Wat is Manuka honing?

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 16:50

Manuka honing, een natuurlijk wonder uit Nieuw Zeeland, heeft de afgelopen jaren wereldwijde bekendheid verworven vanwege zijn unieke eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Deze speciale honing, gewonnen uit de nectar van de Manuka-struik, onderscheidt zich duidelijk van gewone honingsoorten door zijn unieke samenstelling en therapeutische waarden.

In dit uitgebreide artikel verkennen we wat Manuka honing precies is, de wetenschappelijke onderbouwing van zijn gezondheidsvoordelen, en geven we praktische tips over hoe je de beste Manuka honing kunt kiezen en gebruiken.

Wat is Manuka Honing? Pure Honey

Inhoudsopgave

 1. Wat is Manuka honing precies?
 2. Gezondheidsvoordelen van Manuka honing.
 3. Aankoopadvies voor Manuka Honing.
 4. Verschillende stertkes van Manuka Honing (MGO)
 5. Is echte Manyka honing beter dan gewone honing?
 6. Conclusie.

Wat is Manuka honing precies?

Manuka honing is een bijzondere rauwe honing soort die exclusief afkomstig is uit Nieuw-Zeeland en delen van Australië. Deze honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de Manuka-struik, ook bekend als Leptospermum scoparium. Een uniek kenmerk van nieuw-zeelandse Manukahoning is de aanwezigheid van het molecuul dihydroxyaceton (DHA) in de nectar, dat uiteindelijk omgezet wordt in methylglyoxal (MGO) tijdens het honingproductieproces. MGO is de sleutel tot de antibacteriële kracht van Manuka honing. In tegenstelling tot andere honingsoorten, die ook MGO bevatten maar in veel lagere concentraties, kan de concentratie van MGO in Manuka honing variëren van 30 tot maar liefst 1500 MGO, afhankelijk van de kwaliteit.

Gezondheidsvoordelen van Manukahoning

Manuka honing wordt wereldwijd geprezen vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Een van de meest opvallende voordelen is de sterke antibacteriële werking. Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat Manuka honing effectief kan zijn tegen diverse bacteriestammen, zelfs die resistent zijn tegen antibiotica.

Dit maakt het een krachtig middel in de strijd tegen infecties. Verder is bekend dat Manuka honing kan bijdragen aan een snellere wondgenezing, brandwonden en zweren kan behandelen en het genezingsproces kan versnellen. Bovendien heeft het een verzachtend effect op keelpijn en hoest en wordt het beschouwd als een natuurlijke remedie voor spijsverteringsproblemen en symptomen van een prikkelbare darm.

Aankoopadvies voor Manuka honing

De keuze voor de juiste Manuka honing kan lastig zijn, vooral gezien de prijs en de verscheidenheid aan beschikbare producten. De prijs van Manuka honing is aanzienlijk hoger dan die van gewone honing, wat de noodzaak van een weloverwogen aankoop onderstreept. Bij het kopen van Manuka honing is het essentieel om de herkomst te controleren. De beste Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland, waar strenge regelgeving geldt.

Daarnaast is de MGO gehalte een cruciale indicator van de kwaliteit en effectiviteit van de honing. Hoe hoger de MGO-waarde, hoe sterker de antibacteriële eigenschappen. Tot slot is het belangrijk om te onderscheiden tussen pure Manuka honing (Monofloral) en gemengde varianten (Multifloral), waarbij de pure variant de voorkeur heeft vanwege zijn hogere kwaliteit en concentratie van heilzame stoffen.

Bestel direct Manuka honing

Verschillende sterktes van Manuka honing (MGO)

Bij het kiezen van de juiste sterkte van Manuka honing is het belangrijk om het beoogde gebruik in overweging te nemen. Voor alledaags gebruik, zoals in thee of op brood, is een lagere MGO-waarde voldoende.

Deze honing biedt nog steeds de voedzame enzymen en andere voordelen, maar zonder de hoge kosten die gepaard gaan met hogere MGO-waardes. Voor medische doeleinden, zoals wondgenezing of de behandeling van huidproblemen, is een hogere MGO-waarde aan te bevelen. Deze sterkere varianten bieden een hoger niveau van antibacteriële activiteit, wat ze bijzonder effectief maakt voor therapeutische toepassingen.

Is echte Manuka honing beter dan gewone honing?

Deze vraag roept vaak discussie op, maar het antwoord wordt duidelijker als we kijken naar specifieke soorten zoals Manuka honing. Afkomstig van de Manuka struik, onderscheidt deze honing zich door zijn unieke Manuka Factor (UMF) en de MGO (methylglyoxal) waarde, een indicatie van de bio-activiteit. Het gebruik van Manuka honing is veelzijdig; van een lepel in je thee tot een ingrediënt in je smoothie, profiteer je van de krachtige eigenschappen.

In tegenstelling tot normale honing zoals bloemenhoning, die vaak een mengsel van verschillende bloemen is, is Manuka honing monofloraal, wat betekent dat het voornamelijk afkomstig is van één type bloem, namelijk die van de Manuka struik.

Deze specifieke herkomst zorgt voor ongelooflijke aroma’s en een natuurlijk smaakprofiel, terwijl de hogere concentratie van natuurlijke enzymen en antioxidanten bijdraagt aan de therapeutische werking. Daarom kan echte, monoflorale Manuka honing beschouwd worden als superieur aan gewone honing.

Conclusie

Manuka honing is veel meer dan alleen een zoetstof; het is een krachtig natuurlijk product met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Van zijn unieke antibacteriële eigenschappen tot zijn vermogen om wondgenezing te ondersteunen en spijsverteringsproblemen te verlichten, Manuka honing biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Bij de aankoop van deze speciale honing is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de herkomst, MGO-waarde en of het puur of gemengd is, om zo de beste kwaliteit en effectiviteit te garanderen.

Wetenschapelijke bronnen

 1. "Chemical Elements and the Quality of Mānuka (Leptospermum scoparium) Honey" (https://www.mdpi.com/2304-8158/10/7/1670)

 2. "The super-food Manuka honey, a comprehensive review of its analysis and authenticity approaches" (https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-021-05181-7)

 3. S. Sinha, A. Sehgal, S. Ray, R. Sehgal, 5 Juni 2023, Page: [1928 - 1941]("Benefits of Manuka Honey in the Management of Infectious Diseases: Recent Advances and Prospects")
 4. El-Senduny FF, Hegazi NM, Elghani GEA, Farag MA. Manuka honey, a unique mono-floral honey. A comprehensive review of its bioactives, metabolism, action mechanisms, and therapeutic merits. Food Bioscience. 2021;42:101038.
 5. Jenkins R, Cooper R. Improving antibiotic activity against wound pathogens with manuka honey in vitro. PLoS One. 2012;7(9):e45600.

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.