Honing tegen hooikoorts: een natuurlijke remedie?

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 06:28

Honing wordt vaak genoemd als een natuurlijke remedie tegen hooikoorts, maar werkt het echt? Hoewel er aanwijzingen zijn dat lokale honing de symptomen kan verminderen, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen. Ontdek of rauwe honing jou kan helpen bij het bestrijden van hooikoorts en leer meer over de mogelijke voordelen ervan.

Is honing goed tegen hooikoorts?

Inhoudsopgave:

 1. Wat is hooikoorts?
 2. Honing tegen hooikoorts.
 3. Helpt honing echt tegen hooikoorts?
 4. De rol van lokale honing
 5. Hoeveel honing moet je nemen?
 6. Welke honing is het beste?
 7. Het belang van pollen in honing.
 8. Rauwe honing en hooikoorts.
 9. Conclusie.

Wat is Hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, voornamelijk afkomstig van bomen, grassen en kruiden. Symptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en een algemeen gevoel van onbehagen kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Pollen zijn minuscule deeltjes die door de lucht verspreid worden en allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Honing tegen hooikoorts

Het idee dat honing helpt tegen hooikoorts is gebaseerd op het concept dat kleine hoeveelheden van de allergenen, in dit geval pollen, het lichaam kunnen helpen wennen aan deze stoffen en zo de allergische reactie verminderen. Honing bevat sporen van pollen die bijen verzamelen, wat de basis vormt voor deze theorie.

Helpt honing echt tegen hooikoorts?

Onderzoek naar honing als remedie tegen hooikoorts is nog steeds beperkt. Sommige hooikoortspatiënten melden verlichting na het regelmatig consumeren van honing, maar wetenschappelijk bewijs is nog niet eenduidig. Het is dus aan te raden om honing te gebruiken als aanvulling op andere behandelingen en niet als vervanging van medisch advies.

Bestel direct pure honing

De rol van lokale honing

Lokale honing wordt vaak aanbevolen omdat het pollen bevat van de planten in de omgeving. Deze lokale blootstelling zou het lichaam kunnen helpen wennen aan de pollen waar je allergisch voor bent. Kies bij voorkeur honing van Nederlandse bodem, vooral als je in Nederland woont en last hebt van pollenallergie.

Hoeveel honing moet je nemen?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid honing die effectief is tegen hooikoorts. Begin met een kleine hoeveelheid, zoals een theelepel honing per dag, en kijk of dit helpt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de inname aan te passen aan je persoonlijke behoeften.

Welke honing is het beste?

Pure honing is aan te bevelen boven honing uit de supermarkt. Pure honing is onbewerkt en bevat hogere concentraties pollen, enzymen en andere nuttige stoffen. Zoek naar honing die direct van lokale imkers komt, omdat deze meer kans heeft om de pollen te bevatten die hooikoorts veroorzaken.

Het belang van pollen in honing

De pollen in honing spelen een cruciale rol in de veronderstelde werking tegen hooikoorts. Deze minuscule hoeveelheden stuifmeel helpen mogelijk het lichaam wennen aan de aanwezigheid van pollen, waardoor de allergische reactie kan verminderen.

Rauwe honing en hooikoorts

Natuurlijke honing, direct van de imker, bevat naast pollen ook propolis en andere natuurlijke stoffen die het immuunsysteem kunnen versterken. Deze honingsoort is dus niet alleen potentieel nuttig tegen hooikoorts, maar ook een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl.

Conclusie: Eten van honing helpt tegen hooikoorts

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van honing een natuurlijke remedie kan zijn tegen hooikoorts. Honing eten die lokaal wordt geproduceerd, kan helpen bij het verlichten van hooikoortsklachten, omdat het kleine hoeveelheden stuifmeelkorrels bevat.

Wanneer mensen lokaal geproduceerde honing consumeren, worden ze blootgesteld aan kleine hoeveelheden stuifmeelkorrels, wat kan helpen bij het opbouwen van immuniteit tegen allergieën.

Het consumeren van honing is als het consumeren van de nectar van bloemen en kan helpen bij het verminderen van allergische reacties. Bijenpollen die in de honing zitten, kunnen ook helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen.

Honing tegen hooikoorts

Extra informatie:

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijk bronnen

 1. Patel S, Verma P, Singh S, et al. Effect of honey in reducing the symptoms of allergic rhinitis: a placebo-controlled, double-blind study. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Mar;116(3):198-203. doi: 10.1016/j.anai.2015.12.007. 

 2. Saarinen K, Jantunen J, Haahtela T. Birch pollen honey for birch pollen allergy--a randomized controlled pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-6. doi: 10.1159/000319821. Epub 2011 Feb 3. 

 3. Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, et al. Honey for nutrition and health: a review. J Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):677-89. doi: 10.1080/07315724.2008.10719745.

 4. Al-Waili NS, Salom K, Butler G, et al. Influence of various diet regimens on deterioration of acetaminophen-induced liver damage in mice. Eur J Clin Nutr. 2001 Jul;55(7):585-92. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601214.

 5. Remberg P, Björk L, Hedman B, et al. Pollen analysis of honey from different geographic regions of Sweden. Grana. 2007;46(1):55-64. doi: 10.1080/00173130701434533. 

 6. Does honey help prevent allergies? (vhttps://www.webmd.com/allergies/features/does-honey-help-prevent-allergies)

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.