Is honing goed voor littekens?

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 07:50

Honing is al eeuwenlang bekend om zijn medicinale en antibacteriële eigenschappen. Van Cleopatra tot de oude Egyptenaren, rauwe honing wordt vaak gebruikt in huidverzorging en wondgenezing. Maar kan honing echt helpen bij het verminderen van littekens? In dit artikel verkennen we de voordelen van honing, met een speciale focus op manuka honing, en hoe het kan bijdragen aan de behandeling en vermindering van littekens.

Honing goed voor littekens - Pure Honey

Inhoudsopgave

 1. Waarom honing goed is voor littekens.
 2. Soorten honing en hun eigenschappen.
 3. Toepassing van honing op wonden en littekens.
 4. Gebruik van honing bij brandwonden.
 5. Conclusie.

 

Waarom honing goed is voor littekens

Honing heeft unieke eigenschappen die het bijzonder effectief kunnen zijn bij wondgenezing en het verminderen van littekens. Enkele belangrijke eigenschappen zijn:

 

Soorten honing en hun eigenschappen

Er zijn verschillende soorten honing, elk met hun unieke eigenschappen. Hier zijn enkele van de meest effectieve soorten voor littekens:

 • Manuka honing: Bekend om zijn krachtige antibacteriële eigenschappen, vooral door de aanwezigheid van methylglyoxal (MGO).
 • Rauwe honing: Onbewerkte honing die nog alle natuurlijke enzymen en antioxidanten bevat.
 • Medicinale honing: Speciale honing die klinisch getest is voor wondgenezing.

 

Toepassing van honing op wonden en littekens

Het aanbrengen van honing op wonden en littekens kan op verschillende manieren:

 1. Directe toepassing: Breng een laagje honing direct aan op de wond of litteken en dek het af met een steriel verband.
 2. Honingzalf: Gebruik honingzalf voor een gemakkelijke en effectieve toepassing op de huid.
 3. Gezichtsverzorging: Voor acne-littekens kun je honing gebruiken als gezichtsverzorging. Dep een klein beetje honing op de littekens en laat het 20 minuten zitten voordat je het afspoelt.

 

Waar je rekening mee moet houden:

 • Zorg ervoor dat de honing die je gebruikt, steriel is om infecties te voorkomen.
 • Test altijd een klein beetje honing op je huid om te controleren op allergische reacties.

 

Bestel direct echte honing

Gebruik van honing bij brandwonden

Honing is bijzonder effectief bij de behandeling van brandwonden:

 • Wondgenezing: Het kan helpen bij het sneller genezen van de huid door zijn antibacteriële en hydraterende eigenschappen.
 • Kalmerend: Honing kan de verbrande huid verzachten en vermindert pijn en zwelling.
 • Antibacteriële bescherming: Het kan infecties voorkomen in de beschadigde huid.

 

Conclusie

Honing, en in het bijzonder manuka honing, heeft bewezen voordelen voor de behandeling en vermindering van littekens. Zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen maken het een uitstekende natuurlijke remedie. Of je nu kiest voor rauwe honing, honingzalf, of een medicinale variant, het gebruik van honing kan een effectieve manier zijn om de huid te herstellen en littekens te verminderen.

Probeer honing op een natuurlijke manier te gebruiken voor je huidverzorging en wondgenezing. Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt of als je een ernstige wond of allergie hebt.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen

 1. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6023338/)

 2. Objective and subjective scar aesthetics with topical Manuka honey post-thyroidectomy: A randomized control study. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698533/)

 3. Bergman A., Yanai J., Weiss J., Bell D., David M.P. Acceleration of wound healing by topical application of honey. An animal model. Am J Surg. 1983;145:374–376. []
 4. Ranzato E., Martinotti S. The secrets of honey: Why this old remedy is still useful. In: Ramirez R., editor. Honey: Geographical Origins, Bioactive Properties and Health Benefits. Nova Publishers Inc.; Hauppauge, NY, USA: 2016.
 5.  Adams C.J., Manley-Harris M., Molan P.C. The origin of methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydr. Res. 2009;344:1050–1053. doi: 10.1016/j.carres.2009.03.020.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.