• Klanten beoordelen ons met 9,9/10 ⭐️
 • GRATIS cadeau bij elke bestelling 🎁
 • Snelle verzending 🔥
 • Vriendelijke klantenservice ❤️

Werkt Honing Tegen Hooikoorts? Ontdek Alle Feiten En Fabels

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 06:28

Honing wordt vaak genoemd als een natuurlijke remedie tegen hooikoorts, maar werkt het echt? Hoewel er aanwijzingen zijn dat lokale honing de symptomen kan verminderen, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen. Ontdek of rauwe honing jou kan helpen bij het bestrijden van hooikoorts en leer meer over de mogelijke voordelen ervan.

Is honing goed tegen hooikoorts?

Inhoudsopgave:

 1. Wat is hooikoorts?
 2. Wat zijn symptomen van hooikoorts?
 3. Kan je hooikoorts krijgen op latere leeftijd?
 4. Wat verergert hooikoorts?
 5. Wat werkt het beste tegen hooikoorts?
 6. Helpt honing tegen hooikoorts?
 7. Welke honing is goed voor hooikoorts?
 8. Lokale honing tegen hooikoorts
 9. Hoeveel honing moet Ik hiervoor eten?
 10. Wat als niks helpt tegen hooikoorts?
 11. Conclusie

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie die ontstaat door een allergische reactie op het inademen van pollen, ofwel stuifmeel, van vooral planten zoals grassen, bomen en bloemen. Deze allergische reactie vindt plaats in het afweersysteem van ons lichaam, wat deze pollen als schadelijk beschouwt en probeert ze buiten te houden.

Hierdoor ontstaan hooikoortsklachten, zoals niezen, jeukende ogen, een loopneus en vermoeidheid. Hooikoorts is dus een vorm van allergisch zijn voor de lucht van planten. De klachten van hooikoorts kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van allergie en de hoeveelheid pollen in de lucht.

Hooikoortspatiënten kunnen ernaar streven om hun hooikoorts klachten te beheersen door preventief medicijnen te nemen, bepaalde luchtzuiveringsmaatregelen te treffen en de pollenconcentratie zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel het onvermijdelijk is om deze stoffen in de lucht tegen te komen, kunnen dergelijke stappen helpen om het ongemak dat met hooikoorts gepaard gaat te minimaliseren.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts variëren per persoon, maar er zijn enkele gebruikelijke klachten die vaak optreden. Zo kunnen mensen met hooikoorts last hebben van niezen, jeukende en tranende ogen, een loopneus en jeuk in de neus. Verder kunnen klachten zoals benauwdheid, vermoeidheid en hoofdpijn optreden.

Deze symptomen kunnen flink variëren in ernst en frequentie, afhankelijk van de blootstelling aan pollen en de individuele gevoeligheid voor deze allergenen. Het hooikoortsseizoen loopt meestal van maart tot september.

Kan je hooikoorts krijgen op latere leeftijd?

Iedereen kent de verhalen over hooikoorts en hoe vervelend het kan zijn, vooral tijdens het pollenseizoen. Men zou denken dat hooikoorts alleen bij kinderen en jongvolwassenen ontstaat, maar kan je hooikoorts ook krijgen op latere leeftijd?

Helaas is het antwoord ja. Door je gedurende lange tijd bloot te stellen aan de stof waar men allergisch voor is, zoals pollen van bomen en grassen, kunnen er op latere leeftijd ook allergische reacties ontstaan.

Tijdens het pollenseizoen komen er wel wat pollenkorrels in de lucht terecht die hooikoorts veroorzaken. Dit is allemaal slecht nieuws voor mensen die op latere leeftijd last krijgen van hooikoorts. Eén van de manieren om de symptomen van hooikoorts te verminderen is door het lichaam te laten wennen aan de pollen, waardoor de reactie minder hevig wordt.

Wat verergert hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, wordt vaak verergerd door factoren die de concentratie van pollen in de lucht verhogen. Warm, droog en winderig weer draagt bij aan de verspreiding van pollen, waardoor de symptomen van hooikoorts zoals niezen, jeukende ogen en verstopte neus, verergeren.

Ook luchtvervuiling kan hooikoorts verergeren, doordat het de gevoeligheid voor pollen verhoogt. Daarnaast kunnen sommige voedingsmiddelen en alcohol de reactie van het immuunsysteem op allergenen versterken, wat resulteert in verergerde hooikoorts symptomen.

Wat werkt het beste tegen hooikoorts?

Een bekende en bewezen werkzame methode tegen hooikoorts is immunotherapie. Deze methode stelt het lichaam gedurende een lange tijd bloot aan kleine hoeveelheden allergenen, om zo de gevoeligheid te verminderen.

Sommige mensen denken dat ze zich daarmee volledig kunnen beschermen tegen hooikoorts, maar het is belangrijk om te weten dat er geen garantie is dat immunotherapie bij iedereen effectief is.

Toch blijft het een van de meest effectieve behandelingen, vooral wanneer het gaat om het verminderen van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor langere perioden.

Helpt honing tegen hooikoorts?

Er is een bewering dat honing helpt tegen hooikoorts, een veelvoorkomende allergie die wordt veroorzaakt door pollen. Het idee dat honing helpt komt voort uit het feit dat rauwe honing, een natuurproduct, kleine hoeveelheden van deze stuifmeelkorrels bevat. Door regelmatig honing te eten, zou het lichaam gewend raken aan deze korrels waardoor hooikoorts klachten verminderen.

Hoewel deze theorie door sommige imkers wordt ondersteund, is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het consumeren van honing een bewezen werkzame methode is om allergieklachten te verminderen. Desalniettemin, als je last van hooikoorts hebt en het idee wilt uitproberen, kan het geen kwaad om de honing te proberen.

Natuurlijk helpt het niet bij iedereen, maar als je erin gelooft en de honing lekker vindt, kan het zeker de moeite waard zijn om het een kans te geven. Let er wel op dat bij baby's en jonge kinderen wordt geadviseerd om geen honing te geven vanwege het risico op botulisme. 

Honing tegen hooikoorts

Welke honing is goed voor hooikoorts?

Volgens sommige imkers werkt honing tegen hooikoorts, vooral met het gebruik van Nederlandse honing. Het idee is leuk en het consumeren van honing kan de effectiviteitbij het verlichten van hooikoorts bevorderen. 

Er zijn verschillende soorten honing, zoals bloemenhoning en wilde bloemenhoning, die kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen. Honing met bijenpollen en propolis kan ook goed helpen bij hooikoorts klachten.

Dit komt omdat er pollenkorrels in de honing terecht kunnen komen, die het lichaam helpen wennen aan deze pollen. Echter, honing uit de supermarkt heeft vaak minder pollen. Hoewel dit idee gebaseerd is op het klimaat en de natuur, kan het geen kwaad om het te proberen en te kijken of het helpt bij hooikoorts.

Lokale honing tegen hooikoorts

Lokale honing tegen hooikoorts is een vaak gehoord advies voor mensen die last hebben van hooikoorts. Door regelmatig lokale honing te eten, zou het lichaam kunnen wennen aan de in de omgeving aanwezige pollen en zo minder heftig reageren op stuifmeel in de lucht. Een belangrijk aspect hierbij is dat men lokale honing zou moeten eten, omdat deze honing specifieke pollen bevat die in de eigen omgeving voorkomen.

Hoewel sommigen beweren dat het onzin is dat je lokale honing zou moeten eten om hooikoorts te bestrijden, zijn er genoeg mensen die honing gebruiken bij hooikoorts klachten. Er zijn zelfs verschillende lokale honingproducten van Nederlandse bodem op de markt die speciaal gericht zijn op het verminderen van hooikoortsklachten.

Hoeveel honing moet Ik hiervoor eten?

Het gebruik van honing kan helpen bij het opbouwen van tolerantie voor kleine hoeveelheden stuifmeel. Honing bevat namelijk pollen waar jij misschien allergisch voor bent, en door het regelmatig consumeren van honing kunnen allergische reacties verminderd worden.

Kies bij voorkeur voor lokale, rauwe honing, omdat deze de pollen bevat die specifiek zijn voor jouw omgeving. De aanbevolen hoeveelheid zal variëren, maar begin met een theelepel per dag en bouw het langzaam op.

Wat als niks helpt tegen hooikoorts?

Helaas werken de traditionele behandelingen, zoals antihistaminica en neussprays, niet voor iedereen. In sommige gevallen kan de hooikoorts zo ernstig zijn dat patiënten medicatie nodig hebben om te overleven, zoals adrenaline-injecties.

Als niets lijkt te werken tegen hooikoorts, is het belangrijk om met een arts te spreken om verdere opties te bespreken. Dit kan het testen op minder bekende allergieën, immunotherapie en andere vraagstukken omvatten. 

Conclusie

Het eten van bijenhoning, waar pollen in zitten, vooral afkomstig van planten en bloemen, kan een werkzame methode zijn om allergieklachten te verminderen. 

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, hebben veel mensen baat gehad bij het regelmatig consumeren van lokale honing om hooikoortssymptomen te verminderen. Het kan echter geen volledige genezing garanderen en het effect kan per persoon verschillen. Raadpleeg altijd een medisch professional voordat je nieuwe behandelingen uitprobeert voor hooikoorts of andere allergieën.

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen van deze artikel

 1. Patel S, Verma P, Singh S, et al. Effect of honey in reducing the symptoms of allergic rhinitis: a placebo-controlled, double-blind study. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Mar;116(3):198-203. doi: 10.1016/j.anai.2015.12.007. PubMed PMID: 26852795.

 2. Saarinen K, Jantunen J, Haahtela T. Birch pollen honey for birch pollen allergy--a randomized controlled pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-6. doi: 10.1159/000319821. Epub 2011 Feb 3. PubMed PMID: 21293139.

 3. Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, et al. Honey for nutrition and health: a review. J Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):677-89. doi: 10.1080/07315724.2008.10719745. Review. PubMed PMID: 19155427.

 4. Al-Waili NS, Salom K, Butler G, et al. Influence of various diet regimens on deterioration of acetaminophen-induced liver damage in mice. Eur J Clin Nutr. 2001 Jul;55(7):585-92. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601214. PubMed PMID: 11477432.

 5. Remberg P, Björk L, Hedman B, et al. Pollen analysis of honey from different geographic regions of Sweden. Grana. 2007;46(1):55-64. doi: 10.1080/00173130701434533.

 6. https://www.webmd.com/allergies/features/does-honey-help-prevent-allergies

Lees ook andere artikelen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.