Honing tegen hooikoorts: Feiten versus mythen

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 06:28

Hooikoorts, een allergische reactie op pollen, kan symptomen veroorzaken zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus. Dit artikel biedt inzicht in hooikoorts, hoe het ontstaat en geeft tips om de symptomen te verminderen. In dit artikel kijken wij of rauwe honing kan helpen om symptomen van hooikoorts te verlichten.

Is honing goed tegen hooikoorts?

Inhoudsopgave:

  1. Wat is hooikoorts?
  2. Wat zijn symptomen van hooikorts?
  3. Hoe hooikoorts voorkomen?
  4. Is honing goed tegen hooikoorts?
  5. Helpt honing echt tegen hooikoorts?
  6. De rol van lokale honing
  7. Hoeveel honing moet je nemen?
  8. Welke honing is het beste?
  9. Het belang van pollen in honing
  10. Rauwe honing en hooikoorts
  11. Conclusie

 

Wat is Hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, voornamelijk afkomstig van bomen, grassen en kruiden. Symptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en een algemeen gevoel van onbehagen kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Pollen zijn minuscule deeltjes die door de lucht verspreid worden en allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

 

Wat zijn symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts kan zich uiten in verschillende symptomen die variëren in intensiteit, afhankelijk van het type pollen en de individuele gevoeligheid. Typische symptomen zijn:

 

  • Herhaaldelijk niezen.
  • Jeukende of verstopte neus.
  • Tranende of jeukende ogen.
  • Hoesten.
  • Vermoeidheid.
  • Irritatie van de keel.

 

Hoe hooikoorts voorkomen?

Hoewel volledige preventie van hooikoorts moeilijk is, zijn er verschillende maatregelen die kunnen helpen om blootstelling aan pollen te verminderen en symptomen te beheersen:

  1. Monitor pollenkalenders: Raadpleeg regelmatig pollenkalenders om te weten wanneer de concentratie van allergene pollen hoog is. Vermijd buitenshuis zijn tijdens deze piekuren, vooral op winderige dagen wanneer pollen gemakkelijk verspreid worden.

  2. Sluit ramen en gebruik airconditioning: Houd ramen en deuren gesloten tijdens perioden met veel pollen. Gebruik indien mogelijk airconditioning, die de lucht filtert en binnen een lagere concentratie aan allergenen kan handhaven.

  3. Draag een zonnebril en douche na buitenactiviteiten: Een zonnebril kan helpen voorkomen dat pollen in de ogen komen. Na het buiten zijn is het verstandig om te douchen en kleding te wassen om pollen van het lichaam en haar te verwijderen.

  4. Gebruik medicatie: Voor sommige mensen kunnen antihistaminica, neussprays of andere allergiemedicijnen verlichting bieden. Raadpleeg altijd een arts voor advies over de beste behandelingsopties.

  5. Overweeg immunotherapie: In ernstige gevallen kan allergische immunotherapie (allergievaccinatie) worden overwogen. Dit proces helpt het immuunsysteem geleidelijk aan pollen te wennen, waardoor de allergische reactie op lange termijn kan verminderen.

Door deze strategieën te combineren, kunnen mensen met hooikoorts hun blootstelling aan pollen minimaliseren en hun symptomen effectief beheren.

 


Is honing goed tegen hooikoorts?

Hoewel er onderzoeken zijn uitgevoerd met positieve resultaten, zijn de huidige bewijzen onvoldoende om de effectiviteit van honing bij het verminderen van hooikoortssymptomen te bevestigen. Daarom kunnen we geen gezondheidsclaims maken op basis van deze theorie. Het idee dat honing helpt tegen hooikoorts is gebaseerd op het concept dat kleine hoeveelheden van de allergenen, in dit geval pollen, het lichaam kunnen helpen wennen aan deze stoffen en zo de allergische reactie verminderen.

Honing bevat sporen van pollen die bijen verzamelen, wat de basis vormt voor deze theorie, daarom veel mensen kiezen voor bloemenhoning om de klachten te verlichten. Het is zeker de moeite waard om het zelf te proberen en te zien of het voor jou effect heeft. 

Honing wordt al sinds de oudheid zeer gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen en toepassingen. Het is echter belangrijk te benadrukken dat honing geen officieel geneesmiddel is en geen vervanging voor traditionele medische behandelingen.

 

BEKIJK ONZE HONINGSOORTEN 👇

BloemenhoningGriekse BloemenhoningNederlandse honing | Poolse honing | Honing met vruchten en specerijen


Helpt honing echt tegen hooikoorts?

Onderzoek naar honing als remedie tegen hooikoorts is nog steeds beperkt. Sommige hooikoortspatiënten melden verlichting na het regelmatig consumeren van honing, maar wetenschappelijk bewijs is nog niet eenduidig. Het is dus aan te raden om honing te gebruiken als aanvulling op andere behandelingen en niet als vervanging van medisch advies.

 

De rol van lokale honing

Lokale honing wordt vaak aanbevolen omdat het pollen bevat van de planten in de omgeving. Deze lokale blootstelling zou het lichaam kunnen helpen wennen aan de pollen waar je allergisch voor bent. Kies bij voorkeur honing van Nederlandse bodem, vooral als je in Nederland woont en last hebt van pollenallergie.

 

Hoeveel honing moet je nemen?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid honing die effectief is tegen hooikoorts. Begin met een kleine hoeveelheid, zoals een theelepel honing per dag, en kijk of dit helpt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de inname aan te passen aan je persoonlijke behoeften.

 

Welke honing is het beste?

Pure honing is aan te bevelen boven honing uit de supermarkt. Pure honing is onbewerkt en omvat hogere concentraties pollen, enzymen en andere nuttige stoffen. Zoek naar honing die direct van lokale imkers komt, omdat deze meer kans heeft om de pollen te bevatten die hooikoorts veroorzaken.

Het belang van pollen in honing

De pollen in honing spelen een cruciale rol in de veronderstelde werking tegen hooikoorts. Deze minuscule hoeveelheden stuifmeel helpen mogelijk het lichaam wennen aan de aanwezigheid van pollen, waardoor de allergische reactie kan verminderen.

 

Rauwe honing en hooikoorts

Natuurlijke honing, direct van de imker, omvat naast pollen ook en andere natuurlijke stoffen die het weerstand kunnen versterken. Deze honingsoort is dus niet alleen nuttig, maar ook een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl.

 

Conclusie

Honing kan een smakelijke en natuurlijke aanvulling zijn op je dieet, vooral tijdens het hooikoortsseizoen. Of je nu kiest voor lokale honing of andere soorten, het toevoegen van honing aan je dagelijkse routine kan een aangename ervaring zijn. Probeer het zelf en ontdek wat het voor jou kan betekenen. Het is echter belangrijk op te merken dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is om met zekerheid te zeggen dat honing helpt tegen hooikoorts. Toch kan het de moeite waard zijn om het uit te proberen.

 

Extra informatie:

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschappelijke bronnen en literatuur

  1. Patel S, Verma P, Singh S, et al. Effect of honey in reducing the symptoms of allergic rhinitis: a placebo-controlled, double-blind study. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Mar;116(3):198-203. doi: 10.1016/j.anai.2015.12.007. 

  2. Saarinen K, Jantunen J, Haahtela T. Birch pollen honey for birch pollen allergy--a randomized controlled pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2011;155(2):160-6. doi: 10.1159/000319821. Epub 2011 Feb 3. 

  3. Bogdanov S, Jurendic T, Sieber R, et al. Honey for nutrition and health: a review. J Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):677-89. doi: 10.1080/07315724.2008.10719745.

  4. Al-Waili NS, Salom K, Butler G, et al. Influence of various diet regimens on deterioration of acetaminophen-induced liver damage in mice. Eur J Clin Nutr. 2001 Jul;55(7):585-92. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601214.

  5. Remberg P, Björk L, Hedman B, et al. Pollen analysis of honey from different geographic regions of Sweden. Grana. 2007;46(1):55-64. doi: 10.1080/00173130701434533. 

  6. Does honey help prevent allergies? (vhttps://www.webmd.com/allergies/features/does-honey-help-prevent-allergies)

Lees ook andere artikelen

Reactie plaatsen

Reacties

Rowan
2 maanden geleden

Op wat voor maximale afstand mag de lokale honing gemaakt zijn in kilometers?

Is lokaal bijv 2 km max of helpt de honing ook tegen hooikoorts als deze gemaakt is op 10 km afstand?

Mvg Rowan