Afvallen met honing en kaneel: Hoe effectief is deze zoete aanpak?

Gepubliceerd op 9 januari 2024 om 16:24

Wanneer we denken aan afvallen, denken we zelden aan rauwe honing. Dit natuurlijke zoetmiddel staat echter centraal in veel discussies over gewichtsverlies. Maar hoe effectief is honing echt in het afvalproces? In dit artikel verkennen we de complexe relatie tussen honing en afvallen.

Afvallen met honing - Pure Honey

Inhoudsopgave

 1. Wat is honing en wat bevat het?
 2. De combinatie van honing en kaneel voor gewichtsverlies
 3. Vetverbranding drankje van honing met kaneel en citroen
 4. Honing versus andere zoetstoffen
 5. Gezondheidsvoordelen van honing
 6. Thee met honing in plaats van suiker
 7. Conclusie

Wat is honing en wat bevat het?

Honing, bekend om zijn zoete smaak, is veel meer dan alleen een zoetstof. Het is een complexe substantie die natuurlijk wordt geproduceerd door bijen en bevat een scala aan voedingsstoffen, waaronder suikers, mineralen zoals kalium, magnesium en verschillende vitamines​​​​. Honing is vrijwel vetvrij en een lepel van 21 gram bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram koolhydraten. Deze samenstelling maakt honing een interessant onderdeel van een dieet.

De combinatie van honing en kaneel voor gewichtsverlies

Een populaire methode om af te vallen is het gebruik van een combinatie van honing en kaneel. Kaneel, bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan de stofwisseling verbeteren en draagt bij aan gewichtsverlies​​. Een veelgebruikt recept bevat kaneelstokje, citroensap, honing en water​​. De combinatie van deze ingrediënten wordt geacht elkaar te versterken, wat leidt tot diverse gezondheidsvoordelen en potentieel gewichtsverlies​​.

Vetverbranding drankje van honing met kaneel en citroen

Dit populaire recept voor een afslankdrankje is eenvoudig maar effectief. Zo maak je het:

 1. Neem één kaneelstokje.
 2. Meng 50 ml citroensap.
 3. Voeg 1 theelepel honing toe.
 4. Bereid één kopje water.

Het bereidingsproces is net zo eenvoudig als de lijst met ingrediënten. Begin met het koken van water. Voeg het kaneelstokje toe en laat het ongeveer een kwartier trekken. Laat het daarna 10 minuten rusten en giet het mengsel in een kopje. Wacht tot het is afgekoeld tot een drinkbare temperatuur, maar zorg ervoor dat het niet warmer is dan 40 graden, en voeg dan de honing en het citroensap toe. Je afslankdrankje is nu klaar!

*Een kleine tip: Voeg de honing niet toe aan het kokende water, want dit kan de waardevolle enzymen in de honing vernietigen.

 

Bestel direct echte honing


Honing versus andere zoetstoffen

Vergeleken met andere zoetstoffen zoals suiker, is honing een gezondere optie. Het bevat niet alleen suikers maar ook essentiële vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft​​​​. Echter, honing bevat veel suiker, wat betekent dat overmatig gebruik het afvallen kan belemmeren​​​​. Het is daarom belangrijk om de consumptie van honing te matigen tijdens een dieet.

Gezondheidsvoordelen van honing

Naast het potentieel voor gewichtsverlies biedt honing nog meer gezondheidsvoordelen. Het heeft een sterke antibacteriële werking en kan beschermen tegen bepaalde bacteriën. Ook wordt gesuggereerd dat honing en kaneel het immuunsysteem kunnen versterken en bijdragen aan een betere gezondheid van hart en bloedvaten. Deze eigenschappen maken honing een waardevol onderdeel van een gebalanceerd dieet. Bovendien is honing goed voor de darmen, waar het kan helpen de darmflora te ondersteunen en de spijsvertering te verbeteren.

Thee met honing in plaats van suiker

Wanneer je wilt afvallen, is het een goed idee om bewerkte suikers in je dieet te vervangen door natuurlijkere alternatieven zoals honing. Thee met honing kan een uitstekende keuze zijn. Honing bevat fructose, een natuurlijke suiker, die een zoete smaak biedt zonder de negatieve effecten van bewerkte suikers. Daarnaast zitten er in honing antioxidanten en natuurlijke stoffen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën. Deze eigenschappen maken honing niet alleen een gezonder alternatief voor suiker in je thee, maar kunnen ook bijdragen aan het algemene welzijn tijdens het afvallen.

Conclusie

Honing kan een nuttig hulpmiddel zijn in het proces van afvallen, vooral in combinatie met kaneel. Echter, gezien het hoge suikergehalte, is matiging essentieel. Als onderdeel van een gebalanceerd dieet, kan honing bijdragen aan een gezondere levensstijl en gewichtsverlies ondersteunen. Het is belangrijk om te onthouden dat afvallen een complex proces is, waarbij meer factoren een rol spelen dan alleen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen.

Lees ook andere artikelen

Extra informatie

Dit blogartikel dient uitsluitend ter informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of medicatie. Raadpleeg een specialist voordat je de adviezen op deze website toepast.

Wetenschapelijke bronnen

 1. "Role of Honey in Obesity Management: A Systematic Review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9263567/)
 2. "Do honey and cinnamon support weight loss?" (https://www.medicalnewstoday.com/articles/318597)
 3. Erejuwa O, Ezeokpo B, Hospital FT, Nwobodo N, Nwadike KI. Effect of honey on body weight, body mass index and adiposity in high-fat diet fed wistar ratsEC Pharmacol Toxicol. (2017) 31:3–12. (download onderzoek in PDF)
 4. Tun S, Spainhower CJ, Cottrill CL, Lakhani HV, Pillai SS, Dilip A, et al.. Therapeutic efficacy of antioxidants in ameliorating obesity phenotype and associated comorbiditiesFront Pharmacol. (2020). 11(August):1–20. 10.3389/fphar.2020.01234
 5. Samat S, Kanyan Enchang F, Nor Hussein F, Wan Ismail WI. 4-Week consumption of malaysian honey reduces excess weight gain and improves obesity-related parameters in high fat diet induced obese rats. Evid based complementAlternat Med. (2017) 2017:1342150. 10.1155/2017/1342150

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.