7 redenen waarom honing tegen kriebelhoest goed is

Gepubliceerd op 30 december 2023 om 09:27

Kriebelhoest kan een vervelende aandoening zijn, en velen zoeken naar natuurlijke remedies voor verlichting. Een veelbelovende optie die steeds meer aandacht krijgt, is echte honing. In dit artikel verkennen we de voordelen van honing tegen kriebelhoest en hoe het een effectieve en natuurlijke oplossing kan zijn.

Honing tegen kriebelhoest

Inhoudsopgave

 1. Hoe werkt honing tegen kriebelhoest?
 2. Hoe honing gebruiken bij kriebelhoest?
 3. Welke honing tegen kriebelhoest?
 4. Waarom kiezen voor honing in plaats van andere opties?
 5. Tips voor het kiezen van de juiste honing.
 6. Conclusie: honing helpt tegen droge hoest.

Hoe werkt honing tegen kriebelhoest?

De Kalmerende Eigenschappen van Honing

Honing staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, en deze eigenschap komt goed van pas bij het verlichten van kriebelhoest. De antibacteriële en ontstekingsremmende werking van honing kan helpen bij het verminderen van irritatie in de keel.

Een Natuurlijk Hoestonderdrukkend Middel

Dankzij de viscositeit van honing kan het als een natuurlijk hoestonderdrukkend middel fungeren. Het vormt een beschermende laag op de geïrriteerde keel, waardoor de neiging tot hoesten afneemt. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel bij het verlichten van kriebelhoest.

Hoe honing gebruiken bij kriebelhoest?

Eenvoudige Honingdrank

Een eenvoudige manier om honing te gebruiken voor kriebelhoest is het maken van een rustgevende honingdrank. Meng een theelepel hoogwaardige natuurlijke honing in een kopje warm water of kamillethee. Drink dit langzaam om de verzachtende werking te maximaliseren.

Honing en Citroenmengsel

Een krachtige combinatie voor het verlichten van kriebelhoest is honing gecombineerd met vers citroensap. Citroen staat bekend om zijn vitamine C-gehalte en de combinatie met honing zorgt voor een synergetisch effect dat de keel kalmeert en het immuunsysteem stimuleert.

Welke honing tegen kriebelhoest?

Bij het verlichten van kriebelhoest zijn bepaalde soorten honing bijzonder effectief. Tijmhoning staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kalmerende effecten op de keel. Lindehoning, met zijn zachte smaak, vermindert irritatie.

Honing met citroen en gember combineert de genezende krachten van honing met de verfrissende citrus en verwarmende gember. Voor een smaakvolle optie is honing met frambozen en gember ideal. Deze combinatie biedt niet alleen verlichting voor kriebelhoest, maar ook een heerlijke smaakervaring. Overweeg deze honingvarianten voor natuurlijke verlichting bij kriebelhoest.

Bestel direct echte honing

Waarom kiezen voor honing in plaats van andere opties?


Natuurlijke Remedie zonder Bijwerkingen

In vergelijking met commerciële hoestsiropen biedt honing een natuurlijke remedie zonder vervelende bijwerkingen. Het is een puur product dat rechtstreeks uit de natuur komt, zonder toegevoegde chemicaliën.

Bewezen Effectiviteit

Verschillende studies hebben de effectiviteit van honing bij het verlichten van hoestklachten aangetoond. De natuurlijke samenstelling van honing maakt het niet alleen effectief bij het verzachten van de keel, maar ook bij het verminderen van de duur van hoestaanvallen.

Tips voor het kiezen van de juiste honing

Ga voor Kwaliteit

Bij het kiezen van honing voor kriebelhoest is het essentieel om voor kwaliteit te gaan. Koudgeslingerde, rauwe honing behoudt alle nuttige enzymen en voedingsstoffen die bijdragen aan de helende eigenschappen.

Honing van De Imker als Voorkeur

Honing van de imker kan extra voordelen bieden, omdat het mogelijk sporen van lokale pollen bevat. Deze kunnen helpen bij het opbouwen van immuniteit en het verminderen van allergische reacties.

Conclusie: honing helpt tegen droge hoest

Honing wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie tegen kriebelhoest en droge hoest, vooral bij verkoudheid. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen van honing helpen de luchtwegen te kalmeren en het slijm te verminderen, wat op zijn beurt de hoest verlicht.

Het gebruik van rauwe honing of het toevoegen van honing aan warme dranken zoals thee kan helpen om de slijmvliezen te kalmeren en de hoest te verzachten. Daarnaast wordt vaak tijm toegevoegd aan honing, omdat tijm ook bekend staat om zijn verzachtende effecten op de luchtwegen.

De effecten van honing op kriebelhoest zijn wetenschappelijk onderzocht en de resultaten tonen aan dat het gebruik van honing effectief kan zijn bij de behandeling van een droge hoest. Dus de volgende keer dat je last hebt van een vervelende kriebelhoest, overweeg dan om wat honing toe te voegen aan je thee, en hopelijk zul je snel verlichting vinden.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen

 1. Oduwole O, et al. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018;12: doi:10.1002/14651858.CD007094.pub5.
 2. Honey for treatment of cough in children (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/)
 3. Zegan M., Michota – Katulska E., Gałązka M., Sińska B., Kucharska A. Voedingssupplementen en voedsel ter ondersteuning van de immuniteit - pilotonderzoek. Probl Hig Epidemiol 2013; 94(4): 910-914
 4. Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Voedingswaarden van natuurlijke honing en de bijdrage ervan aan menselijke gezondheid en welvaart. Nutrition & metabolism, 9(1), 61
 5. Al-Waili NS, Haq A: Effect van honing op de productie van antilichamen tegen thymusafhankelijke en thymusonafhankelijke antigenen bij primaire en secundaire immuunresponsen. J Med Food 2004,7 (4):491 –494.
 6. Kędzia B., Hołderna – Kędzia E. Toepassing van honing en geneeskrachtige planten bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Post Fitoter 2018; 19(2): 128-133
 7. Role of honey in modern medicine(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X16301863)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.