Helpt honing bij griep? Natuurlijke verlichting voor verkoudheid en keelpijn

Gepubliceerd op 3 mei 2024 om 08:14

Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als een natuurlijke behandeling voor diverse gezondheidsproblemen, waaronder griep en verkoudheid. Dit artikel gaat dieper in op hoe rauwe honing mogelijk kan helpen bij griepachtige symptomen zoals keelpijn, hoesten en een verstopte neus. Ontdek hoe je honing kunt integreren in je dagelijkse routine om deze ongemakken mogelijk te verzachten.

Honing bij griep - Pure Honey

Inhoudsopgave

 1. Hoe kan honing helpen bij griep en verkoudheid?
 2. De mogelijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van honing
 3. Thee met honing en citroen voor keelpijn
 4. Honing en gember: een mogelijk krachtig duo tegen hoest en verstopte neus
 5. De mogelijke rol van honing in het versterken van het immuunsysteem
 6. Conclusie.

 

Hoe kan honing helpen bij griep en verkoudheid?

Honing is niet alleen een natuurlijke zoetstof, maar ook een bron van etherische oliën, antioxidanten en mineralen zoals jodium en zink. Deze voedingsstoffen kunnen honing een effectieve bondgenoot maken in de strijd tegen de symptomen van griep en verkoudheid, maar honing is ook goed tegen hooikoorts. Rauwe honing, in het bijzonder, zou mogelijk helpt honing bij het verminderen van slijm en het verzachten van irritaties in de bovenste luchtwegen, dus als je verkouden bent.

 

De mogelijke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van honing

 • Honing zou antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen bezitten die cruciaal zijn bij het bestrijden van infecties die vaak samengaan met griep en verkoudheid. De natuurlijke samenstelling van honing kan helpen om de groei van bacteriën te remmen en ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat zou kunnen bijdragen aan een sneller herstel.
 • Het regelmatig consumeren van honing zou mogelijk kunnen helpen om de symptomen van bestaande infecties te verzachten en de algehele duur van de ziekte te verkorten.

 

Thee met honing en citroen voor keelpijn

Een warme kop thee met honing en citroensap kan een zeer verzachtend effect hebben op een zere keel, een veelvoorkomend symptoom van zowel griep als verkoudheid. Honing kan helpen om de geïrriteerde keel te coaten en verlichting te bieden, terwijl citroensap zou kunnen helpen bij het reinigen van de keel van slijm en andere irriterende stoffen.

 

Bestel direct echte honing

Honing en gember: een mogelijk krachtig duo tegen hoest en verstopte neus

 • De combinatie van honing en gember is een traditionele remedie die bekend staat om zijn potentieel effectieve werking tegen hoest en congestie. Gember bezit krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die zouden kunnen helpen de zwelling in de luchtwegen te verminderen, terwijl honing als een natuurlijk verzachtend middel zou kunnen werken om de keel te smeren en hoest te verzachten.
 • Samen zouden ze een effectief middel kunnen vormen om de symptomen van hoest en een verstopte neus aan te pakken, waardoor ademen makkelijker wordt en de nachtrust zou kunnen verbeteren.

 

De mogelijke rol van honing in het versterken van het immuunsysteem

 • Honing is een uitstekende bron van antioxidanten en bevat nuttige stoffen zoals vitamine C, vitamine B3, en probiotica. Deze componenten spelen een cruciale rol in het onderhouden en versterken van het immuunsysteem.
 • Door regelmatig honing te consumeren, vooral tijdens het griepseizoen, zou men de weerstand van het lichaam tegen virussen en andere pathogenen kunnen verhogen, waardoor de kans op ziek worden zou kunnen verminderen.

 

Conclusie

Honing biedt veel potentiële voordelen voor mensen die lijden aan griep en verkoudheid. Het is een natuurlijke en mogelijk effectieve manier om symptomen te verzachten en het herstel te bevorderen.

Of je nu kiest voor het drinken van thee met honing, het direct consumeren van rauwe honing, of het gebruik van honing in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten zoals gember en citroen, de gezondheidsvoordelen van honing kunnen een waardevolle aanvulling zijn op elke behandeling tegen griep en verkoudheid.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen

 1. Anti-influenza Viral Effects of Honey In Vitro: Potent High Activity (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0188440914001106)

 2. Honey and its nutritional and anti-inflammatory value (https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-020-03170-5)

 3. O’Sullivan AM, O’Callaghan YC, O’Connor TP, O’Brien NM. Comparison of the antioxidant activity of commercial honeys, before and after in-vitro digestion. Polish J Food Nutr Sci. 2013;63(3):167–71.
 4. Bogdanov, S. (2014). Honey in medicine. Bee Product Science, (February), 1–24.
 5. Jaganathan S, Balaji A, Vellayappan M, Asokan M, Subramanian A, John A, et al. A review on Antiproliferative and apoptotic activities of natural honey. Anti Cancer Agents Med Chem. 2014;15(1):48–56.
 6. Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154–60. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.