Wat is propolis? De natuurlijke kracht van de bijen

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 18:31

Er wordt bij ons veel de vraag gesteld wat propolis precies is. Propolis, ook wel kithars genoemd, is een soort van harsachtig goedje met een bruine groene kleur. Dit goedje wordt door bijen gebruikt om de delen van de kast te bedekken, de kast te repareren en te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en schimmels. Er gaan veel verschillende verhalen rond over de werking en nut van kithars. Propolis werd al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn goede eigenschappen en vele toepassingen voor onze welzijn en gezondheid. In dit artikel zullen we meer details beschrijven over dit geweldige product.

Wat is propolis? Pure Honey

Inhoudsopgave:

 1. Wat is propolis en hoe wordt gemaakt?
 2. Propolis ervaringen onthuld door de imker?
 3. Hoe wordt ruwe propolis geoogst en hoe zit het met de productie?
 4. Samenstelling van propolis
 5. Wat is gebruik van propolis?
 6. Wat is werking en voordelen van propolis?
 7. Hoeveel propolis kun je innemen en heeft propolis bijwerkingen?
 8. Kun je allergie voor bijen propolis hebben?
 9. Bijenpropolis: waarom het natuurlijke bron van vitamine is?
 10. Propolis dosering
 11. Het grote aanbod aan propolis producten
 12. Waar propolis kopen?
 13. Gezondheidsclaims en propolis

Wat is propolis en hoe wordt gemaakt?

 • Kleverig spul
  Als men het over propolis heeft, dan gaat het om kleverig spul uit de knoppen en resin van bomen. De kleur van dit goedje is kastanjebruin. Propolis doodt schimmels en bacteriën bijenkast en voorkomt de doorstroming van vocht en lucht. Bijen voegen er was en speeksel aan toe. Nadat de bijen dat gedaan hebben, gebruiken ze het om de kieren en gaten van de kast dicht te smeren. Wat bijen ook met propolis doet, is indringers doden, zodat die niet ongedierte verspreiden in de kast of ontbinden.

 

 • Unieke samenstelling
  Er zijn bijenhouders die gebruik maken van roosters waar gleuven in zitten. De bijen zullen deze gleuven dichtsmeren met propolis en kan daarna worden geoogst. Een andere naam voor propolis is hars of wel kithars en is een spel tussen dierlijke en plantaardige onderdelen. Daarnaast heeft het goedje een unieke samenstelling en is een verzameling van belangrijke oliën, balsem en bijenwas. Zelf voegen de bijen mineralen, vitamines, flavonoïden, phytoniciden, aromatische zuren en stuifmeel toe.
Propolis ervaringen - Pure Honey

Geschreven door onze Griekse Imker - Asterios

Propolis ervaringen onthuld door de imker

Als imker weet ik veel van propolis af en ik moet zeggen dat het echt geweldig is. Bijen produceren propolis om hun bijenkorf tegen gevaar te beschermen. Propolis is een natuurproduct dat vaak gewaardeerd wordt om zijn veelzijdigheid. Veel mensen gebruiken het als onderdeel van hun dagelijkse routine.

Ik gebruik dagelijks een echte TOP product: honing met bijenpollen met propolis, maar Ik vind ook andere soorten rauwe honing heeeeerlijk.

Cosmetica met propolis zijn ook SUPER! Mijn vrouw gebruikt ze dagelijks, haar favoriet is de bodylotion en handcrème met propolis.

Propolis is een geweldig product.

Wij geven aan bijen ons liefde en dankzij bijen verzamelen en maken propolis ❤ 🐝

Propolis maken door bijen - Pure Honey

Honingbijen

Hoe wordt ruwe propolis geoogst en hoe zit het met de productie?

 1. Het verzamelen
  Het verzamelen van grondstoffen voor de propolis, zoals hard, wordt door de honingbijen overdag gedaan. Ze doen dit overdag, omdat de hars zachter is. Hars vinden ze op speciale bomen zoals de naaldboom, populier of berk. De bomen produceren het hars, omdat hars bescherming biedt voor de boom tegen allerlei infecties.
 2. Toevoegen van vitamines
  De bijen kauwen op het hars en voegen er allerlei vitamines aan de plantaardige massa toe. Dit product wordt bewerkt met de voorpoten van de bijen en geven het via de midden poten naar achter. Hier slaan ze het hars op. Zijn de bijen weer in de kas, dan wordt de propolis doorgegeven aan andere bijen. Vandaar dat men ook vaak spreekt over werkbijen.
 3. Bijenkast beschermen
  Het goedje is uiteindelijk zo stevig en zacht dat het kan worden gebruikt aan de binnenkant van de kast. Ook wordt het gebruikt om de kast te beschermen en op temperatuur te houden. Elke spleet wordt dichtgemaakt. Als de propolis uithardt, dan wordt het weer een kleverige donkere massa.
Propolis om bijekast te beschermen - Pure Honey

Bijenkasten

Samenstelling van propolis

Geproduceerd door honingbijen, bestaat uit plantaardige materie, was, essentiële oliën, pollen en bioactieve stoffen zoals mineralen en vitamines. De samenstelling varieert, afhankelijk van de locatie en de planten waarvan de hars wordt verzameld. Op 100 gram bijenpollen bevatten gemiddeld:

 

 1. Vitaminen:

  • Vitamine B1 (Thiamine): 0.01 - 0.05 mg
  • Vitamine B2 (Riboflavine): 0.01 - 0.05 mg
  • Vitamine B6 (Pyridoxine): 0.01 - 0.05 mg
  • Vitamine C (Ascorbinezuur): 1 - 5 mg
  • Vitamine E (Tocoferol): 0.5 - 1.5 mg
 2. Mineralen:

  • Calcium: 20 - 50 mg
  • Magnesium: 10 - 30 mg
  • IJzer: 0.3 - 1.0 mg
  • Zink: 0.2 - 0.5 mg
  • Mangaan: 0.1 - 0.3 mg
 3. Andere waardevolle componenten:

  • Flavonoïden (zoals quercetine en kaempferol): 0.1 - 0.5 g
  • Fenolzuren (zoals caffeïnezuur en ferulinezuur): 0.05 - 0.2 g
  • Aminozuren: 1 - 2 g
  • Essentiële vetzuren: 0.5 - 1.0 g

Deze waarden zijn geschat op basis van verschillende studies en kunnen variëren afhankelijk van de bron van propolis en de methode van analyse.

 

Wat is gebruik van propolis?

De Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg beschrijft Propolis als een product met een breed spectrum aan positieve eigenschappen. Dankzij de diverse samenstelling van Propolis wordt het gewaardeerd om zijn natuurlijke kwaliteiten en word benoemd als natuurlijke antibioticum.

 • Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn goede eigenschappen. 
 • Propolis wordt heel vaak als "natuurlijke antibioticum" genoemd vanwege zijn positieve werking
 • Het kan ook worden gebruikt als een natuurlijk middel om de mondgezondheid te verbeteren en tandvleesaandoeningen te voorkomen.
 • Propolis wordt vaak gebruikt als supplement voor de weerstand en de algemene welzijn. 
 • Het wordt gemaakt door bijen uit boomhars en heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de geneeskunde.
 • Propolis kan worden ingenomen als capsules, tincturen of als een actueel middel op de huid worden aangebracht.
 • Het wordt gebruikt om de bijenkorf te beschermen tegen bacteriën, schimmels en virussen.
 • Daarnaast wordt het gebruikt in cosmetica- en huidverzorgingsproducten vanwege hydraterende eigenschappen
Werking van propolis - Pure Honey

Kithars

Wat is werking en voordelen van propolis?

Propolis is een natuurproduct waarvan vaak gevraagd wordt waar het goed voor is. Propolis wordt zowel intern als extern toegepast. Propolis staat bekend om zijn positieve invloed op het welzijn. Dit natuurlijke bijenproduct onvat verschillende bioactieve stoffen, maar ook vitamines.

Hoewel propolis niet als een geneesmiddel wordt erkend en officieel niet als zodanig mag worden gepromoot, wordt het vaak gebruikt in verschillende vormen om het algemene welzijn te ondersteunen. Gebruikers waarderen propolis voor het bijdragen aan de natuurlijke weerstand van het lichaam en het bieden van ondersteuning aan verschillende lichaamsfuncties. 

 • Geen officiel geneesmiddel
  Er gaan veel verschillende verhalen de ronde over de werking en nut van propolis. Wat duidelijk is, is dat propolis geen officieel geneesmiddel is. Vandaar dat er geen gezondheidsclaims mogen worden gemaakt. Dat komt omdat de propolis steeds van samenstelling verschilt. Het is zeker de moeite waard om deze honingsoorten te proberen en te zien of ze voor jou effect hebben. 

 

Tip: Het is aan te raden om niet zomaar propolis te gebruiken en altijd eerst contact op te nemen met een huisarts.

Let op: 1 op de 2000 mensen overgevoelig is voor propolis. Je kunt het goedje eerst op je hand proberen. Als er na 12 uur niets gebeurt, dan is het goed om te gebruiken.

Hoeveel propolis kun je innemen en heeft propolis bijwerkingen?

 • Propolis tinctuur
  Als je op zoek gaat naar propolis producten dan zul je zien dat er ontzettend veel varianten zijn. Daarom is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te kennen van de producten die je gaat gebruiken. Zo gebruik je een propolis tinctuur 30% met enkele druppels(vier á vijf), maximaal twee keer per dag. Deze variant propolis kun je verwerken op een stukje brood of op een klontje, yoghurt of drankje.

 • Capsules en zalf 
  Een propolis capsule slik je drie keer per dag en bij voorkeur voor een maaltijd. Je slikt de capsules in met gewoon normaal water.

 • Propolis zalf
  Zalf op basis van propolis gebruik je voldoende om de plek waar je de zalf wilt bedekken. Breng een dunne laag aan en laat het goed intrekken.

 • Propolis siroop
  Er wordt geadviseerd om de siroop langzaam te laten smelten in de mond of te mengen met water of sap en vervolgens op te drinken. Neem driemaal daags 1 theelepel  of eenmaal daags 1 eetlepel, bij voorkeur 's avonds.

 • Buiten gebruik van kideren
  Het beste kun je de producten buiten het bereik van kinderen houden. Propolis is een natuuproduct en het is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 maanden.

 • Bijwerkingen
  Propolis is over het algemeen veilig in gebruik en heeft weinig bijwerkingen. Heb je een allergie voor bijenproducten, zoals bijenpollen of rauwe honing, dan is het verstandig om een apotheker of huisarts raad te plegen voordat je propolis producten gaat gebruiken. 

Kun je allergie voor bijen propolis hebben?

Uit de praktijk blijkt dat ongeveer 1 op de 2.000 mensen een overgevoeligheidsreactie kan krijgen bij het propolis gebruik. Mensen die gevoelig zijn voor propolis kunnen een jeukerig gevoel krijgen op de huid als het uitwendig wordt gebruikt. Ook kan er een niet prettig gevoel ontstaan in de keel bij het inwendig gebruik.

Daarom is het altijd aan te raden om propolis producten eerst voorzichtig te gebruiken. Test bijvoorbeeld zuivere propolis druppels in de holte van je elleboog. Als de plek waar je de propolis hebt gedruppeld rood wordt, of het wordt brandig, dan is het niet aan te raden om propolis te gebruiken en zul je er waarschijnlijk allergisch voor zijn. Wil je propolis gebruiken, dan is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts.

De huisarts kan je meer vertellen over de werking en of je bepaalde producten wel of niet zonder problemen kunt gebruiken.

Propolis, bijenwas en bijenbrood - Pure Honey

Propolis, bijenwas en bijenbrood

Bijenpropolis: waarom het een natuurlijke bron van vitamine is?

 1. Propolis staat bekend om zijn goede werking en wordt al sinds de Griekse oudheid bekend en gebruikt.
 2. Propolis bevat een groot aantal substanties, waaronder plantaardige en dierlijke componenten.
 3. De propolis van de hoogste kwaliteit wordt verzameld in bijenkorven en kan worden gebruikt als natuurlijke bron van vitaminen.
 4. Propolis kan worden ingenomen in de vorm van capsules of tincturen, maar kan ook worden gebruikt om wondjes te genezen.
 5. Bij kamertemperatuur heeft propolis een plakkerige textuur en ruikt het naar bijenwas. .
 6. Propolis kan bijdragen aan een verbeterde weerstand en kan worden gebruikt als natuurlijk alternatief voor synthetische producten.

Enkele druppels per dag

Propolis dosering

Middel Soort behandeling Dosering
Capsules Ondersteuning van het weerstand 1-2 capsules, 2 keer per dag
Tinctuur 10% Ondersteuning van het weerstand 15-30 druppels, 2 keer per dag
Tinctuur 20% Ondersteuning van het weerstand 7-15 druppels, 2 keer per dag
Tinctuur 30% Ondersteuning van het weerstand 3-5 druppels, 2 keer per dag
Alcoholvrije druppels Keelpijn en mond- en tandvleesproblemen 3-5 druppels, 3-4 keer per dag
Zalf 10% Huidirritatie Meerdere keren per dag dun laagje aanbrengen
Zalf 20% Huidinfectie, schimmelinfectie Meerdere keren per dag dun laagje aanbrengen
Zalf 30% Psoriasis, eczeem Meerdere keren per dag dun aanbrengen

Let op: Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en propolis buiten het bereik van kinderen te houden. Als je allergie voor bijenproducten hebt, zoals honing of stuifmeel, raadpleeg dan een arts voordat je propolis gaat gebruiken.

Het grote aanbod aan propolis producten zoals propolis tinctuur, capsules en nog meer.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel propolis producten op de markt verschenen zoals cosmetica met propolis. Dit soort producten zijn toe te passen voor van alles en nog wat. Zo kunnen propolisproducten worden gebruikt bij problemen met gewrichten of de bloedsomloop en kunnen ze worden toegepast in de strijd tegen virussen. In de winter zijn gezuiverde propolis producten erg populair, omdat mensen dan vaak natuurlijke remedies zoeken tegen klachten in de keel, mond of luchtwegen.

Besluit je on onze propolis producten te kopen? Dan moet je goed kijken naar de hoeveelheid propolis verwerkt in het product. Daarom doe je er verstandig aan om propolis te kopen direct van een imker. Ook krijg je hierbij een kwaliteitsgarantie. De kleur van propolis kan van elkaar verschillen, omdat het een natuurlijk product is gemaakt door bijen.


Je vindt altijd een geschikt product en het is via onze webshop heel eenvoudig en makkelijk te bestellen. De best verkochte producten in onze webshop zijn:

Waar kun je propolis kopen? Propolis online bestellen bij Pure Honey

Tegenwoordig kun je propolis producten makkelijk bij Pure Honey kopen. Er is groot assortiment propolis producten koop in verschillende variaties. Het meest verstandige wat je kunt doen is om propolis bij een authentieke honingwinkel aan te schaffen. Zo heb je de garantie dat je kwaliteit in huis haalt en dat het goedje goed z’n werk doet. Je zult bij een specialistische winkel meer geld moeten betalen voor propolis producten, maar dat is het meer dan waard.


Wil je niet te veel geld uitgeven aan propolis producten? 

Dan zijn er genoeg winkels en online webshops te vinden met een groot aanbod aan dit soort producten. PureHoney heeft alleen de beste propolis producten op voorraad.

 

Gezondheidsclaims en propolis

Er zijn veel verhalen over de effecten van propolis en de ervaringen van mensen die het gebruiken bij diverse aandoeningen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat propolis geen erkend geneesmiddel is en wij zijn geen medische professionals. Daarom moeten er geen gezondheidsclaims aan verbonden worden, vooral omdat de samenstelling van propolis kan variëren. Het wordt vaak genoemd dat propolis bepaalde eigenschappen heeft, zoals een antibacteriële werking. Het is echter cruciaal om altijd advies in te winnen bij een gekwalificeerde medische professional voordat u het gaat gebruiken."

Wetenschappelijk bronnen en literatuur

 1. Grzegorczyk-Karolak, I., & Kuczynski, M. (2016). Propolis: properties, application, and its potential. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 6(9), 803-813.

 2. Samet, N., Laurent, C., Susarla, S. M., & Samet-Rubinsteen, N. (2021). Propolis: a review of its anti-inflammatory and healing actions in clinical applications. American Journal of Clinical Dermatology, 22(1), 11-20.

 3. Bankova, V. (2005). Recent trends and important developments in propolis research. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2(1), 29-32.

 4. Antibacterial Properties of Propolis (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31146392/)
 5. Medicinal Benefits of Propolis (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781119113324.ch21)
 6. The anticancer activity of propolis | Sawicka | Folia Histochemica et Cytobiologica (https://journals.viamedica.pl/folia_histochemica_cytobiologica/article/view/FHC.2012.0004/14703)
 7. Antibacterial Properties of Propolis (https://www.mdpi.com/1420-3049/24/11/2047)
 8. Propolis and the immune systeem: a review (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874107002474)
Best verkocht - Pure Honey

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.