de spijsvertering. Het heeft een positief effect op maagzweren en spijsverteringsproblemen door zijn unieke samenstelling.

Er is heel vaak vraag gesteld: Is honing goed tegen maagzuur? De honing werkt verzachtend op de maagwand kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritaties die door maagzweren worden veroorzaakt. Het regelmatig consumeren van Manukahoning kan de spijsvertering verbeteren, maagzuur verminderen en de algehele gezondheid van het maag-darmkanaal ondersteunen.

 

Bestel direct Manuka honing

Het kalmerende effect van manuka honing op huidproblemen

Manuka honing heeft een kalmerende werking op de huid, wat het bijzonder maakt voor het behandelen van diverse huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en acne. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen helpen niet alleen bij het verminderen van roodheid en jeuk, maar kunnen ook bevorderen de genezing van huidirritaties. Het plaatselijk aanbrengen van Manukahoning kan de huid kalmeren, hydrateren en beschermen tegen verdere schade.

De rol van methylglyoxal (MGO) in Manuka honing

Methylglyoxal, of MGO, speelt een sleutelrol in de geneeskrachtige eigenschappen van Manukahoning. Deze unieke verbinding, in hogere concentraties aanwezig in Manuka honing dan in andere honingsoorten, is verantwoordelijk voor de krachtige antibacteriële werking. De MGO-waarde wordt gebruikt om de kwaliteit en sterkte van Manuka honing te bepalen. Hoe hoger het MGO-gehalte, hoe sterker de antibacteriële activiteit, wat Manukahoning onderscheidt als een superieur natuurlijk geneesmiddel.

Manuka honing en slaapkwaliteit

Manuka honing kan ook een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. De natuurlijke suikers in de honing helpen bij het stabiliseren van bloedsuikerspiegels tijdens de nacht, wat bijdraagt aan een meer ongestoorde slaap. Daarnaast heeft Manukahoning een rustgevend effect op de geest en het lichaam, wat helpt om sneller in slaap te vallen en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.

Conclusie

Manuka honing is een buitengewoon natuurproduct met diverse gezondheidsvoordelen. Van zijn krachtige antibacteriële werking tot het bevorderen van wondgenezing, verbetering van spijsvertering en slaapkwaliteit, Manuka honing is een veelzijdig middel dat een waardevolle aanvulling kan zijn op elke gezondheidsroutine.

Wetenschapelijke bronnen

 1. "Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview." (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31294240/)

 2. "Health-promoting effects of Manuka honey" (https://bibliotekanauki.pl/articles/2052609)

 3. "Honey: its medicinal property and antibacterial activity." (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23569748/)

 4.  Adams ChA, Manley-Harris M, Molan PC. The origin of methylglyoxal in New Zealand Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research. 2009; 344: 1050-1053.
 5. Lee H, Churey JJ, Worobo RW. Antimicrobial activity of Bacterial Isolates from different floral sources of honey. International Journal of Food Microbiology. 2008; 126: 240-244.
 6. Davis SC, Perez R. Cosmeceuticals and natural products: wound healing. Clinics in Dermatology, 2009; 27; 502-506.

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.