Honing tegen eczeem: natuurlijke verlichting voor huidproblemen

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 09:50

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. De zoektocht naar effectieve behandelingen leidt vaak tot synthetische producten, maar wat als de oplossing rechtstreeks uit de natuur komt? In dit artikel duiken we dieper in op de voordelen van rauwe honing tegen eczeem en hoe deze natuurlijke remedie verlichting kan bieden.

Honing tegen eczeem

Inhoudsopgave

 1. De kracht van honing.

 2. Hoe honing te gebruiken bij eczeem.

 3. Wetenschappelijk perspectief.

 4. Verzorgmaatregelen en aanbevelingen.

 5. Honingzalf tegen eczeem.

 6. Propolis zalf tegen eczeem.

 7. Conclusie.

De kracht van honing

Hoe Werkt Het?

Honing staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen maken het een krachtig wapen tegen de symptomen van eczeem. De natuurlijke suikers in honing trekken vocht aan, waardoor de huid gehydrateerd blijft. Tegelijkertijd voorkomen de antimicrobiële eigenschappen infecties die vaak samengaan met eczeem.

Soorten Honing

Niet alle honing is gelijk. Manuka-honing, afkomstig uit Nieuw-Zeeland of Naaldbomenhoning uit Polen, staan bekend om zijn extra genezende eigenschappen. Het bevat een hogere concentratie methylglyoxal, wat bijdraagt aan de antimicrobiële kracht. Bij de keuze van honing is het essentieel om te weten welke het meest geschikt is voor de behandeling van eczeem.

 

Hoe honing te gebruiken bij eczeem

Topische Toepassing

Een effectieve manier om honing te gebruiken bij de behandeling van eczeem is door het rechtstreeks op de aangetaste huid aan te brengen. Meng een kleine hoeveelheid honing met een dragerolie en breng het zachtjes aan op de eczeemplekken. Laat het gedurende 15-20 minuten intrekken en spoel het daarna af met lauw water.

Voedingssupplementen

Naast externe toepassing kan het innemen van honing als voedingssupplement ook bijdragen aan het verminderen van eczeemklachten. Regelmatige consumptie van een theelepel rauwe honing kan het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen.

Honing kopen

Wetenschappelijk perspectief

Onderzoeksresultaten

Diverse wetenschappelijke studies hebben de positieve effecten van honing op de huid bevestigd. Onderzoekers hebben ontdekt dat de antioxidanten in honing de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen, waardoor het een waardevol ingrediënt is in de strijd tegen eczeem.

 

Voorzorgsmaatregelen en aanbevelingen

Patchtest

Voordat u honing op grote schaal gebruikt, is het verstandig om een patchtest uit te voeren. Breng een kleine hoeveelheid honing aan op een klein deel van de huid en observeer eventuele reacties gedurende 24 uur. Dit minimaliseert het risico op allergische reacties.

Raadpleeg een Professional

Als u ernstige eczeemklachten heeft, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voordat u zelfmedicatie probeert. Een professionele mening kan de meest geschikte behandeling voor uw specifieke situatie begeleiden.

Honingzalf tegen eczeem

Honingzalf en propolis zalf zijn beide medicinale crèmes die zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van eczeem. Mensen met een droge huid en last van jeuk kunnen baat hebben bij het gebruik van deze producten. Honingzalf bevat vaak ingrediënten zoals manuka honing, die bekend staat om zijn helende eigenschappen, en bijenwas, die de huid kalmeert en beschermt. Daarnaast kan het gebruik van honingzalf bij wondjes helpen om de genezing te versnellen.

 

Propolis zalf tegen eczeem

Propolis zalf is een andere optie die vaak wordt aanbevolen voor eczeem, omdat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Door deze producten samen te gebruiken, kan de huid tot rust worden gebracht en de symptomen van eczeem worden verlicht. Naast deze zalven zijn er ook andere honingproducten beschikbaar, zoals honingcrème, die een verzachtende werking hebben op de huid en helpen bij het hydrateren en herstellen van de huid. 

 

Conclusie

In de strijd tegen eczeem biedt honing een natuurlijke en effectieve benadering. De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen maken het een waardevolle toevoeging aan uw huidverzorgingsroutine. Vergeet niet dat consistentie de sleutel is; regelmatig gebruik van honing kan langdurige verlichting bieden.

 

Wetenschapelijke bronnen

 1. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28539734/)
 2.  Alternative Treatments for Atopic Dermatitis: An Update(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511123/)
 3. Tundis R, Loizzo MR, Bonesi M, Menichini F (2015). "Potential role of natural compounds against skin aging". Curr. Med. Chem. 22 (12): 1515–38.
 4. Silverberg JI, Lee-Wong M, Silverberg NB (2014). "Complementary and alternative medicines and childhood eczema: a US population-based study". Dermatitis. 25 (5): 246–54.
 5. Leach M. Clinical Decision Making in Complementary & Alternative Medicine. Publisher: Churchill Livingstone; 1 edition (July 30, 2010) pagina 67-72 and 228-237

 

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

 

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.