Honing bij diabetes: mag je honing eten?

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 14:11

Diabetes is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, waarbij het beheer van de bloedsuikerspiegel centraal staat in de behandeling en het dagelijks leven. Een veelgestelde vraag is hoe natuurlijke producten zoals rauwe honing passen binnen een diabetesdieet. Deze blog duikt diep in de wereld van honing en suikerziekte, met een focus op hoe dit natuurproduct de bloedsuikerspiegel beïnvloedt en wat mensen met diabetes moeten weten.

Honing bij diabetes: mag je honing eten?

Inhoudsopgave

 1. Honing en bloedsuikerspiegel.
 2. De voedingswaarde van honing.
 3. Adviezen voor diabetespatiënten.
 4. Honing versus suiker: Een vergelijking.
 5. Praktische tips voor het gebruiken van honing.
 6. Conclusie: diabetes en honing.

 

Honing en bloedsuikerspiegel

Honing, hoewel natuurlijk, bevat glucose en fructose – suikers die de bloedsuiker kunnen beïnvloeden. Voor mensen met diabetes is het cruciaal om te begrijpen hoe verschillende voedingsmiddelen, inclusief honing, hun glucosewaarden beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat honing een matige glycemische index (GI) heeft en dat de impact op de bloedsuikerspiegel minder kan zijn dan die van gewone suiker.

 

De voedingswaarde van honing

Het begrijpen van wat honing bevat, kan helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes over het opnemen ervan in je dieet.

 • Calorieën en koolhydraten: Elke eetlepel honing bevat ongeveer 17 gram koolhydraten en 60 calorieën, wat belangrijk is om in gedachten te houden bij het tellen van de dagelijkse inname.
 • Voedingsstoffen: Honing biedt ook vitamines, mineralen en antioxidanten, die allemaal bijdragen aan de algemene gezondheidsvoordelen.

 

Adviezen voor diabetespatiënten

Experts adviseren dat mensen met diabetes type 2 als type 1, hun bloedsuikerspiegel zorgvuldig moeten monitoren bij het consumeren van honing. Het vervangen van geraffineerde suikers door honing eten kan voordelen hebben, maar het is geen vrijbrief om onbeperkt honing te consumeren. Balans en matiging zijn de sleutelwoorden

 

Bestel direct echte honing

Honing versus suiker: Een vergelijking

Wanneer je diabetes hebt, is het essentieel om de verschillen tussen honing en traditionele suiker te begrijpen.

 • Glycemische index: Honing heeft een lagere GI vergeleken met gewone suiker, wat gunstig kan zijn voor bloedsuikerbeheer.
 • Voedingsstoffen: In tegenstelling tot suiker, bevat honing kleine hoeveelheden vitamines en mineralen die het een betere keuze kunnen maken.

 

Praktische tips voor het gebruiken van honing

Voor diegenen die honing willen opnemen in hun diabetesdieet, zijn hier enkele tips om rekening mee te houden.

 • Matiging is cruciaal: Hoewel honing voordelen heeft, is het belangrijk om het in matige hoeveelheden te consumeren om bloedsuikerpieken te voorkomen.
 • Monitoring: Houd je bloedsuikerspiegel in de gaten na het consumeren van honing om te zien hoe je lichaam reageert.

 

Conclusie: diabetes en honing

Bij het integreren van honing in een dieet voor diabetespatiënten is het van belang om inzicht te hebben in de interactie tussen vezels in de voeding en de insulinerespons van het lichaam. Honing, hoewel natuurlijk, dient zorgvuldig geconsumeerd te worden gezien de invloed ervan op de glucose- en fructosewaarden, en hoe deze suikers de productie van insuline beïnvloeden.

Door deze dynamiek te begrijpen, kunnen mensen met diabetes de voordelen van honing benutten zonder hun gezondheid op het spel te zetten. Deskundig advies inwinnen over de juiste balans in de consumptie van honing is essentieel voor een veilige integratie in hun dieet.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen

 1. Honey's effects on diabetes and blood sugar (https://www.webmd.com/diabetes/honey-diabetes)
 2. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817209/)

 3. Erejuwa O. O., Sulaiman S. A., Wahab M. S. Fructose might contribute to the hypoglycemic effect of honey. Molecules2012;17(12):1900–1915. doi: 10.3390/molecules17021900. 
 4. Agrawal O. P., Pachauri A., Yadav H., et al. Subjects with impaired glucose tolerance exhibit a high degree of tolerance to honey. Journal of Medicinal Food2007;10(3):473–478. doi: 10.1089/jmf.2006.070.
 5. Soylu M., Atayoğlu T., Incaç N., Silici S. Glycemic index values of multifloral Turkish honeys and effect of their consumption on glucose metabolism. Journal of Apicultural Research2015;54(3):155–162.
 6. Rasad H., Dashtabi A., Khansari M., et al. The effect of honey consumption compared with sucrose on blood pressure and fasting blood glucose in healthy young subjects. Global Journal of Medicine Research and Studies2014;1(4):117–121. [PDF]

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.